Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar (Looper)

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri yeni resmi fragmanı yayınlandı. Fragmanın yayınlandığı esnada bu güne kadar Güç Yüzükleri (Rings of Power) ekibinin birkaç kez açıklama yaptığı ve bazı dizi haberleri için yayın platformu olarak kullandıkları Looper dergisinden “Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Kaçırmış Olabileceğiniz Küçük Detaylar) başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıyı sizler için doğrudan aktarıyoruz.

Bizim detaylı incelememiz için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanı

Şimdiye kadarki pazarlama çalışmalarında olduğu gibi, burada da ağırlıkla “kendini bulma” ihtiyacına odaklanılıyor. Tolkien’in dünyasının İkinci Çağı için uygun bir mesaj. Bu dönemin, asıl Karanlık Lord Morgoth’un yok edilmesinden (Birinci Çağ’ın sonunda) sonra ve onun yerini almak üzere Sauron adında bir komutanının yükselmesinden önceki zaman dilimi olduğunu unutmayın. Orta Dünya halkları için bu dönem göreceli bir barış dönemidir, ama aynı zamanda yeniden düzen kurma ve bildikleri hayatı yeniden tanımlama dönemidir. Bu son klipte dikkat çeken ilginç nokta, “Güç Yüzükleri” karakterlerinin dünyadaki yerlerini bulma ihtiyacının daha büyük bir şey çerçevesinde belirlenmiş olması.

Klibin başlarında Galadriel dış sesle şöyle diyor: “Benimle kal. Bizimki tesadüfi bir karşılaşma değil. Ne kader ne de yazgı. Bizimki daha büyük bir şeyin eseri.” Görüntülerin biraz ilerleyen kısımlarında, “Korkunun yolunu değil, inancın yolunu seç” dediği de duyuluyor.

“İnanç” ve “daha büyük bir şeye” yapılan bu atıfların ne olabileceği henüz bilinmese de, tahminimiz bunun Tolkien’in her şeye gücü yeten Yaratıcısı Eru Ilúvatar’a üstü kapalı bir gönderme olabileceği yönünde. “Bir” olarak da bilinen bu Tanrı, Tolkien’in evreninde her şeye gücü yeten monoteistik Tanrı’nın karşılığıdır. Tüm yazıları boyunca Tolkien, Ilúvatar’ın her zaman olan bitenin farkında olduğu ve herkesin yolculuğuna rehberlik ettiği gerçeğini yoğun bir şekilde ima eder. Galadriel kader ya da yazgıdan “daha büyük bir şeyden” söz ettiğinde, Orta Dünya’nın yaratılışından ve hikayesinden sorumlu olan Varlık’tan bahsediyor olma ihtimali yüksektir.

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Klibin yaklaşık bir dakikasında, Númenor Kral Naibi Miriel’i muhtemelen ülkesinin taht odasında bir kalabalığa bakarken görüyoruz. Bir dakika sonra, aynı kalabalığın arkasına bakıyor gibi görünmesi dışında, benzer bir pozisyonda duran sakallı başka bir figürün görüntüsünü görüyoruz. Bu, Tolkien’in ada dünyasında antagonist olarak kritik bir rol oynayan, güce aç bir figür olan Pharazón’dur.

Pharazôn ve Miriel’in her ikisi de kraliyet ailesinin üyeleridir. Ancak, Miriel doğrudan taht için adayken (dolayısıyla Kraliçe naibi), Pharazôn sadece kraliyet ailesinin bir kolunun başka bir üyesidir. Bu ikilinin ülkelerinin geleceği üzerinde önemli bir etkisi olacaktır ve bu dinamik Tolkien’in hikâyenin tamamlanmamış taslaklarına göre birkaç farklı şekil alabilir. Sonunda birlikte ya da birbirlerine karşı çalışabilirler – ve iki çekimin “karşıt taraflar” tonuna dayanarak söylemeliyiz ki, “Güç Yüzükleri” bu iki karakteri güç için yoğun bir şekilde mücadele etmeye hazırlıyor olabilir.

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Looper’ın “Yüzüklerin Efendisi” oyuncuları Ismael Cruz Córdova ve Nazanin Boniadi ile yaptığı son röportajda, iki karakter dizinin başlamasıyla birlikte Orta Dünya’nın Güney Toprakları’nda ortaya çıkan durumu tartışmışlardı. Röportajda iki oyuncu, güneyde yaşayan İnsanların (başlangıçta Karanlık Lord Morgoth’un yanında savaşmayı seçen) bin yıl sonra bile yaptıklarının kefaretini ödedikleri tatsız bir senaryonun ana hatlarını çizmişlerdi. Bu nasıl oluyor? Bir grup Silvan Elfinin bölgeyi işgal etmesiyle.

Elflerin İnsanları yönetmesi fikri “Yüzüklerin Efendisi” hayranları için yeni bir kavram. Ancak “Silmarillion” ve “Bitmemiş Öyküler” gibi kitaplara aşina olanlar, Elflerin her zaman “Yüzüklerin Efendisi” ve “Hobbit” kitaplarında karşılaştığımız sessiz, solmakta olan ırk olmadığını bilirler. “Güç Yüzükleri” sırasında hâlâ çok sayıda ve güçlüler.

Tüm bunlarla birlikte, fragmanın bir dakikalık bölümünden hemen sonra, bu işgalin eylem halindeyken çekilmiş bir görüntüsünü göreceğimize bahse girmeye hazırız. Elf görünümlü bir figür (Arondir, belki?) kaba bir taş kulübeye doğru yürürken gösteriliyor. Kulübenin dışında, çamurlu dış cephesinin etrafında duran adamlar görülebiliyor. Bölge genel olarak çöküntü içinde. Tolkien’in Elf halkından biriyle karşılaşmayı bekleyeceğiniz türden bir yer değil. Daha güçlü Elfler ve daha zayıf İnsanlar arasındaki bu yeni güç mücadelesine bir bakış görüyor olabilir miyiz?

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Fragmanın bir başka noktasında, kirli paçavralar içindeki bir karakterin bir dizi tuhaf görünümlü yaratıkla yüzleştiği görülüyor. Bu insansı figür aktör Daniel Weyman tarafından canlandırılıyor ve şu ana kadar pazarlamada sadece “Yabancı” olarak adlandırıldı. Bu adamı daha önceki birçok fragmanda ateşli bir çukurun içinde görmüştük. Ancak burada dikkatler Yabancı’nın üzerinde değil. Etrafını saran canavarlarda.

İlk bakışta bunlar kurtlar ya da onların Orta Dünya’daki bilinçli muadilleri Warglar gibi görünüyor. Ve bu kesinlikle mümkün. Ancak, sahne kesildiğinde ve onları önden gördüğümüzde, uzun burunları var ve genel “kurt” görünümüyle tam olarak uyuşmuyorlar. Peki, eğer kurt değillerse, Orta Dünya’da bu şeyler nedir?

Olası bir cevap için, İkinci Çağ’ın başlangıcında (“Güç Yüzükleri “nin geçtiği zaman) İnsanların kaderiyle ilgili şu satırın yer aldığı “Silmarillion “a dönüyoruz. Metinde, “İnsanlar Karanlık’ta yaşıyordu ve Morgoth’un egemenlik günlerinde tasarladığı pek çok kötü şey tarafından rahatsız edildiler: iblisler, ejderhalar, şekilsiz yaratıklar ve Ilúvatar’ın Çocukları’yla alay eden kirli Orklar.” “Biçimsiz yaratıklar “la ilgili kısmı gördünüz mü? Eğer bu dört ayaklı haşereler kurtlar ya da Warglar değilse, bu çarpık ve biçimsiz yaratıklardan bazılarını dizi yapımcıları Patrick McKay ve J.D. Payne’in merceğinden görüyor olabiliriz.

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Sahnelerden birinde Halbrand karakteri, görünüşe göre hapishane parmaklıkları arasından konuşurken gösteriliyor. Bu gizemli kişi ilk günden beri tanıtım görüntülerinde yer alıyor, ancak kimse ne yaptığını ya da neden ortalıkta olduğunu bilmiyor. Halbrand dizi için yaratılmış orijinal bir karakter. En azından bize söylenen bu.

Yeni görüntülerde Halbrand bilinmeyen bir ziyaretçiye ” Aradığın kahraman ben değilim” derken görülüyor. Bir süre sonra Galadriel’in zırhıyla Halbrand’ın yanında oturduğunu ve “Her ne yaptıysan, artık özgür ol” dediğini görüyoruz. Bu, Halbrand’ın hikayeye bir şekilde dahil olacak önemli bir geçmişi olduğu yönündeki belirsiz olguyu güçlendirmeye devam ediyor. Akla gelen soru şu: Geçmişinde ne oldu? Halbrand’ın sadece gelecekteki konuşmalarını değil, şu andaki bu spekülatif konuşmayı bile etkileyecek kadar büyük bir mesele nedir? Geçmişteki hatalarının üstesinden gelmek için mücadele eden bir kahraman mı? Yoksa antagonistlerin yenilgiye uğratıldığı bir dünyada saklanan bir kötü adam mı?

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Fragmanın bir buçuk dakikasından sonra, uzun bir sıra halinde parıldayan ışıklarla dolu karanlık bir manzara gösteriliyor. Bu görüntü ürkütücü bir şekilde Peter Jackson’ın üçlemesindeki Mordor görüntülerini anımsatıyor; karanlık manzara sadece meşalelerle aydınlatılıyor. Bu durumda, o meşaleleri kim kullanıyor? Elbette Orklar. Peki ya “Güç Yüzükleri” görüntülerinde? Bir sonraki çekimde gördüğümüz kişiler tam olarak onlar.

Uzakta alevler tutan bir sıra Ork görülüyor. Ama ekrana çok daha yakın biri var. Uzun, siyah saçlı, bir Ork kadar çarpık ve yozlaşmış görünmeyen bir figür. Tahminimize göre Adar’a bakıyoruz. Game of Thrones dizisinden tanıdığımız Joseph Mawle tarafından canlandırılan karakterin “işkence görmüş, bozulmuş ve savaş lorduna dönüşmüş bir Elf” olduğu söyleniyor. Adar’ın ilk sezondaki başlıca kötü karakterlerden biri, hatta birincisi olması, sahneyi hazırlayan ve ilerleyen sezonlarda Sauron’un ortaya çıkmasına zemin hazırlayan bir karakter olması bekleniyor. Adar’ı daha önceki kliplerde görmüş olabiliriz, lâkin bu sadece elleri ya da uzaktan görünen bir figürdü. Şayet bu gerçekten Adar ise, onu ilk kez gerçekten yakından ve aksiyonun tam ortasında göreceğiz demektir.

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Fragmanın sonuna doğru, Harfoot Largo Brandyfoot’u kısa bir an için görüyoruz. Aktör Dylan Smith tarafından canlandırılan bu karakter bugüne kadarki görüntülerde pek yer almamıştı. Bu kez Largo’yu sadece görmekle kalmıyoruz. “Birbirimize sadık kalırız, kalplerimiz ayaklarımızdan bile büyüktür” şeklindeki neşelendirici ve sevimli repliği söylerken onu duyuyoruz.

Sevimli, değil mi? Hobbitler, ayakkabıya ihtiyaç duymayacak kadar sert ve kıllı olan sıra dışı ayaklarıyla ünlüdür. Aslında, “Yüzük Kardeşliği “nin Önsözü bu ayakları şöyle tarif eder: “Parlak renklerde giyinirlerdi, özellikle sarı ve yeşili severlerdi; ama nadiren ayakkabı giyerlerdi, çünkü ayaklarının sert kösele tabanları vardı ve başlarındaki saçlar gibi kalın, kıvrık bir saçla kaplıydılar, ki bu genellikle kahverengiydi.”

Bu eğlenceli bir özellik, ancak burada bir tutarsızlık var. Tolkien buçukluk ayaklarının büyük olduğunu söylemiyor. Kıllılar, evet. Sertler, elbette. Ama büyük değiller. Görünen o ki, “Güç Yüzükleri” Harfoot’larına büyük ayaklar vererek, Peter Jackson’ın Hobbitlerinin büyük ayak parmaklarını taklit etmiş. Dizinin iki hikaye arasında doğrudan bir bağlantı kurma hakkı yok ama görsel paralellik kesinlikle çarpıcı.

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Şimdiye kadar gördüğümüz tanıtım görüntülerinde Númenor ve halkına dair pek çok şey gördük. Bu noktada, özellikle fantastik bir “balık pulu” görünümlü zırh tasarımı giymiş birkaç Númenorlu asker gördük. İlginç bir şekilde, fragmanın son önemli anlarında, balık pulu zırhlı atlılardan oluşan büyük bir grubun disiplinli bir şekilde bir grup Ork’un üzerine sürdüğünü görüyoruz.

Bu atlıları daha önce de birkaç kez görmüştük. Görünüş itibariyle Númenórlulara benziyorlar ama deniz kökenli insanların at sırtında ne işi var? Cevap için Tolkien’e dönüyoruz.

Orta Dünya’nın yaratıcısı “Bitmemiş Öyküler” kitabında Númenórluların atlara olan özel bir yakınlığını anlatır. Metinde şöyle yazar: “Númenor’da herkes bir yerden bir yere at sırtında giderdi; çünkü Númenorlular, hem erkekler hem de kadınlar ata binmekten zevk alırlardı ve ülkenin tüm insanları atları sever, onlara onurlu davranır ve asilce barındırırlardı.” Hatta Númenórluların en sevdikleri atları sadece düşünerek çağırdıklarına dair hikâyeler olduğu da söylenir. Dolayısıyla, Númenor açıkça denizcilik unsuruna odaklanacak olsa da, yaratıcıların halkın atlarla olan yakın bağını da dahil ettiklerini görmek harika.

Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanından Küçük Detaylar

Fragmandaki son replik Galadriel’in ” Onsuz ben ne olacağım?” demesi. Herhâlde bu, yarı Elf kahraman Elrond’un fragmanın başlarında söylediği, “Yeterince uzun süre savaştın Galadriel. Kılıcını kaldır.” sözlerine bir yanıt. Bu, gelecekteki Lorien Leydisi için odaklanılması gereken ilginç bir unsur – ve Tolkien’in kendi eserlerinde ve sözlerinde bazı dayanakları var.

Bir noktada, “Silmarillion” Galadriel’in Orta Dünya’ya dönmek için neden batıdaki Kutsanmış Diyar’dan ayrıldığını anlatır. Ayrıntılara girmeden (temelde, cennetsel diyarı terk edip doğuya giden bazı Elf arkadaşlarının korkunç motivasyonlarını kabul etmemektedir), kitap şöyle açıklar: “Noldor’un o gün çekişen prensleri arasında dimdik ve yiğitçe duran tek kadını olan Galadriel, gitmeye can atıyordu. Yemin etmemişti ama Feanor’un Orta Dünya’yla ilgili sözleri yüreğini yakmıştı, çünkü korunmasız geniş toprakları görmeyi ve orada kendi iradesiyle bir krallığı yönetmeyi arzuluyordu.”

Yani Tolkien, Galadriel’in güç ve prestij, macera ve heyecan peşinde yeryüzündeki cenneti terk etmesini sağlamıştır. Görünüşe göre bu, hikayesini başlatan o şiddetli, maceraya eğilimli eğilimin dışında herhangi bir kimlik bulamayan bir karakterin bakış açısından da olsa, dizinin keşfedeceği bir tema.

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

The Lord of the Rings: Rings of Power yani Güç Yüzükleri dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Kaynak: Looper: Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri Yeni Resmi Fragmanı

Mutlaka Okuyun!

Gemi Yapımcısı Círdan

Gemi Yapımcısı Círdan (Güç Yüzükleri 2. Sezon)

Gemi Yapımcısı Círdan (Güç Yüzükleri 2. Sezon): Prime Video Yüzüklerin Efendisi için hazırlanırken: Güç Yüzüklerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir