Galadriel Kimdir? (1. Çağ’da Galadriel’in Hayatı)

Işığın hanımı, Noldor Prensesi Galadriel kimdir? Nasıl bir mizacı vardır ve ne gibi yeteneklere sahiptir? Hangi savaşlarda yer almıştır? Zırh giyip, silah kuşanabilir mi? Ve Birinci Çağ’da yaşanan olaylardaki rolü nedir?

Galadriel Kimdir? (1. Çağ’da Galadriel’in Hayatı)

Galadriel, Ağaçlar Çağı’nın 1362 yılında, Noldor prensi Finarfin ve Teleri prensesi Eärwen’in dördüncü çocuğu ve tek kızı olarak Aman kıtasında dünyaya gelir. Babası ona “soylu kadın” anlamına gelen Artanis ismini verir. Büyüdükçe alışılmadık derecede uzun boylu, atletik ve güçlü bir görünüme kavuşur. Annesi Eärwen onu “erkek-kadın” anlamına gelen Nerwen olarak adlandırır. Çok daha sonraları Doriath’ta tanışacağı eşi Celeborn, ona saçlarının güzelliği sebebiyle, “Işıltılı Çelenkle Taçlanmış Kız” anlamına gelen Alatáriel ismini verir, ki bunun da Sindarin’deki karşılığı Galadriel’dir.

Vanyar, Teleri ve Noldor soylarına dayanan karışık bir kökeni olmasına rağmen, Noldor Kralı Finwë‘nin torunu olması sebebiyle Noldor prensesi olarak anılır.

Saç rengini babası Finarfin ve büyükannesi Indis’ten almış olmasına rağmen, Eldar yani Elfler arasında saçlarının Valinor’un İki Ağacının ışığını yakaladığı ve bunun sonucunda eşsiz ve göz kamaştırıcı bir altın ve gümüş rengi olduğu söylenir.

Eldar’dan pek çok kişi, Fëanor‘un en büyük eseri olan Silmaril’leri tasarlarken, ağaçların ışığını yakalama fikrini Galadriel’in saçlarından ilham aldığını düşünür. Fëanor Galadriel’in saçlarının güzelliğine hayrandır. Onu izlerken mest olur. Ona saçından bir bukle kesip vermesi için Galadriel’e her biri ayrı zamanlarda olmak üzere tam üç kez yalvardıysa da, Galadriel ona saçından bir tel dahi vermez. Fëanor’un ruhunda, korkuyla karışık bir nefret ve karanlık şeyler olduğunu sezer, fakat aynı karanlık gücün gölgesinin, kendisi de dahil olmak üzere tüm Noldor halkının üzerine düştüğünü fark edemez. Galadriel’in Fëanor’dan sonra Noldor’un en kudretlisi olduğu söylenir. Yine de zekâ ve bilgelik bakımından ondan üstündür. Eldar halkının en yüce iki ferdi olan bu iki akrabanın yıldızları hiçbir zaman barışmaz.

Galadriel gençlik yıllarında oldukça gururlu ve kibirlidir. Bildiği yoldan asla şaşmaz. Dizginlenemeyen, asi ve özgür bir ruhu vardır.

Bitmemiş Öyküler – Galadriel ve Celeborn’un Öyküsü bölümünde Galadriel’in karakteri şu şekilde anlatılır:

“Galadriel gururlu, güçlü ve bildiği yoldan şaşmayan biriydi; akrabaları içinde kendisine en yakın gördüğü ağabeyi Finrod’un uzak diyarları sahiplenip kimsenin vesayeti altında olmaksızın dilediğince yönetme düşlerini o da paylaşıyordu. Çocukluk yıllarından bu yana başkalarının zihnini okumak gibi hayret uyandırıcı bir özelliği vardı; karşısındaki hakkında hüküm verirken merhametli ve anlayışlı davranır, iyi niyetini kimseden esirgemezdi.”

Melkor Valinor’un İki Ağacı Laurelin ve Telperion’u Ungoliant ile beraber yok edip, Valinor’u karanlığa boğduktan sonra, Noldor Kralı Finwë’yi öldürür. Silmaril’leri çalarak Helcaraxë üzerinden Orta Dünya’ya kaçar. Bunun üzerine Fëanor Melkor’u, “Dünya’nın Kara Düşmanı”, yani Morgoth olarak isimlendirir ve kendini Noldor’un yeni kralı ilan eder. Babasının ölümünden ve Silmaril’lerin çalınmasından Melkor’un akrabası olarak gördüğü Valar’ı sorumlu tutar.

Noldor halkını peşinden sürükleyerek, Orta Dünya’daki muazzam toprakları elde etmek ve özgürlüklerini kazanmak için kışkırtır. Melkor’un yalanlarının bir yankısı olarak, Orta Dünya’nın hakimiyetini İnsanlara verebilmek için Valar’ın onları kandırıp hapsettiğini söyler. Böylece Melkor’a karşı duyduğu intikam duygusuyla kavrulan Fëanor’un yemini gerçekleşir. Fëanor ve yedi oğlu, Silmaril’leri ele geçirinceye kadar dinlenmemeye ve onları alıkoyanlara savaş açmaya yemin ederler. Öyle bir yemin etmişlerdir ki, iyi veya kötü asla bozulamaz ve sonuçları peşlerini bırakmaz.

Galadriel bu olaylar esnasında önsezi sahibi ve hür bir şekilde hareket eder. Fëanor’un ve oğullarının ettiği yemini etmez. Ancak Fëanor’un Orta Dünya ile ilgili sözlerine gönülden katılır. Bahsedilen geniş korumasız toprakları görmeye ve kendi krallığını yönetmeye son derece heveslidir. Bu da kalbindeki derin bir arzuyu alevlendirir. Böylece, Noldor’un Valar’a karşı başlattığı isyanın liderlerinden biri olur.

Silmarillion – Noldor’un Kaçışına Dair bölümünde bu durum şu şekilde aktarılır:

“Noldor içindeki tek kadın, Galadriel, o gün uzun boyu ve heybeti ile çekişmekte olan prensler arasında dikilirken, gitmeye dünden hevesliydi. Fëanor’un yeminini etmedi, ama Orta Dünya’ya dair sözleri onun da kalbinde yanan ateşti, çünkü uçsuz bucaksız, sahipsiz toprakları görmeye ve orada kendi ülkesinin başına geçmeye can atıyordu.”

Böylece, Kral Fëanor’un liderliğindeki Noldor halkı kuzeye yürür. Orta Dünya’ya gidebilmek için gemilere ihtiyaç duyarlar. Alqualondë’de yaşayan Teleri Elf’lerinden gemilerini kullanmak için izin isterler. Ancak bu istek Falmari, yani Valinor’lu Teleri halkı lideri olan Olwë tarafından reddedilir. Fëanor, gücünün yeterli olduğuna kanaat getirince, gemileri ele geçirmek için harekete geçer. Böylece, Elflerin Elflerle savaştığı ilk Akraba Kıyımı gerçekleşir. Teleri, Fëanor’un halkını üç kez püskürtür ve her iki taraf da çok büyük kayıplar verir.

Ancak Noldor’un imdadına başında Fingon‘un bulunduğu, Fingolfin’in öncü topluluğu yetişir. Bu gruba Galadriel de dahildir. Bir çarpışmanın gerçekleştiğini ve akrabalarının yenildiğini görüp, kargaşanın nedenini öğrenmeden öne atılırlar. Bazıları Teleri’nin, Valar’ın emri üzerine, Noldor’un yollarını kesmeye çabaladıklarını düşünür. Sonunda Teleri yenilgiye uğrar ve Alqualondë’de yaşayan denizcilerin büyük bir bölümü haince katledilir ve Noldor halkı gemileri ele geçirir.

Galadriel bu savaşta annesinin akrabaları olan Teleri Elf’lerini korumak için Fëanor’a karşı savaşmıştır.

Bitmemiş Öyküler – Galadriel ve Celeborn’un Öyküsü bölümünde şu şekilde aktarılır:

“Teleri’ye yapılan acımasız saldırıdan ve gemilerinin yağmalanmasından sonra bile, annesinin akrabalarını savunmak için Fëanor’a karşı amansızca savaşan Galadriel yolundan sapmadı. Merhamet dileyen yenik bir zavallı gibi geri dönmeyi gururuna yedirmesi söz konusu olamazdı; bundan böyle her nereye giderse gitsin Fëanor’u takip edip onun planlarını bozmak ve yoluna köstek olmak için yanıp tutuşuyordu.”

Ayrıca History of Middle-earth – Morgoth’s Ring kitabında da şöyle geçer:

“İkinci ordunun savaşa katılımını anlatan pasajdan kenar notu: ‘Finrod ve Galadriel, Alqualondë’yi savunmak için Fëanor’a karşı savaştı.’

Nature of Middle-earth kitabındaki alternatif hikayede ise Celeborn da bu savaşa dahildir ve bu durum şu şekilde belirtilir:

“Alqualondë’nin yağmalanması sırasında Galadriel, Fëanor’un oğulları ile olan mücadelesinde Celeborn ile beraber savaşmıştır. Yine de Galadriel sürgüne gider, çünkü Fëanor’un oğullarını sevmemesine rağmen kişisel olarak kibirli ve asidir. Özgürlük istemektedir.”

J.R.R. Tolkien’in 6 Mart 1973’te yazdığı 348 no’lu mektubuna göre, Galadriel atletik hünerler sergileyebilen bir Amazon kadını gibidir.

“Galadriel o zamanlar Amazon kadını mizacındaydı ve atletik hünerler sergilerken saçlarını bir taç gibi bağlardı.”

Bu bilgilerin ışığında Galadriel’in bazı savaşlara katıldığı ve fiziksel olarak savaşabilecek donanıma sahip olduğu çıkarımını yapabiliriz. Galadriel bir Noldor Elf’idir. Ve Noldor Elf’i demek savaş ve zanaat konularında bilgi ve beceri sahibi olmak demektir.

Ayrıca, Galadriel’in olgunluğu, bilgeliği ve dinginliği çok büyük zorluklardan sonra kazanılmıştır. Ağaçlar Çağı ve 1. Çağ’da yüreği Fëanorvari bir ateşle kavrulmaktadır.

Alqualondë’deki kıyım üzerine Vala Mandos’un hükmü gerçekleşir. Mandos, Valar’a karşı isyan etmeye devam etmeleri halinde başlarına gelecek olan keder konusunda Noldor’u uyarır ve onları lanetleyen hükmünü duyurur.

Mandos’un Hükmü karşısında dehşete düşen ve Akraba Kıyımı’nda payı olmayan Galadriel’in babası Finarfin ve halkı, Noldor’un izlediği yolu terk ederek Valmar’a geri döner. Valar tarafından bağışlanır ve Noldor’un Yüce Kralı olur.

Galadriel ile erkek kardeşleri her şeye rağmen Orta Dünya’ya gitmekte kararlıdır. Galadriel, sürgün yoluna bir kez çıkınca kararından ödün verip geri dönmek istemez. Mandos’un Hükmü’ne kulak asmayarak Valar’ın son mesajını da reddeder. Galadriel, Teleri soyundan gelen annesinin akrabalarını korumak için Fëanor’a karşı amansızca mücadele vermesine karşın, Teleri’ye yapılan bu acımasız saldırı ve gemilerinin yağmalanmasından sonra bile yolundan sapmaz.

Fëanor ve halkı Teleri’den çalınan gemilerle Beleriand’a doğru yelken açarlar. Losgar’a vardıktan sonra, Fëanor akrabaları için gemileri geri göndermek yerine, onları yaktırır. Geride kalan Fingolfin ve takipçilerini gereksiz birer yük olarak görür ve yararsız olduklarını düşünür. Dünya o zamanlarda düz olduğundan, Galadriel ve Aman kıtasındaki diğer Elfler Beleriand’ta yanan gemileri uzaktan görürler.

Geride kalan Noldor halkının Aman kıtasının Kuzey’inde yer alan Gıcırdayan Buz, yani Helcaraxë üzerinden geçerek Orta Dünya’ya ulaşmak dışında bir seçeneği kalmaz. Galadriel ve Noldor halkı böylece Kuzey’e gider. Aralarında Turgon’un karısı Elenwë’nin de bulunduğu pek çok kişi Helcaraxë’yi geçerken ölür. Galadriel bu esnada 1322 yaşındadır.

Galadriel Kimdir

Beleriand’a vardıklarında, Finarfin Hanedanı’ndan olanlar Doriath’a girmek için can atarlar. Doriath’ta Teleri Elfleri’nin kralı Thingol, eşi Melian ve kızları Luthien ile beraber yaşar. Thingol, Galadriel’in diğer dedesi, Olwe’nin kardeşidir. Noldor’u soğuk karşılar. Yalnızca davet ettiği kişileri, sorguladıktan sonra kabul eder.

Galadriel ve Finrod da kabul edilen kişiler arasındadır. Teleri soyundan gelen anneleri Eärwen ile olan akrabalık bağı sebebiyle Doriath’a kabul edilirler. Finrod Doriath’ta çok uzun süre kalmaz. 1. Çağ’ın 52 yılında Nargothrond’u kurmak için Narog Mağaraları’na doğru yola çıkar.

Galadriel kardeşi Finrod’u ziyaret etmek için sıkça Nargothrond’a gitse de, gizli diyar Doriath’a yerleşir. Burada Thingol’ün akrabası olan Doriath Prensi Celeborn ile tanışır ve ona aşık olur.

Aşklarına rağmen, Eldar’ın savaş sırasında evlenmekten ve çocuk doğurmaktan kaçınma geleneğine uyarak evlenmezler, ancak savaş bitene kadar nişanlı olarak kalırlar.

Galadriel, Thingol’ün eşi ve Orta Dünya’da kalmaya karar vermiş bir Maia olan Melian ile yakın arkadaş olur ve ondan Orta Dünya’nın tarihi ve ilmiyle ilgili pek çok şey öğrenir.

Lembas yapmak için gerekli olan Batı Mısırı tohumu Beleriand’ta tükenip gitmiştir. Noldor’un bu tahılı Beleriand’a geri getirmesi ve Manwë ile Varda’nın da lütfuyla tekrar lembas yapılır. Galadriel lembas yapma sanatının ana mirasçılarından biridir. Bu sanatı bilen bir diğer kişi olan Melian’ın da bundan istifade ettiği düşünülür.

Doriath‘ta yıllar geçer ve Galadriel ile Melian birbirleriyle sık sık Valinor hakkında konuşurlar. Melian, Noldor’un Sürgünü’nün nedenlerini öğrenmeye heveslidir, ancak Galadriel ona Ağaçlar’ın ölümünden sonra olanlarla ilgili hiçbir şey anlatmaz.

1. Çağ’ın 66 yılında Melian ona bu konuyu doğrudan sorar. Galadriel ise Silmarillerin hikâyesini ve Noldor’un Valar’ın iradesine karşı Aman’dan nasıl kaçtığını anlatır. Ama yine de Fëanor’un Yemini’nden, Akraba Kıyımı’ndan ve Losgar’da gemilerin yakılmasından bahsetmez.

Melian Galadriel’in anlatmadığı şeyler olduğunu sezer, ancak Galadriel ona daha fazlasını anlatmayı reddeder.

Thingol daha sonraları Galadriel’in kardeşi Angrod’dan tüm hikâyeyi öğrenir. Galadriel’in kardeşleri her ne kadar Akraba Kıyımı’nda masum olsalar da, öfkelenen Thingol onlara Doriath’ı terk etmelerini söyler. Galadriel’in ise kalmasına müsaade edilir.

Nargothrond Krallığı’nın tamamlandığı ve Finarfin’in tüm çocukları için bir şölen düzenlendiği 1. Çağ’ın 102 yılına kadar Galadriel Doriath’ta kalır. Daha sonra bir süre Nargothrond’ta yaşar. Bu süre zarfında Finrod’a neden evlenmediğini sorar. Finrod ise bu soruya krallığı hakkında karanlık öngörülerle cevap verir.

Doriath’a döndüğünde, 420 yılında, Galadriel başka bir kehanet daha duyar; Melian ona Doriath Krallığı’nı çevreleyen ve büyülü bir çit olan Melian Kuşağı’ndan geçecek bir insandan, yani Beren’den bahseder.

Galadriel’in Mücevher Savaşı’ndaki olayların genel seyrinde önemli bir rolü olmaz. 455 yılında, Dagor Bragollach, yani Ani Alev Savaşı’nda ağabeyleri Angrod ve Aegnor hayatını kaybeder. 465 yılında ise Tol-in-Gaurhoth, yani Kurtadamlar Adası’nda Sauron tarafından esir tutulan ağabeyi Finrod Felagund, Beren’i korurken can verir.

Yüzüklerin Efendisi – Yüzük Kardeşliği kitabına göre, Nargothrond’un 495 yılındaki yıkılışından önceki bir zaman diliminde, Galadriel ile Celeborn Mavi Dağlar’ı aşıp, İlk Çağ’ın son yıllarındaki savaşlardan uzak bir yere, Eriador’a giderler.

Bitmemiş Öyküler kitabına göre ise, Galadriel ile Celeborn’un 1. Çağ’ın sonuna kadar Beleriand’da kaldığı ve Doriath’ın Yıkımı’ndan kaçtığı düşünülür.

Doriath Kralı Thingol, Cüce zanaatkârlardan Beren tarafından geri alınan Silmaril ile cüce yapımı kolye Nauglamír’i birleştirmelerini ister. Cüceler hem Silmarili hem de Nauglamir’i görünce bu mücevherlere sahip olmak isterler, ancak iş tamamlanıncaya bu düşüncelerini belli etmezler. Nauglamír konusundaki anlaşmazlık nedeniyle, Thingol Cüceler tarafından öldürülür. Bu durum Menegroth’un yağmalanmasına ve sonunda Doriath’ın yıkılarak halkının dağılmasına yol açan olaylar silsilesini başlatır.

503 yılında Doriath, Beren ve Lúthien’in oğlu Dior’un yönetiminde kısa bir süreliğine yenilenir. Silmaril’lerden birinin Doriath’ta olduğunu öğrenen Fëanor’un Oğulları, Dior’a mesaj göndererek Silmaril’in iadesini talep ederler. Dior cevap vermez. Böylece 506 yılında Dior, Fëanor’un oğulları tarafından saldırıya uğrar ve öldürülür. Elf’in Elf’i öldürdüğü bu olay, Arda tarihinde 2. Akraba Kıyımı olarak geçer. 507 yılına gelindiğinde ise, Doriath tamamen yok edilir. Galadriel ile Celeborn ise bu yıkımdan kaçmayı başarır.

1. Çağ’ın sonundaki Öfke Savaşı’nda Melkor yenildikten sonra, Valar Noldor’u affeder. Böylece, Noldor halkının çoğu Ölümsüz Topraklar’a geri döner. Ancak Galadriel, Celeborn’la beraber Orta Dünya’da kalır.

Galadriel için Valar’ın affı farklı kaynaklarda 2 ayrı şekilde işlenir.

İlkinde, Galadriel, Valar’ın affını reddeder. Valinor’dan ayrılmasına neden olan gururu burada da devreye girer ve bu affı kabul etmez. Savaş sonrası evlendiği Celeborn’a duyduğu aşk da bu konuda onu etkiler. Bir zamanlar Aman kıtasında yaşamış olduğu için, Elflerin kabul gördüğü Eressëa adası ona cazip gelmez.

İkincisinde ise, Galadriel Noldor’un isyanında liderlik rolü üstlenmesi sebebiyle Valar’ın affına dahil edilmez. Geri dönmesine izin verilmez ve ona bir yasak konur.

Her iki durumda da Galadriel hala Orta Dünya’da bir bölgeyi yönetmeyi ve kendi ülkesini kurmayı ister.

Böylece Galadriel’in hedeflerine daha da yaklaşacağı ve Orta Dünya’daki olaylarda çok önemli roller oynayacağı 2. Çağ başlar.

Galadriel Kimdir? (2. Çağ’da Galadriel’in Hayatı) yazısı ve videosu pek yakında portalımızda ve Orta Dünya YouTube kanalında.

Eğer bir Yüzüklerin Efendisi hayranıysanız, Orta Dünya sohbetleri için sizi Discord kanalımıza davet ediyoruz: https://discord.gg/ortadunya

Mutlaka Okuyun!

meteorman stranger yabancı güç yüzükleri rings of power

Meteor Man Kimdir? Stranger (Yabancı) Kim? Rings of Power (Güç Yüzükleri) Meteor Man Teorileri

The Lord of the Rings: The Rings of Power yani Yüzüklerin Efendisi Güç Yüzükleri dizisine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir