Rumuz Goncagül
“Adın ne önemi var canım, sen benimle evleneceksin, adımla değil.”
Bunu ben öylesine yazdım ancak, Rumuz Goncagül’ü birazcık özetler nitelikte. İnsanların maske niyetine rumuzlar seçtiği ve kendisini olduğundan çok farklı göstermeye çalıştığı bugünlerin hikayesine çok benzeyen bir hikaye Rumuz Goncagül’ün hikayesi.
Evde kaldığını düşünen, hali vakti pek yerinde olmayan bir gencecik kadın, sevgili annesi ile o zamanlar popüler olan bir yöntemle koca bulmaya çalışır. Bu popüler yöntem günümüzde sosyal medya iken, o zamanlar gazetelere ilan vermektir. Gelin adayı kendisini ufacık tanıtan bir mektup yazıp gazeteye postalar ve gelecek kısmetlerini bekler. Başka işi gücü de yoktur zaten, çünkü genç kadınların çalışması düşünülemez bile. Tek amaç zengin bir koca bularak, onun vadettiği para ile bir ömür boyu yaşamaktır. Anne ile kızı planın ilk evresini tamamlayarak gazeteye ilanı verirler ve gelecek adaylar için beklemeye başlarlar. Tam tamına 261 mektup alırlar, bu azımsanacak bir rakam değildir elbette.
İşler tam da o noktada birazcık karmaşıklaşır, çünkü bizim anne ve kız kendilerini bir ömür rahat ettirecek koca adayını en iyi şekilde seçmek isterler, mektupları komşularının da yardımı ile tek tek eleyerek kendilerine en uygun adayları seçmeye çalışırlar. Sonra da o adaylarla gizliden gizliye görüşerek onları tartmak isterler, sonrası mevlam kayıra… Ağlanacak halimize gülüyoruz tadında bir oyun çıkar böylece ortaya.
Oyunun genel olarak her şeyi yerli yerinde, izleyiciyi sıkmayan, aksine yer yer gülümseten, iyi oyunculuklarla taçlandırılmış bir eser.
Son Tango oyununda başrolde oynayan Özge Mirzalı bu oyunda başrolü Dilara Keyf Günüç ve Ötüken Hürmüzlü ile paylaşıyor. Son Tango’daki kötü zaman kullanımının aksine bu oyunda seyirci bir an olsun bilinmezlik ile karşı karşıya kalmıyor. Aksine oyundaki birkaç ufak dokunuş tiyatro sahnesinde görmek isteyeceğimiz mizah anlayışına örnekler teşkil ediyor.
Işık kullanımına ayrıca değinmek istiyorum, ufacık tiyatro sahnesi iki perdelik oyun boyunca birçok farklı mekana ev sahipliği yaptı ve hepsinin altından alnının akı ile kalktı, bunun başlıca sebebi yerinde ışık kullanımı idi, bu konu için ayrıca tebrikler.
Oyunda ana karakterlerin dışında bir de danslarla harmanlanan bir koro yer alıyordu ve belirtmeliyim ki kostümler gerçekten çok estetikti. Böyle dokunuşlar tiyatro sahnesini daha da güzelleştiriyor ve izleyici için de farklı tatlar sunuyor, daha da çok olmalı bence.
Sonuç olarak beklentisiz gittiğim bir oyundan keyifle ayrıldım, birçok seyircinin de öyle ayrıldığını gözlemledim, sizlere de tavsiyemdir. Ankara’da tiyatro izlemeyi seven bir bireyseniz, gitmenizde fayda var.
Rumuz Goncagül – Ankara Devlet Tiyatrosu
2 Perde – 2 saat 30 dakika
Oyun Detayı
“İnsaf Hanım, evlenme çağına gelmiş kızı Gülsün’e gazetede yayınlanan gönül postası aracılığıyla koca aramaktadır. Bu arayış, yoksulluktan kurtulma mücadelesidir aynı zamanda. Anne-kızın göremediği aşkın aslında çok yakınlarında olduğudur. Peki ya yoksulluk, uzakta kalacak mıdır onlar için? Şarkılı, danslı, eğlenceli bir kısmet bulma hikayesi…”
YAZAN
OKTAY ARAYICI
YÖNETEN
İSMET NUMANOĞLU
DEKOR TASARIMI
HAKAN DÜNDAR
KOSTÜM TASARIMI
ÖZGE AKARSU
IŞIK TASARIMI
OSMAN UZGÖREN
KOREOGRAFİ
SELÇUK GÖLDERE
MÜZİK
KEMAL GÜNÜÇ
DRAMATURG
VİLDAN DURDAĞ
YÖNETMEN YARDIMCISI
SERKAN EKŞİOĞLU
ASİSTAN
FİRDEVS AYLİN TEZ
SAHNE AMİRİ
MURAT ATILGAN
KONDÜVİT
TUNÇ ÇALIŞKAN
SAFA YETİŞEN
IŞIK KUMANDA
ŞEFAAT SALCI
SUFLÖZ
FİLİZ YILMAZ
ESRA ERKUT
DEKOR SORUMLUSU
İRFAN TAMÖZ
AKSESUAR SORUMLUSU
RIDVAN TÖREMEN
KADIN TERZİ
NERMİN DEMİRAL
ERKEK TERZİ
İSA EREL
PERUKA
AHMET ERMİŞ
OYUNCULAR
DİLARA KEYF GÜNÜÇ
ÖZGE MİRZALI
ÖTÜKEN HÜRMÜZLÜ
NEJAT ARMUTÇU
SERKAN EKŞİOĞLU
KADRİ ÖZCAN
TUNÇ YILDIRIM
EMİNE DORUK YILDIRIM
OĞULCAN ARMAN USLU
UTKU SAÇAK
KORO
BAŞAK GÜRDAL
NAZLI ÖZDEMİR
NERGİZ ZAİMİ
DENİZ ÇALIŞKAN
RAHMİ MERT ÖZCAN
UMUT YILMAZ
OĞULCAN ARMAN USLU
UTKU SAÇAK
ORKESTRA
ŞEF: KEMAL GÜNÜÇ
KEMAN: CANSU KÜLÜNK/RIDVAN AK
KLARNET: FAHRETTİN ÜNAL
GİTAR: GÜNEŞ APAYDIN
PİYANO: ÖMER KUZUCU
BAS GİTAR: BURAK KARAAĞAÇ/SELÇUK CANBERK DAĞTEKİN
DAVUL: ZEKİ ERTUNÇ
RİTM: ORHAN GÜRER
Bir yorum
Yazıdan Bahsedenler 7. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu - The White Tree