EW dergisi, Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinin setinin nasıl yaratıldığını aktaran özel bir haber yayınlandı. Prodüksiyon tasarımcısı Ramsey Avery özenle hazırlanmış setini tasarlanken esinlenilen kaynakları da aktarıyor. Aynı zamanda Güç Yüzükleri dizi setinden görseller de içeren bu özel haberi sizler için Türkçe’ye çevirdik.
Güç Yüzükleri dizisi için yeni Orta Dünya nasıl yaratıldı?
Yüzüklerin Efendisi huzur dolu hobbit kovukları, yükselen kuleler ve görkemli taş şehirlerle dolu olabilir, ancak J.R.R. Tolkien’in İkinci Çağ’ının ihtişamı o dönemi düpedüz tekdüze gösteriyor. Amazon Prime Video’nun yaklaşan dizisi Güç Yuzükleri, Frodo’nun Mordor’a yürüyüşünden yüzyıllar önce geçiyor ve Orta Dünya’nın manzarası kesinlikle farklı görünüyor. Elfler Lindon’un muhteşem kıyı krallığını inşa etmiştir; cücelerin kalesi Khazad-dûm yükseliştedir; insanoğlu bile eşi benzeri görülmemiş bir altın çağ yaşamaktadır ve zengin Númenor adası büyük şehirlere ve limanlara sahiptir.
Güç Yüzükleri dizisinin prodüksiyon tasarımcısı Ramsey Avery (10 Cloverfield Lane ve Guardians of the Galaxy Vol. 2 gibi filmlerdeki çalışmalarıyla tanınıyor) açısından en zor görev, hem tanıdık hem de yeni hissettiren bir Orta Dünya yaratmak olmuş. EW’ye verdiği demeçte, “Her şey bu dünyanın nasıl canlı, zengin ve parlak olduğuyla ilgili” diyor ve ekliyor: “Filmlerde gördüğümüz, Üçüncü Çağ’da her şeyin düşüşe geçtiği ve solmaya başladığı zamanların aksine.”
Güç Yüzükleri onlarca karakteri sayısız mekanda ele aldığı için, Avery ve ekip arkadaşları her biri için benzersiz bir görsel üslup oluşturmak zorundaydı. Örneğin Elfler hayatları boyunca doğayı sevdikleri için Lindon’un mimarisi neredeyse Gotik tarzda, uzun, ağaç benzeri sütunlar ve ağaçsı detaylarla dolu. Avery, Khazad-dûm için efsanevi madeni cücelerin “açgözlülüğü” ve Balrog’un uyandırılmasından önceki haliyle tasvir etmiş. Dolayısıyla, sert çizgiler ve devasa heykeller kullanmak yerine, bu ilk versiyon çok daha az sert (ama daha az görkemli değil). Avery şöyle diyor: “‘Cücelerin gerçek doğasına, taştan ve alevden oluşlarına geri dönelim’ diye düşündük. Mimarileri ve hatta kıyafetleri çok daha anlamlı. İradelerini taşa dayatmak yerine taşa karşı bir duyarlılıkları var.”
Göçebe Kılayakların bile kendilerine özgü bir görünümleri var. Bu küçük gezginlerin Shire’a yerleşip bildiğimiz ve sevdiğimiz evcimen hobbitlere dönüşmelerine daha yıllar var ama Avery onların Frodo ve arkadaşlarını tanıyan herkese tanıdık gelmesini istemiş. Kılayakların büyük, dairesel vagon tekerleklerinin o ikonik yuvarlak hobbit kapılarını yansıtması gibi benzerliklere dikkat çekiyor.
Prodüksiyon tasarımcısının en büyük zorluklarından biri büyük Númenor adasına hayat vermek olmuş. Tolkien’in Atlantis’e benzeyen bu büyük krallığı daha önce beyazperdede hiç tasvir edilmediğinden, Avery geçmişin büyük uygarlıklarından ilham alarak, şehrin görkemli mermer yapılarını neredeyse Grek ya da Venedik hissi verecek şekilde tasarlamış.
“Burası denizcilikte büyük bir güce ve suda büyük bir değere sahip bir yer, bu yüzden mavi her yerde,” diye ekliyor. “Mavinin milyonlarca farklı tonu var.”
Elf ormanları, cüce mağaraları ve deniz kıyısındaki şehirlerle boğuşmasına rağmen, Avery mümkün olduğunca çok sayıda pratik set inşa ederek en fantastik mekanları bile ayakları yere basan yerler olarak tutmaya söz vermiş. “Olabildiğince gerçek ve dürüst hissettirmek istedik” diye izah ediyor. “Oyuncuların kendilerini içinde hissedebilecekleri bir dünyaya sahip olduklarından emin olmak istedik.” Oyuncular ve ekip için bu, doğrudan Tolkien’in sayfalarından çıkmış hissi veren bir ortama adım atmak anlamına geliyordu. Güç Yüzükleri dizisinin yardımcı yönetmeni JD Payne’in dediği gibi: “İş için her gün Orta Dünya’ya gitmek gibiydi.”
Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi Twitter, Instagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Güç Yüzükleri dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.
YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.
KAYNAK: EW: Güç Yüzükleri dizisi için yeni (eski) Orta Dünya nasıl yaratıldı? (EW Özel Haberi)