Moby Dick – Beyaz Balina

Moby Dick

Moby Dick- Beyaz Balina

Hayat çatışmalar üzerine kurulu bir oyun sahnesi gibi, insanlar insanlarla çatışıyor, birileri üstünlük kurmaya çalışıyor, birileri tepişen fillerin altında eziliyor. İnsanlar doğa ile çatışıyor, ya o ya bu, mutlaka birisi bu çatışma halinden hüsranla ayrılıyor. Moby Dick işte bu çatışmaların hikayesini anlatıyor bizlere.

Moby Dick, çocukluğumuzda hepimizin kulaklarında yer etmiş bir isim, ya okuduk, ya izledik, ya da birilerinden dinledik. Anlatılmak istenen Kaptan Ahab ve Moby Dick ekseninde birey ve doğa çatışması olsa da aslında içince başka birçok çatışma da barındırıyor bu hikaye. Öğretmen İsmail bize gemi yolculuğunu anlatırken bizi bir hikayenin tam ortasına atıyor, Moby Dick ve Kaptan Ahab’ın zamanla kangren olmuş mücadelesine.

İsmail ayak bastığı dünyadan sıkılıp okyanusa açılmaya karar verince rotası geniş, uzunca süre yurda dönmeyecek bir gemi bulur ve hemen tayfa olarak gemiye yazılır. Gemi demir alır, okyanusa açılır. Tayfa halinden memnun yolculuğuna devam eder, balina sürülerini izler, balinalar yakalamaya çalışır. Zaten geminin amacı da odur, balina yakalamak. O zamanlar balina yağı aydınlanma için kullanılan, çok değerli bir yağdır, bunun için de balina avı güzel kazanç getirir. Elbette İsmail’in asıl amacı para değildir ama olsun, fazlasından zarar gelmez ya.

Zaman geçer, İsmail kaptanı göremez, sadece hakkındakileri işitir, kaptandan gıyaben korkar. Sonra onunla tanışır. Tek bacağını gemi kazasında kaybetmiş olan kaptan Ahab, İsmail’e hemen ısınır. Sert mizaçlı görünse de içinde sevgi kırıntıları olan biridir. Günler, fırtınalar geçer ve bir gün Kaptan Ahab’ın ayağını kaybetmesine neden olan albino balina Moby Dick görünür, gerisini de artık oyunda izleyeceksiniz.

Oyunun En Güçlü Yanı Dekor, Kostüm ve Müzik

Bu oyun sahneye hazırlanırken dekor sorumluları ve kostüm tasarımcıları oyuna oyunculardan sonra en güzel imzayı atmışlar. Şimdiye kadar izlediğim en güzel ve en yerinde kostümler bu oyundaydı. Ayrıca sahnenin hareketli kullanımı, konuya uygun dizaynı ve her bir bölmenin bir işlevinin olması seyirci için göz doldurucu bir detaydı.

Oyunda kullanılan canlı müzik ve oyuncuların hep bir ağızdan söyledikleri şarkılar çok güzel bir uyum içindeydi. Müziksiz yavan kalabilecek birçok boşluk işini hakkıyla yapan güzel sanatçılar sayesinde izlemesi keyifli bir şölene dönüştü.

Kaptan Ahab’ı canlandırabilecek oyuncu bulmak zor açıkçası, çok fazla uç noktaları olan bir karakter. Kimin üzerine dikseniz biraz potluk oluşturabilir, ancak Mesut Turan’ın üzerine tam olmuş bu rol. Zaten Mesut Turan’ı sahnede izlemek başlı başına bir keyif, insana oturduğu koltuğu, içinde yaşadığı dünyayı bile unutturuyor yeteneği ile. Bu güzel temsil için ayrıca tebrik etmek gerek kendisini. Caner Kadir Gezener de İsmail karakterine hayat veriyordu, Kaptan Ahab tüm sahnede krallığını ilan etse de kendisi oyunculuğu ile gölgede kalmamayı başardı. Diğer bütün oyuncular işleyen bir saatin dişlileri gibiydi, ne eksik ne fazla, hepsi rollerinin üstesinden çok iyi geldiler, hepsine ayrı ayrı tebrikler.

Moby Dick şimdiye kadar izlediğim tiyatro oyunları içerisinde en iyiler hanesine çoktan adını yazdırdı, en yakın sürede gidip izlemeniz dileği ile.

Moby Dick – Beyaz Balina – Ankara Devlet Tiyatrosu

2 Perde – 2 Saat

Oyun Detayı

“Herman Melville’in ünlü romanı Moby Dick’ten uyarlanan oyun, 19. yüzyıl balina avcılığının hikâyesini anlatmaktadır. Dünyayı görmek için her şeyi geride bırakan Manhattanlı öğretmen Ishmael’in, kaybettiği bacağının intikamını dev beyaz bir balinadan almak isteyen Kaptan Ahab’ın ve dünyanın dört bir yanından, kendi maceralarının peşine düşmüş tayfaların yolu Pequod isimli gemide kesişir.”

Yazan

Herman Melville

Çeviren

  1. Burcu Boran

Oyunlaştiran

Stanton Jay Davis

Yöneten

Stanton Jay Davis

Dekor Tasarimi

Hakan Dündar

Kostüm Tasarimi

Çevren Sarayoğlu

Işik Tasarimi

Osman Uzgören

Müzik

Kemal Günüç

Koreograf

Korhan Başaran

Dramaturg

Canan Kirimsoy

Yönetmen Yardimcisi

Şevki Çepa

Asistan

Güneş Altinbaş

Plastik Makyaj Tasarimi

Dr. Yeşim Arsoy Baltacioğlu

Sahne Amiri

Belma Aslangiray

Kondüvit

Onur Ildegez

Işik Kumanda

Onur Üner

Suflöz

Kiraz Han

Dekor Sorumlulari

Hüseyin Kutum

Serdar Kizilirmak

Ferruh Tezsüren

Aksesuar Sorumlulari

Murat Üstün

Satilmiş Çakir

Kadin Terzi

Sevinç Akkuş

Erkek Terzi

Fatih Baguç

Perukaci

Hakan Işikdemir

Sinevizyon Sorumlusu

Erhan Yoldaş

Deniz Çağlar Yakar

Makyöz

Ayfer Zaim

Oyuncular

Mesut Turan

Caner Kadir Gezener

Abdullah Ceran

Yavuz Sepetçi

Buğra Koçtepe

Sanli Baykent

Deniz Keyf

Eda Aydinli

Cengiz Uzun

Kenan Yilmaz

Ulaş Karadağ

Seyfi Taşkin Ermişoğlu

Tolga Sarikaya

Handakiler/Kilisedekiler/Tayfalar

Kaan Çelikcan

Çağlar Turan

Hüseyin Acun

Arzu Çelik Albayrak

Bahar Aksoy

Anil Şimşek

Yildiz Şanli

Didem Çam Öztunç

Ahmet Onğulu

Saadet Aköz

Bariş Bölükbaşi

Ümit Baştuğ

Nahide Ayni

Belgin Yilmaz

Gizem Cengiz

Melek Yağmur Güler

Mutlaka Okuyun!

Sacide

Sacide Sacide, Devlet Tiyatroları bünyesinde şimdiye kadar izlediğim bütün oyunlardan daha çok zorladı beni izlerken, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir