Bilim Tarihinde Muhteşem An! Kütleçekim Dalgaları Gözlemlendi!

Kütleçekim Dalgaları Gözlemlendi!

100 yılın ardından Louisina’daki (LIGO) tarafından, Einstein’in Genel Görelilik Teorisi’nde bahsettiği kütleçekim dalgaları gözlemlendi. İşte sinyaller!

Kütleçekim

1.3 milyar ışık yılı uzaklıkta Güneş’in 36 kat büyüklüğündeki bir karadelik ile, Güneş’in 29 kat büyüklüğündeki bir karadeliğin çarpısmasıyla ortaya çıkan dalgaların sinyalleri iki dev lazer dedektörü sayesinde tespit edildi.

Kütleçekim
Lazer Dedektörleri

Bilim insanları, bu dalgaları ses dosyasına dönüştürerek dinlediler. İki karadeliğin 0.2 saniyelik dansları sırasında yaydığı enerji, evrendeki tüm yıldızların toplamından daha büyük! Bu önemli buluşun yanında, ikili karadelik sistemlerinin de varlığı kanıtlanmış oldu.

İki Karadeliğin Çarpışması

İki Karadeliğin Çarpışmasının Sesi

Kütleçekim Dalgaları Nedir?

Evrenin üç boyutlu uzaya ek olarak “zaman” ile birlikte dört boyutlu uzay-zamanda birleştirildiğini,  bu uzay-zamanınsa devasa boyutta bir trambolin olduğunu farz edin. Bu uzay-zamandaki yani trambolindeki değişimleri ise kütleçekimi gibi düşünün.

Kütleçekim

Tramboline bir kütle koyduğumuzda, kütlenin miktarına göre çukur oluşacaktır. Çukuru oluşturan kaynaktan dışarı doğru yayılan dalgalara da kütleçekim dalgaları deniyor. Büyük bir kütle koyduğumuzu farz edelim, çevresinde kendisinden daha küçükleri kendine çekmek isteyecektir. Hatta karadeliklerin neden her şeyi içlerine çektiğinin temel nedeni de karadeliklerin çok büyük olmasıdır.

Gravitational-Waves-Help-Astronomers-Understand-Black-Hole-Weight-Gain Kütleçekim
Kütleçekim Dalgaları

Uzayın büyüklüğü karşısında gezegenler ve yıldızlar minnacık kalmaktadır. Bu yüzden bu dalgaların gözlemlenmesi normalde zordur ancak büyük patlama, karadeliklerin çarpışması gibi olaylar gerçekten büyük olaylar olduğu için bu dalgalar biraz daha gözlemlenebilir oluyor.

Kütleçekim Dalgalarının Gözlemlenmesi Ne İşimize Yarayacak?

Kainatla ilgili tüm bilgilerimiz, radyo dalgaları, ışık, X ışınları, gama ışınları ve kızılötesi ışınlar gibi elektromanyetik dalgalardan oluşuyor. Bu dalgalar uzayda ilerlerken kesintiye uğrayabiliyordu. Bu dalgalar uzayın bizzat kendisindeki dalgalar olduğu için, artık bu ışınlarla gözlemleyemediğimiz her şeyi gözlemleyebileceğiz. Her şeyi… Evet! Tüm evreni…

Brian Greene tarafından keşfin açıklanması(İngilizceniz yeterli olmasa bile olayı anlamanız için görsel anlatım oldukça güzel.)

Daha fazlası için:

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip edebilirsiniz.

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir