Tirion

 

Tirion

Tirion

1.Şehrin Coğrafi Konumu

Valinor’da adanın doğu yakasında kesintisiz bir hat boyunca ilerleyen haşin ve dik Pelori Sıradağları bulunur. Dağlar tek bir noktada geçit verir burası yeşil ve zarif Túna tepesidir. Tirion Şehri işte bu tepenin üzerinde Elfler’in Deniz’in batı yakasındaki en büyük yerleşimleridir.

2.Şehrin Mimarisi,Ekonomik Durumu ve Tarihsel Serüveni

Rahatlıkla Tirion için gelmiş geçmiş en zarif ve zengin şehirdi diyebiliriz. Mücevherat ve zenginlik şehir halkı için çok normal şeylerdi. Şehir yüksek ve zarif tümüyle beyaz renkli surlara sahipti. Zenginlik içindeki verimli topraklardan şehrin büyük kapılarına kristal merdivenler uzanırdı. Zenginlik öylesine çoktu ki sokaklarda bulunan kumda bile elmas taneleri vardı. Şehir o kadar güzeldiki görenler hayran kalır ve orada kalmaya can atardı. Sanırım bu elflerin özellikle buraya yerleştiğini açıklıyor. Hatta Turgon’un şehri olan Gondolin’in Tirion’a benzer biçimde yapıldığı geçiyor Silmarillion’da.

Tirion

Şehrin merkezinde Ingwe’nin Kulesi olan Mindon Eldaliéva bulunuyordu. Kulenin üzerindeki gümüş fenerin ışığı denizin uzağındaki diyarlardan bile görülebilirdi. Kulenin alt kısımı Noldor’un ilk Yüce-Kralı olan Finwe’nin eviydi. Ayrıca Ak Ağaç Galathilion’un yetiştiği Büyük Meydan’da bu bölümdeydi. Bu meydan ilerleyen zamanlarda Feanor’un ağır ve kötülüğü içinde barındıran yeminini yaptığı yerdir.

Valinor’daki elflerin büyük bir çoğunluğu şehre taşındığında şehrin yönetimi Finwe’ye geçmiştir. Bunu uzun ve mutlu yıllar takip etmiştir. Bu yıllarda şehir halkı ilim,sanat ve zenginlikde çok ilerlemiştir. Hatta nasıl yapıldığına Valar’ın bile şaşıracağı Silmariller de yüce zanaatkar Feanor tarafından bu dönemde yapılmışlardır.

Sonralarda 3 çağ boyunca süren esirlikten sonra serbest bırakılan Morgoth Silmariller’i görmüş ve tek arzusu Silmariller’i ele geçirmek olmuştur. Bu arzusunu gerçekleştirmek için Tirion’a gelmiş ve Feanor’la konuşmuştur. Ona kardeşi olan Fingolfin’in Feanor’a ait olan Finwe’nin varisi konumunu ele geçirmeyi planladığını söylemiştir. Bu iftira üzerine Feanor kardeşine kılıç çekmiş ve onu tehdit etmiştir. Feanor’un bu sert ve haksız davranışına ceza olarak Valar onu Tirion’dan sürgün etmiştir.

Bu talihsiz olaydan sonra Finwe yanına büyük oğlunu da alarak Formenos’a gitmiş ve Fingolfin Tirion’daki Noldor halkının kralı olmuştur. Bu sırada Morgoth’da hem Finwe’yi öldürmüş hem de Silmariller’i alıp Orta-Dünya’ya kaçmıştır. Bunun üzerine Feanor Tirion’a geri döner ve halkı onlara çok önemli birşey söyleceğini ilan ederek Büyük Meydan’a çağırır. Onlara buradaki yaşamlarının sadece Valar’ın tahakkümünde bir esirlikden ibaret olduğunu söyler ve kendisiyle beraber Orta-Dünya’ya dönüp hem öldürülen krallarının intikamını hem de çalınan Silmariller’i geri almayı teklif eder.

Bu teklif karşısında Elfler ikiye bölünür büyük bir kısım teklifini kabul ederek yola çıkmaya hazırlanır, başını Finarfin’in çektiği küçük bir grup ise kalmaya karar verir. Bu tarihten sonra neredeyse 600 yıl boyunca Tirion ismi hikayelerde geçmiyor.

Tirion’un tekrar anılması Orta-Dünya’da kurulan tüm elf krallıkları yıkılıp Morgoth acımasız hükmünü tam gerçekleştirmek üzereyken olur. Hem elf hemde insan kanı taşıyan Earendil Valar’dan yardım istemek amacıyla Batı’ya yelken açar ve Tirion’a gelir; fakat geldiğinde bir bayram günüdür ve tüm şehir boştur; çünkü bütün halk kutlamalara gitmiştir. Tam umudunu yitirip dönerken Valar’dan bir haberci gelir ve Earendil Valar’a gidip yardım ister. Onun isteğiyle Valar yardımı kabul eder ve yapılan Öfke Savaşı’nda Morgoth yenilip esir alınır.

Tirion

Savaştan sonra Valar elfleri affederek onları eski yurtlarına geri çağırır. Sadece Feanor’un kalan iki oğlu olan Maglor ve Maedhros kabul etmez daveti ve Morgoth’tan alınan iki Silmaril’i de alıp kaçarlar; fakat sonları hazin olur artık Silmariller üzerindeki haklarını yitirdiklerinden onları alınca dayanılmaz bir acı içinde kalırlar ve bir tanesini dipsiz bir yarığa diğerinide denize atarlar.

Tirion kuruluşundan 3000 yıl sonra ise ilk ve son kez ölümlüler tarafından görülür. Bunlar Sauron’un kışkırttığı Numenor Kralı ve ordusudur. Ölümsüzlük amacıyla Valar’a savaş açmışlardır. Bu ordunun sonuda pek hazin olur Valar onları büyük ve tek bir dalgayla yok eder ve Numenor Adası’nı da ceza olarak suya batırır. Böyle bir olayın bir daha olmaması içinde Vinyamar ölümlülerin gözlerinden ve erişimlerinden saklanmıştır.


Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

güç yüzükleri dizisi hangi konuları işleyecek?

Güç Yüzükleri dizisi hangi konuları işleyecek? Haritalı geniş özet

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisine sayılı gün kaldı. Güç Yüzükleri dizisinden haberleri, söylentileri ya da …

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir