Kültistler Kimlerdir? (Sauron Tarikatı Nedir?)

Kültistler olarak bildiğimiz ve Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinde yer alan gizemli kişiler kimlerdir? Bu karakterler Cadı mıdır? Ne gibi güçleri vardır? Neden Sauron’un peşine düşmüşlerdir? Ve Orta Dünya’da ne gibi tarikatlar vardır?

Kültistler Kimlerdir? (Sauron Tarikatı Nedir?)

Kültistlerin kim olabileceğine geçmeden önce bu kelimenin ne anlama geldiğine, bu karakterlerin ilk sezonda yaptığı şeylere ve karakter özelliklerine bakalım.

Öncelikle kültist ne demek? Dizide isimleri geçmemesine rağmen neden bu karakterlere kültist diyoruz?

Kültist, tarikat üyeleri kişilere kısaca verilen isimdir. Orta Dünya tarihi boyunca çeşitli kötücül tarikatlar var olmuştur. Bunlara videonun ilerleyen kısımlarında değineceğim.

Güç Yüzükleri dizisi bize bu karakterlerin ne bireysel isimlerini ne de tarikatlarının ismini doğrudan veriyor. Soundtrack albümü üzerinden “The Mystics”, yani “Gizemliler” olarak geçtiklerini biliyoruz.

Bireysel olaraksa IMDB üzerinden şu isimlerle geçiyorlar. Büyücü olan ve dizi boyunca hiç konuşmayan kültist “The Dweller”, yani “Sakin” olarak geçiyor. Buradaki “Sakin” kelimesi, bir yerde yaşayan, ikamet eden anlamında. Bu karakter Doğu’daki Rhûn topraklarında yaşayan ve orada ikamet eden bir karakter. Tolkien’in hikayelerinde kötülük çoğunlukla Doğu’dan gelir. Ayrıca, büyücünün taşıdığı asadaki göz şekli dikkat çeken bir detay.

2. karakterse, “The Nomad”, yani “Göçebe”. Zırhı ve miğferiyle bir savaşçı gibi gözüken ve hedefini vurma becerisi çok yüksek olan bu karakterin normal zamanlarda, bu 3 karakter arasında keşif gezisine çıkan karakter olduğu çıkarımını yapıyorum. Zırhındaki göz deseniyse Sauron’la olan bağlantısına ait bir detay.

Sonuncu karakterse, “The Ascetic”, yani münzevi. Münzeviden kasıt, dünyevi nimetlerden elini eteğini çekmiş, sade bir yaşamı seçmiş kişi. Bu kişinin dış görünümü bir rahibeyi andırıyor. Aynı zamanda bu kişi grubun lideri olmasa da, aralarında en çok konuşan o. Elinde tuttuğu objedeyse, Yabancı karakterinin aradığı takım yıldızının bir çizimi var.

Kültisleri dizide ilk kez Yabancı’nın meteorunun düştüğü alanı incelerken görüyoruz. Bir tepeden o alana bakarken, birden büyücü kültist aşağıya iniyor. Bunun bir teleport ya da ışınlanma olduğunu pek sanmıyorum. Daha ziyade dramatik etki için yapılan bir şey. Nasıl ki, Batman sizinle konuşurken kafanızı çevirdiğinizde gitmiş oluyorsa, bu da bence o tarz bir şey.

Burada, büyücü kültistin parmaklarındaki siyahlık dikkat çekiyor. Bu siyahlık yaptığı büyülerle ilişkili, ilerleyen kısımlarda bunun sebebine daha detaylı değineceğim.

Göğsündeki parçalardan birinin üzerindeki şekil, 3 Elf yüzüğünün yapıldığı ocağın şeklini anımsatıyor. Bu ikisinin bir bağlantısı var mıdır konuyla ileriki sezonlarda göreceğiz. Diğer parçalarsa üzerinde taşıdığı iksirler, hatta bir tanesinin üzerinde bir yüz figürü dikkat çekiyor.

Yabancı’nın izini süren Kültistleri bir sonraki gördüğümüz yerse, Hobbitlerin göç ettiği korunun yakınında bir nehir. Poppy’nin kültistlerin ayak izini fark etmesinden sonra geride bıraktığı kovayı buluyorlar. Yabancı’nın iyileştirdiği ağacın yanına geliyorlar ve büyücü kültist bu ağacın gövdesindeki çiçeği koparıyor. Çiçeği inceleyen büyücü kültist olsa da, Yabancı’nın gittiği yönü işaret eden münzevi kültist oluyor. Yabancı’nın ilerlediği yol boyunca da, o çiçeklerden açmış. Ayrıca, büyücünün asasını sık sık münzevi kültiste emanet ettiğini de görüyoruz.

Kültistler tam iz sürmeye devam edecekken, Nori onlara sesleniyor. Yabancı’yı bulamasınlar diye onlara yanlış yönü gösteriyor. Burada yine kültistlerin dramatik bir biçimde ortadan kaybolduklarını ve gerilim yaratacak şekilde yeniden belirdiklerini görüyoruz.

İlk izlediğimde Nori’nin saçından bir tel aldıklarını düşünmüştüm, ama kare kare izleyince saçındaki beyaz çiçeği aldıkları gözüküyor.

Nori’yi korumak için babası Largo ve diğer Hobbitler de geliyor. Büyücü kültist Largo’nun meşalesinin yanan ucunu avcunun içine alıyor ve bütün ateşi absorbe ediyor. Bu ateşi Hobbitlerin karavanlarına yönlendirip hepsini yakıyor.

Yabancı Yeşilorman’ın kıyısına geldiğindeyse, görüyoruz ki Kültistler ona yetişmiş. Büyücü Kültist Nori’den aldığı çiçeği kullanarak yaptığı illüzyonla onun gibi görünerek Yabancı’yı ormanın içine çekiyor. Burada, yüksek ihtimalle yüz figürü olan iksiri kullanıyor biçim değiştirmek için.

3 Kültist de kendini açığa çıkarıyor ve Yabancı’nın önünde eğilerek, Quenya dilinde “Size hizmet etmeye geldik, Sauron Efendimiz.” diyorlar.

Bir sonraki sahnede gece olduğunu ve 3 Kültist’in Yabancı’yla konuştuğunu görüyoruz. Güçleri uyanmaya başladıkça zihnindeki perdenin aralanacağını ve kim olduğunu hatırlayacağını söylüyorlar. Yabancı’yı Doğu’ya, yani Rhûn’a götürmek istiyorlar.

Mordor’un Kuzeydoğu’sundaki topraklarda Yabancı’nın peşine düştüğü takım yıldızının görülebildiğini söylüyorlar. Bu takım yıldızının adı Hermit’s Hat, yani “İnzivaya Çekilen Adamın Şapkası”.

Sauron olduğunu düşündükleri Yabancı’yı, güçlerini kontrol etmeyi hatırlayana kadar kontrol altında tutmaya karar veriyorlar. Büyücü olan kültist onları gizlice izleyen Hobbitleri tuzağa düşürmek için Yabancı’nın kılığına giriyor.

Kültistler Nori’ye zarar vermek üzereyken Yabancı müdahale ediyor. Büyücü kültist asa hareketleriyle Yabancı’yı zapt etmeye çalışıyor. Alevlerle Hobbitleri öldürmek üzereyken de, Nori Yabancı’ya kültistlerin asasını veriyor. İyi biri olduğunu ve yardım etmek için geldiğini hatırlatıyor.

Yabancı asayla müdahale ederek alevleri söndürüyor ve Hobbitleri kurtarıyor. “Gölgeden geldiniz. Gölgeye dönmenizi emrediyorum” dediği zaman, Kültist’ler buldukları kişinin efendileri Sauron olmadığını bunun bir Istar, yani büyücü olduğunu anlıyorlar.

Yabancı, kültistlere müdahale ettiği zaman, onun gözünden bu kişilerin Görünmeyen dünyadaki hallerini görüyoruz. Yabancı, kültistlerle mücadele ederken ruhani bir güve şekli beliriyor ve Kültist’leri sürüyor. Büyücü kültist’in asası da yok oluyor.

Şu ana kadar Kültistlerin hikayesi bu şekilde. Tamamen yok olmadıklarını ve 2. sezonda geri geleceklerini tahmin ediyorum.

Bu karakterlerin sahip olduğu özelliklere gelecek olursak. Öncelikle bu kişiler Görünmeyen Dünya’yla bağlantılı kişiler.

Görünen ve Görünmeyen dünya ile ilgili ayrıntılı bir video hazırlayacağım. Ancak özetle, aşina olduğumuz varlıkların çoğu yalnızca görünen dünyada bulunurken; Valinor’u görmüş Elfler ve Maiar gibi ulu varlıklar hem Görünen hem de Görünmeyen dünyada yer alır. Bunu bilmeniz şimdilik yeterli.

Kültistlerin Görünmeyen Dünya’yla önceden bağlantılı kişiler olduğunu düşünmüyorum. Yüksek ihtimalle Sauron’un Forodwaith’te yaptığı deneylerle bir bağlantıları var. Tıpkı Nazgûl’e yaptığı gibi, bu kişileri de bir şekilde Görünmeyen Dünya’ya bağlamış olabilir.

Bu kişilerin güçlerine gelecek olursak, Büyücü Kültist’i oynayan Bridie Sisson’un verdiği bir röportaja göre, bu karakter Simyacı tarzı bir karakter ve üzerinde çeşitli iksirler taşıyor.

Bu ifade, büyük oranda yaptığı büyüleri açıklıyor. Ayrıca, 3. Çağ’da geçen Cadı Kral ve Angmar hikayesinde de insan büyücüler vardır. Cadı Kral da adından anlaşılacağı üzere insan bir büyücüdür ve fiziksel dünya üzerinde güçleri vardır.

Kültistler

Kültistler, aynı zamanda birer tarikat mensuplarıdır. 2. Çağ’da Doğu’da ve Güney’de kötülük tekrar yükselmeye başladığı zamanlarda bazı insanlar Sauron’a ve Melkor’a tapınmaya başlarlar. Bu insanlar karanlığın insanlarıdır. Güneyli ve Doğulu soylardan gelirler.

Tolkien’in taslaklarına göre, Mavi Büyücülerin kötülüğe döndüğü bir senaryo da vardır. Bu senaryoya göre, Mavi Büyücüler farklı bir vesileyle de olsa, tıpkı Saruman gibi başarısızlığa uğrarlar. Gizli mezhep ve tarikatların kurucusu olurlar. Kurulan kültlerin mensuplarının büyü ile uğraşmalarına vesile olurlar.

J.R.R. Tolkien’in Rhona Beare’ye yazdığı 14 Ekim 1958 tarihli ve 211 no’lu mektuba göre Mavi Büyücülerin hikayesi şu şekildedir:

“Bu ikisi hakkında, onlar Kuzey ve Batı tarihinden endişe etmediklerinden beri gerçekten net bir şey bilmiyorum. Güney ve Doğu’da, Númenor sınırlarının çok uzaklarında, düşman topraklarında misyonerlik yaparak gidebildikleri kadar ilerlediklerini düşünüyorum. Ne kadar başarılı oldular, bilemiyorum; muhakkak farklı şekilde, ancak Saruman’ın düştüğü gibi karanlığa yenilmiş olmalarından korkuyorum. Ve Sauron’un daha uzun dayanmasını sağlayan gizli kültleri ve büyü geleneklerini başlatan kişiler veya kurucular olmalarından şüpheleniyorum.”

Bu kişilerin Maia tarzı varlıklar olma ihtimaliyse bence yok denecek kadar az. Maia olsalardı, güçlerini ve kim olduğunu yeni yeni hatırlayan Yabancı’ya karşı bu kadar çaresiz kalmazlardı. Hatta bu durumda Sauron’a hizmet etmez, en fazla ittifak kurarlardı.

Umuyorum ki, bu karakterler ya da onlar gibileri 2. sezonda da dizide olurlar, diğer türlü Kültistler büyük bir gizemle geride bırakılmış ve eksik anlatılmış karakterler olarak kalacaklar.

Peki sizce bu Kültistler kim olabilir? Kötülük tarafından yozlaştırılmış İnsan Büyücüler mi, yoksa insan üstü varlıklar mı?

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

The Lord of the Rings: Rings of Power yani Güç Yüzükleri dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

Güç Yüzükleri 2. Sezonu Tamamen Kötülerle İlgili

Güç Yüzükleri 2. Sezonu “Tamamen Kötülerle İlgili”

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinin yapımcıları 2. sezonun “tamamen kötülerle ilgili” olduğunu ve herkesin sağ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir