Walt Whitman – Çimen Yaprakları

walt-whitman.png

 

Amerikan şiirinin en samimi kalemlerinden biri olan Walt Whitman, tıpkı Thoreau gibi transandantalist bir doğa aşığıdır. Doğa şairi olarak da ön plana çıkar. Walt Whitman, yoğun bir şekilde devam eden sembolist şiir hareketlerinin ortasında adeta, “Başlatmayın ulan Raven’ınınıza” diyerek,

“Tek insanın şarkısını söylüyorum, bir başına, herhangi bir insan”

sözleriyle şiiri, bir halk ozanı edasıyla insanlara sunmuştur.

Çimen Yaprakları, Whitman’ın şiirlerini düzenleyerek ve çoğaltarak 1855-1891 yılları arasında toplam yedi defa bastığı en ünlü eseridir, tamamı şiirlerinden oluşur. Kitabı kendisi basmıştır. Türkiye’de ilk olarak 80ler’de Broy Yayınevi tarafından basılmıştır. 2010lu yıllarda Yön, Sel ve Adam yayınları kitabı tekrar basmışlardır. Mehmet Fuat tarafından yapılan çeviri hatırladığım kadarıyla güzeldi, ben Broy Yayınevi’nden okumuştum bir sayfada orijinal dili bir sayfada Türkçe’ye çevrilmiş hali yer alıyordu. Sıkıntı şu ki Walt Whitman çok uzun şiir yazar ama bizim çakal yayınevleri gitmişler şiirlerinden seçmeler yapmışlar üstüne onları bir güzel kısaltmışlar ve öyle basmışlar. E sonra 400 sayfanın üzerindeki Çimen Yaprakları olmuş bize 160 sayfa bir şey.

Neyse efendim, “Simplicity is the glory of expression.” demiş Whitman, “Basitlik, ifade etmenin görkemidir.” bu cümle, onun şiire bakış açısını ve yazdığı tüm şiirlerini içerisine alır. Walt Whitman herkesi kucaklar, insanların eşitliğine inanır. Bununla birlikte şiirinde ağır bir Amerikan vatanseverliği görülür, Amerika’yı alır göklere çıkarır adeta. İç Savaş sonrası bu düşünceleri bazı darbeler almış ve belli noktalarda değişime uğramıştır. Yine de onun şiirlerinde basitçe söylediği birçok söz, 1850ler’in Amerika’sı için büyük bir önem ifade etmiştir, o günlerde böyle hümanist ve eşitlikçi bir bakış açısının ortaya konulması gelecek nesillerde edebiyatla uğraşacak olan birçok insanı etkilemiştir.

 

Eklenti:

çimen-yaprakları.jpg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir