Sacide

Sacide

Sacide, Devlet Tiyatroları bünyesinde şimdiye kadar izlediğim bütün oyunlardan daha çok zorladı beni izlerken, tahammül edemedim, tırnaklarımı avuçlarıma geçirdim, dişlerimi sıktım. Oyun başladıktan sonra farkına varmadan öyle benimsemişim ki Sacide karakterini, ona yapılan muameleler bana yapılıyormuş gibi üzüldüm, onun arkasından dönen dolaplar, onun çaresizliğinin sessiz feryatları sanki benim içimde bir çığlıkla birleşti. Ama sessiz sakin oyunu izledik işte, bu oyunun aslında hayattan bir perde olduğunun, içimizde birçok Sacide’nin olduğunu bilerek, sessizce oturduk ve oyunu izledik.

Ne yazık ki birçok kişi oyundaki Sacide karakterinin yaşadıklarını yaşıyor, Sacide gibi gizli gizli ağlıyor, Sacide gibi dayak yiyor ve ne yazık ki sessiz kalıyor…

Bu oyun biraz farkındalık oyunu, biraz akşamın sessizliğinde binadan gelen bir patırtının, bağrışmanın oyunu, biraz da kadın cinayetlerinin, törenin, namusun, kapalı kapılar ardındaki acımasız işkencelerin oyunu. Yine de Ülker Köksal ve Pervin Ünalp el ele bu acı hikayeyi izlenebilir, daha doğrusu katlanabilir kılmışlar. Böyle yekpare bir acı huzmesini biraz renklendirmişler, biraz şenlendirmişler. Böyle bir konu, böyle bir talih nasıl yeşerirse öyle, buruk, ama yine de tatmin edici.

Başroldeki Oyuncu: Fulya Koçak

Oyunda başrolü üstlenen oyuncu Fulya Koçak, doğuştan tiyatrocu tabirine tam olarak uyuyor. Öyle güzel duyguları yansıtıyor ki sahneye, onun gözleri sulandığında, ağladığında biz de ister istemez duygulanıyoruz, gözlerimiz yaşarıyor.O mutlu olduğunda biz de onun izinden gidip mutlu oluyoruz, çok güzeldin Fulya Koçak, iyi ki seni seyredebildik bu oyunda. Oyunun diğer kadın oyuncuları Serap Kunak, Neriman Kılıç ve Orkide Çivicioğlu da gerçekten takdir edilmeli, özellikle Orkide hanımın zarafetine hayran kaldım.

Daha çok kadın oyuncuların etrafında dönen bir oyun olmasına karşın çok sağlam oyunculuklarıyla erkekler bu oyunu asıl öne çıkaran detaylardı. Sacide’nin abisi rolündeki Osman Nuri Ercan’ın sesine yine hayran kaldım, Teneke oyunundan da hatırladığımız Osman beyi karakteri nedeniyle pek içimize sindiremesek de oyunculuğu için tebrik etmek gerek. Diğer erkek oyuncumuz Koray Karaca ise tam anlamıyla ayakta alkışlanacak bir performans sergiledi, her mimik ve jesti öyle rolüne hastı ki, izlerken sahneye çıkıp karakteri boğazlama hissi yaratırken oyun bittikten sonra ayakta alkışlattı, var olsun.

Dekor, sahne tasarımı, ışık, hepsi oyunu daha da güzelleştiren detaylardı.

Özetle, hayatın karanlık kalmış köşelerine ışık tutan, orada, burada duyduğumuz birçok hikayenin altında yatan nedenlerin toplandığı, insanı sarsıp kendine getiren bir oyundu, iyi ki izledik, iyi ki sadece bir oyun.

Sacide – Ankara Devlet Tiyatrosu

2 Perde – 2 saat

Oyun Detayı

“Sacide; 40’lı yaşlarda, abisinin evinin bir odasında yaşayan bekar bir terzidir. “Evde kalmış” yaftası yapıştırılan Sacide; evlenirse, bir yuvası olursa çok mutlu olacağına inanmıştır. Abisinin baskısından bunalan Sacide, gazete ilanıyla eş arar.
Mutlu günler gelecek mi Sacide için? Hayalleri gerçekleşecek mi? Hayatı değişecek mi?”

Yazan

Ülker Köksal

Yöneten

Pervin Ünalp

Dekor Tasarimi

Murat Gülmez

Kostüm Tasarimi

Pinar Sum Özdamar

Işik Tasarimi

Osman Uzgören

Dramaturg

Servet Aybar

Yönetmen Yardimcisi

Alper Tazebaş

Asistan

Tuba Erkan Tazebaş

Sahne Amiri

Dilek Bidak

Kondüvit

Fevzi Yazar

Işik Kumanda

Alper Sarvan

Suflöz

Ayliz Öztüfekçi

Dekor Sorumlulari

Ali Şener

Metin Beştaş

Murat Temur

Aksesuar Sorumlulari

Mete Kocaoğlu

Burhan Buluç

Uğur Olcay Ergün

Kadin Terzi

Elif Kozan

Erkek Terzi

Mahmut Yilmaz

Peruka

Bayram Sarisakaloğlu

Oyuncular

Fulya Koçak

Serap Kunak

Orkide Çivicioğlu

Osman Nuri Ercan

Neriman Kiliç

Koray Karaca

Neşlişah Yalçinkaya

Tuğçe Soncu

Esin Ercan

Eylül Amaç

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

Gayri Resmi Hürrem

Gayri Resmi Hürrem “Sen bensen, ben kimim Hürrem?” Bir gün seçin kendinize, dış dünyadan arınmış, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir