Fahrenheit 451 – Kitap İncelemesi

Fahrenheit 451Fahrenheit 451

Dünya bilim-kurgu Edebiyatının en önemli eserlerinlerinden biri olan Fahrenheit 451; aynı zamanda “distopya” olarak da kabul edebileceğimiz bir kitap olarak da karşımızda çıkmaktadır.

Amerikalı yazar Ray Bradbury tarafından yazılmış olan bu eserin ilk baskısı 1953 yılında yayımlanmış olup. Yazarın en önemli yapıtlarından biri olarak gösterilmektedir.

2012 yılında kaybettiğimiz yazar bilim kurgu birikimini kütüphanelere ve bilim kurgu kulüpleri ile pekiştirmiş olup 500’e yakın eser üretmiştir.

Ayrıca yazar ve kitabı yıllar içerisinde bir çok ödül kazanmış ve birçoğuna da aday gösterilmiştir. Bu yazımızda sizler için Fahrenheit 451’in kitap tanıtımını yapacağız.

Fahrenheit 451 Kitabının Konusu

Yazarın 500 yıl sonrası için yarattığı yaşamı ve dünyayı bir itfayeci tarafından tecrübe ediyoruz. Fakat Ray Bradbury tarafından gelecekte itfayecilere farklı bir görev biçilmiş, kitap yakmak. Evet yanlış okumadınız, yangınları söndürmek yerine kitap yakmak. Çünkü gelecekte toplumlar otoriter yöneticiler tarafından okumaları, düşünmeleri ve yargılamaları engellenerek yönetiliyorlar ve itfayecilerin görevi ise bu düzenin devamlılığının sağlamak açısından kitap yakmak. Zaten kitabın adı da bu noktada önem kazanıyor, 451 Fahrenheit kağıdın tutuşma ve yanma sıcaklığıdır.

Yazar toplumdaki çelişkileri ve eğer yargılarını eleştirel bir yol ile bizlere aktarıyor. Tekdüze olmuş, televizyonun etkisinde bir toplum; düşünmekten ve sorgulamaktan aciz bir konuma getirilmiş. Ama bir soru tüm bu sistemi yıkabilecek güçte olabilir mi? Ya doğru sandıklarınız yanlış ise? Ya size öğretilenler tam olarak gerçekleri yansıtmıyorsa? Aslında size söylenenden başka bir hayat mümkün ise; hala size dayatılan görev ve sorumlulukları yapmak zorunda hisseder miydiniz kendinizi? Bireyin kişisel aydınlanmasından sonar kendi gibi uyanmışları toplum içinde bulma arzusu, sorgulama ve öğrenme konusunda açlığı, paylaşma duygusu romanın en can alıcı özelliklerindendir. Bu bakımdan toplumun noksan yönlerini gösterme, insanların zaman içerisinde yozlaşmasını ve bunlara dair kaygıları diler getirme konusunda günümüz distopya eserlerine de fikir kaynağı olmuştur. Gerek kitaplarda gerekse dizi ve filmler bir çok esinti yakalamanız olası.

Size bir çok bakımdan yaşadığınız hayat ile ilgili sorular sorduracak, cevap arayışlarına yönetelcek ve biraz olsun bazı olguları keşfetmenize yol açacak bir kitap olarak raflar size beklemekte Fahrenheit 451. Altmış beş yıl sonra bile hala taze, hala günümüze uygun ve hala geçerli.

“Yazılmış en iyi bilimkurgu romanı. İlk okuduğumda, yarattığı dünyayla kâbuslar görmeme sebep olmuştu.” -Margaret Atwood

“Öyle bir eser ki, hakkında ne söylesem eksik kalır.” -Neil Gaiman

Hugo En İyi Roman Ödülü
Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü

Tavsiyeler

Ek olarak bu kitabı beğenen takipçilerimiz için önerilerimiz;

  • Cesur Yeni Dünya – Aldous Huxley
  • 1984 – George Orwell
  • Otomatik Portakal – Anthony Burgess
  • Yüksek Şatodaki Adam – Philip K. Dick
  • Ben Robot – Isaac Asimov

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

Tolkien’den Yeni Kitap: Gondolin’in Düşüşü

Yeni Orta Dünya kitabı: Gondolin’in Düşüşü The Fall of Gondolin ismiyle çıkacak olan yeni kitap, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir