Daeron

 Daeron

Daeron Künye:

Irk: Elf
Dil: Sindarin
Cinsiyeti: Erkek
Soy: Sindar
Doğum Tarihi: Bilinmiyor
Ölüm Tarihi: Bilinmiyor
İkamet Ettiği Yerler: Doriath
Ünvanı: Doriath’ın Baş Ozanı

Daeron Kimdir?

Kendi adını taşıyan Daeron Alfabesi’nin yaratıcısı olan Sindarin Elfi. Ömrünün büyük bölümünde Doriath’ta yaşamıştır ve Doriath Kralı Thingol’ün irfan ustası ve baş ozanıdır. Daeron aynı zamanda Orta Dünya’daki gelmiş geçmiş en büyük şarkıcı ve ozandır. Adı, müzik konusunda Feanor’un oğlu Maglor’dan bile önce gelir.

Certhas Daeron

Kendi alfabesini ilk olarak Ağaçların 1300’üncü yılında oluşturmuştur. Ardından yaklaşık 50 yıl boyunca bu alfabenin düzeltilmesi ve geliştirilmesi konusunda uğraşmıştır. Daeron Alfabesi–Sindar’da Certhas Daeron– Sindarin dilindeki seslerin yazıya dökülmesidir. Bu sesleri simgeleyen harflere rün denir. Orta Dünya’da rünlerin çıkış noktası burasıdır.

Bu rünleri –Sindar’daki anlamıyla Cirth– yuvarlak değil köşeli olarak tasarlamıştır. Buradaki amacı rünlerin taşa ya da tahtaya kazınırken yazana kolaylık sağlanmasıdır. Doriath Elfleri kitabe ve yazıtlarında genel olarak Certhas Daeron’u kullansalar da bu  alfabeye Orta Dünya’nın diğer bölgelerinde fazla rastlanmamaktadır. Bunun yerine Feanor’un bulduğu, kağıda yazmak için daha elverişli bir alfabe olan Tengwar kullanılmıştır. Fakat Belegost ve Nogrodlu Cüceler tarafından benimsenen Certhas Daeron, Cüceler tarafından İnsanlar ve Orklar dahil birçok ırka yayılmıştır. Beleriand’ın yıkılıp sular altında kalmasının ardından İkinci Çağ’da Eregion Elfleri Certhas’ın genişletilmiş hali olan Angerthas’ı kullanmıştır. Bu daha karmaşık olan sistem, Eregion Efleri ile Khazad-dum Cüceleri arasındaki ilişkilerin sonucu olarak, bu iki ırkın Certhas’ı geliştirmeleriyle oluşmuştur. Elfler bu alfabeye Angerthas Daeron, Cüceler ise Angerthas Moria adını vermişlerdir.

Daeron ve Luthien

Luthien Daeron
Lúthien, by Ted Nasmith

İlk Çağ’ın 20’inci yılında Daeron ve Ağır Elli Mablung, Doriath’ı temsil etmeleri için Thingol tarafından Yeniden Birleşme Şöleni’ne gönderilir. Bu şölen Noldor’un Yüce Kralı Fingolfin tarafından düzenlenmiştir. Fingolfin’in amacı Beleriand’da yaşayan Elf toplulukları arasındaki anlaşmazlıkları gidermek ve birleşerek dostluk mesajları vermektir. Bu amaç ilk başlarda gerçekleşse de zamanla Morgoth’un ektiği fitne ve nefret tohumlarının yeşermesi sonucu Elfler arasındaki eski husumetler tekrar gün yüzüne çıkar. Daeron, Doriath Prensesi Luthien Tinuviel’e sırılsıklam aşıktır. Luthien ise bu durumu bilmesine rağmen onun hislerini paylaşmamakta ve arkadaş kalmak istemektedir. Bu, O’nun gelmiş geçmiş en büyük ozan olmasındaki temel sebeptir. Beren ortaya çıkmadan önceleri o, Luthien’e dans etmesi için şarkılar yapmakta ve ona karşı tüm hislerini ve aşkını bu şarkılarda anlatmaktadır.

Beren ve Luthien

465 yılının yazında, Doriath ormanlarında gizlice buluşan Beren ve Luthien’e rastlar. Müthiş bir kederle Menegroth’a döner ve sevdiği Luthien’e ihanet ederek gördüklerini Thingol’e iletir. Thingol bunu duyunca büyük bir öfkeye kapılır ve Beren’in yakalanıp huzuruna getirilmesini emreder. Fakat önce davranan Luthien Beren’i kudretli bir prens gibi babasına getirir. Beren Thingol’ün önünde Luthien’e olan aşkını itiraf eder ve onunla evlenme isteğini Kral’a iletir. Thingol, biricik kızı ve gözünün bebeği Luthien Tinuviel’i bir İnsan’a vermek istemediğinden imkansız bir görev karşılığı Beren’in kızının elini almasına razı olur. Morgoth’un tacındaki Silmarillerden birini çalarak kendisine getirmesi karşılığında. Oysa Beren aşkı için her şeyi yapmaya hazırdır. Thingol’e verdiği cevapla da bunu kanıtlar:

“Elf kralları, kızlarını böylesine ucuza satıyorlar: mücevherler, el becerisiyle yapılmış şeyler karşılığında. Ama eğer arzunuz buysa, Thingol yerine getireceğim! Ve bir dahaki görüşmemizde Demir Taç’ın üzerindeki Silmarillerden birini elimde tutuyor olacağım, çünkü Barahir’in oğlu Beren’e son kez bakmıyorsunuz.”

Luthien kendisine ihanet edenin Daeron olduğunu bilmemektedir. Babasının hükmünü duyunca, ondan Beren’i takip etmek için kendisine yardım etmesini ister. Daeron Luthien’den düşünmek için süre ister ve sevdiği kadının yaban ellerde yok olup gitmesini istemediğinden ilk fırsatta Thingol’ün huzuruna çıkarak Luthien’in planlarını ona anlatır. Thingol kızının kararını duyduğunda yüreği hüzünle dolar. Böylece kızının kaçmasını engellemek ve onu korumak amacıyla Luthien’i, Hirilorn’daki bir ağaç evine hapseder. Fakat Luthien büyü yoluyla saçlarını uzatarak bu evden kaçar. Böylece sevgilisi Beren’in peşine düşer. Onun kaçtığının anlaşılmasıyla tüm Doriath halkı kedere ve sessizliğe gömülür.

Daeron’un Ayrılışı

Daeron

Onun yokluğua dayanamayan Daeron ülkeden ayrılıp gider, ve bir daha da Doriath’a dönmez. Luthien’li günlerin hatırası gönlünü dağlamaktadır ve ona o güzel günleri hatırlatan ülkede kalmaya daha fazla tahammül edemez. Onun gidişinden kısa bir süre sonra Luthien Tinuviel’in evine döndüğünü nereden bilecektir ki? Umutsuzca sevdiğini arayarak, yollarda gezinip dağları aşarak, canlıların en güzeli için karanlık suların kenarında çağlar boyu ağıtlar yakarak, Ered Luin’i aşıp Orta Dünya’nın doğusuna varır. Kederiyle doğuya giden Maglor gibi onun da akıbeti meçhuldür. Ama aşkı ve özlemiyle için için kendini yiyerek, gitgide artan bir yorgunluk ve keder yüzünden ölüp Mandos’un Salonları’na gitmiş olması muhtemeldir. Böylece Orta Dünya’nın gelmiş geçmiş en büyük ozanı olan Daeron hayatının aşkına kavuşamadan bu dünyadan ayrılmıştır.

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

Tar-Miriel ve Numenor’un Yöneten Kraliçeleri

Numenor Kraliçeleri Aslında doğrudan Yöneten Numenor Kraliçeleri olarak başlık atmayı düşündüm ama Tar-Míriel, Numenor yasalarına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir