Teneke

Tekene Poster

Teneke

Günlerden bir gün genç bir kaymakam bir bavul toplamış ilk görev yerlerinden birinden giderken, içine umut koymuş, emek koymuş, güzel insanlar koymuş, ama en çok da çeltik ağalarının para hırsı yüzünden, yolsuzlukla dikilen çeltikler nedeniyle ölen minicik yavruların analarının gözyaşlarını koymuş…

Halbuki kaymakam ne de hevesliymiş, ‘ne de güzel bir memlekete geldim’ diye düşünmüş adımını attığında o yöreye. Ağalar el üzerinde tutmuşlar, bir dediği iki olmamış, saray gibi bir ev dizmişler, gül gibi yaşamış, ama heybesindeki vatan sevgisini, ezilen işçilerle, emekçilerle dost görev yapma gayesinden asla vazgeçmemiş. Ancak gözleri boyanmış bir kere, her şey yolunca yordamınca ilerliyor, her şey günışığı gibi parlak sanmış, bilememiş para uğruna can veren onlarca bebenin kanlarını ellerinde taşıyan o ağaların kötü yüreklerini…

Sonra bir gün bir bacı çıkagelmiş, “yeter” demiş o bacı, “onbeş pare ev, sular altındayız, çocuklarımız sıtmadan kırılıyor!” Başta inanamamış, sonra gitmiş, görmüş… Sonra ne mi olmuş, bir mevsim çeltiği engellemiş ama ne çare?Parası, tanıdığı bol olan durur mu yerinde sakin? Olan kaymakama olmuş, hakkıyla, haklının yanında yaptığı görevi onu kasabadan teneke çalarak uğurlatmış… Ama olsun, haklının, yiğidin yanında durmayı biliriz biz halk olarak; pirim vermeyiz ağalara, beylere…

İki perdelik bir oyun Teneke, ilk perdesi ikinci perdenin altyapısını oluşturduğundan biraz daha sakin geçiyor, ama ikinci perdede ilk perdenin aksiyon azlığı bolca kapatılıyor ve sonuç olarak karşımıza izleyicisini sıkmayan, aksine çok güzel hayat dersleri veren, başarılı tiyatro sanatçıları ile taçlandırılmış enfes bir oyun çıkıyor. Elbette Yaşar Kemal’e de teşekkür etmek gerek bize böyle güzel ve gerçeğin aynası konumunda bir eser kazandırdığı için.

Teneke – Ankara Devlet Tiyatrosu

2 Perde – 2 saat 40 dakika

Oyun Detayı

“Her şey asırlar önce yakılan bir türkü gibidir.
“Yandı Çukurova yandı. Eli pusatlı beyler indi. Ördek uçtu Dudu kondu / Oyyy Oyyy Oyyy”
Çeltik yetiştirmek çok zorludur. Çok su ister, bataklık ister. Bataklık ve su ise, sel, sinek ve sıtma demektir. Ve her yıl sıtmadan onlarca insan ve çocuk ölür Çukurova’nın topraklarında. Bu durumsa çeltik ağalarının umurunda bile değildir. Ve çeltik ağaları kendilerine karşı çıkan otuz beş yılda kırk üç kaymakamı kasabadan sürmüş, göndermiştir.
Bir gün yeni bir kaymakam gelir kasabaya. Genç, heyecanlı, hevesli ve sıtmaya son vermek isteyen Kaymakam çeltik ağalarına karşı zorlu bir mücadeleye girişir.”

Yazan

Yaşar Kemal

Yöneten

Gürol Tonbul

Dekor Tasarımı

Tayfun Çebi

Giysi Tasarımı

Funda Çebi

Işık Tasarımı

Zeynel Işık

Besteci

Cem İdiz

Koreograf

Sibel Erdenk

Yönetmen Yardımcısı

Özlem Gür

Asistanlar

Arzu Yolgösteren

Onur Utku

Sahne Amiri

Yalçın Duman

Kondüvit

Ceyhun Horasan

Işık Kumanda

Yusuf Ergin

Suflöz

Esra Erkut

Dekor Sorumlusu

Cafer Saraç

Aksesuar Sorumlusu

Mustafa Mert

Kadın Terzi

Leman Ünver

Erkek Terzi

Haşim Uçay

Turgay Yener

Perukacı

Doğan Şimşek

Öner Faruk Cihan

Mekanik Sorumlusu

Ümit Pirtinli

Oyuncular

Nusret Şenay

Şahin Ergüney

Leyla Aykan

Koray Karaca

Şemsettin Zırhlı

Osman Nuri Ercan

Sanlı Baykent

Bahadır Karasu

Dara Tan

Alpay Ulusoy

Serpil Çağıran

Dilek Bozkurt

Zerrin Epikmen

Çetin Azer Aras

Erkan Alpago

Umut Özkan

Ergin Çınar

Özlem Atik

Hüseyin Eranıl

Özgür Ertem

Arzu Yolgösteren

Arzu Çelik Albayrak

İbrahim Deniz Duru

Oğuzhan Alpaslan

Gizem Cengiz

Başak Polat

Ezgi Değerli

Ceren İncelen

Kenan Yılmazer

Mutlaka Okuyun!

Gayri Resmi Hürrem

Gayri Resmi Hürrem “Sen bensen, ben kimim Hürrem?” Bir gün seçin kendinize, dış dünyadan arınmış, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir