Gayri Resmi Hürrem
“Sen bensen, ben kimim Hürrem?”
Bir gün seçin kendinize, dış dünyadan arınmış, sizi sadece içinizdeki siz ile baş başa bırakabilecek bir gün. Kendinizi tartın, kendinize dönün, hırslarınızı, arzularınızı, hedeflerinizi tartın terazide ve hedefleriniz için neleri riske atabileceğinizi masaya yatırın. Sonra o gün olduğunuz yeri düşünün, oraya nasıl geldiğinizi, oraya gelmek için neler yaptığınızı, hangi kararların sizi o koltuklarda oturttuğunu iyice analiz edin. Kendinize benliğinizi tanımak için zaman verin.
Gayri Resmi Hürrem, Hürrem’in Hürrem olma yolculuğunu anlatıyor. Ancak bunu bizim bildiğimiz yollardan değil de, daha çok kendi dilinin döndüğünce, önünü arkasını sorgulayarak ve bize de o sorgulamayı keyifle izleterek yapıyor. Oyun iki kişilik olmasına karşın İpek Atagün Gezenler ve Gülin Ersoy’un muhteşem oyunculuklarıyla adeta iki sesli dev bir koro oluşturuyor. Elbette bu izlenimi edinmemizde sahnede bolca yararlanılan kuklaların ve seslendirmenin de hakkı büyük. İki başarılı kadın oyuncu sahnede öyle hoş bir uyumla oynuyorlar ki, sanırsınız bir dans gösterisi izliyorsunuz.
Sahne gizli bir oda gibi şekillendirilmiş, gizli bir geçitten geçilebilen, kimsenin bilmediği gizli bir oda. Bu odada pek fazla eşya olmasa da oyuncuların kostümleri, makyajları, ara sıra kullanılan ağaç dekorları ve aktif bir şekilde kullanılan kuklalar sayesinde o gizli oda koskocaman bir dünyaya dönüşüyor. Zaten hayal etme yeteneğinize oynayan birçok unsur var oyunda, bu konuda fazla da ayrıntı vermek istemiyorum. Gidip görmeniz gerek.
Oyuna gideceklere tavsiyem, Osmanlı’dan bir kesit görmek amacıyla gitmeyin, elbette ki kostümler ve dekor sizi biraz geriye götürecek ancak adına fazla aldanmayın. Her ne kadar adı Gayri Resmi Hürrem olsa da, bu her dönemin oyunu olabilecek bir oyun, mutlaka izleyin.
Gayri Resmi Hürrem – Ankara Devlet Tiyatrosu
2 Perde – 1 Saat 50 Dakika
Oyun Detayı
“Hurrem Sultan hayatının muhasebesini yaptığı bir gün, vaktiyle yaptırdığı gizli bir odaya girer. Odada hafızasını kaybetmiş bir cariye ile karşılaşır. Beraberce Hurrem Sultan’ın hayatından sahneler oynarlar, oyunlarla yaşarlar.Ancak bütün oyunlar en tehlikeli oyunla kesilir. Belki tek çıkar yol vardır. Belki de birden çok yol vardır. Hayat, iki kadına da, bizlere de sürprizler hazırlamaktadı…”
Yazan
ÖZEN YULA
Yöneten
ÖZEN YULA
Dekor Tasarimi
Hakan Dündar
Kostüm Tasarimi
Funda Karasaç
Işik Tasarimi
Yakup Çartik
Koreografi
Banu Demir
Müzik
Turgay Erdener
Yönetmen Yardimcisi
Caner Kadir Gezener
Asistan
Gizem Türker
Sahne Amiri
Turgay Erel
Kondüvit
Tayfun Gültutan
Işik Kumanda
Baki Koca-Alper Öğüt
Suflöz
Kevser Burcu Tezel
Dekor Sorumlusu
Semih Kolaç
Aksesuar Sorumlusu
Mustafa Mert
Kadin Terzi
Mehriye Taşdelen
Makyöz
Kadriye Polat
Oyuncular
İpek Atagün Gezener
Gülin Ersoy
Cariyeler:
Gizem Türker
Handan Kiliç
Pelin Gülten
Ezgi Özer
Melis Kizilaslan
Şükran Dama
Kanun:
Deniz Ertürk
Sesler
Kanuni Sultan Süleyman:
Erdal Küçükkömürcü
Handan Sultan:
Özlem Ersönmez
Muhafiz:
Caner Kadir Gezener
Yeniçeriler:
Esat Tanriverdi
Ergin Özdemir
Serhat Yazici
Burgaç Döğüşçü
Öncü Kamişli
Gökhan Burak Ansen
Müzik Kayit
Kanun:
Ahmet Baran
Viyolonsel:
Onur Şenler
İbrahim Aydoğdu
Köklü Yiğin Tan
Yaz Irmak