Bilim

Dünyanın, evrenin ve yaşamın insanî ve toplumsal yönlerini inceleyen sosyal ve davranışsal bilimler ile formal, fiziksel, yaşamsal ve uygulamalı bilim konularının olduğu sayısal bilimlerin yer alacağı kişisel gelişime yönelik makalelerin yer aldığı kategori.

Hubble’ın Görüntülediği En Uzak Yıldız Earendel’le Tanışın

Hubble Uzay Teleskobu’yla şimdiye kadar görüntülenen en uzak yıldıza NASA tarafından çok özel bir isim verildi. John Hopkins Üniversitesi astrofizikçilerinden Brian Welch önderliğindeki araştırma ekibi, Hubble verileri ışığında bugüne dek görüntülenen en uzak yıldızı keşfettiklerini açıkladı. Keşfe teknik olarak WHL0137-LS künyesi tahsis edilse de araştırma ekibi buluşlarını Orta Dünya hayranlarına …

Devamını oku

Hindistan’daki 12 Ölümcül Hayvan

Hindistan’daki 12 Ölümcül Hayvan Hindistan, gezegendeki kültürel açıdan en zengin ve en eski ülkelerden birisidir. İklimiyle, nüfusuyla ve vahşi doğasıyla dikkat çeken Hindistan’da, bazıları avuca sığıp bazıları devasa boyutta olsa da canlıların boyutları ne kadar tehlikeli olup olmadıklarının işareti sayılmaz. Hepsinin kendine özel avlanma,savunma ve öldürme yöntemleri vardır. İşte Hindistan’daki 12 ölümcül hayvan! …

Devamını oku

Bilim Tarihinde Muhteşem An! Kütleçekim Dalgaları Gözlemlendi!

Kütleçekim Dalgaları Gözlemlendi! 100 yılın ardından Louisina’daki (LIGO) tarafından, Einstein’in Genel Görelilik Teorisi’nde bahsettiği kütleçekim dalgaları gözlemlendi. İşte sinyaller! 1.3 milyar ışık yılı uzaklıkta Güneş’in 36 kat büyüklüğündeki bir karadelik ile, Güneş’in 29 kat büyüklüğündeki bir karadeliğin çarpısmasıyla ortaya çıkan dalgaların sinyalleri iki dev lazer dedektörü sayesinde tespit edildi. Bilim insanları, bu dalgaları …

Devamını oku

22 Milyon Basamaklı Asal Sayı Bulundu!

22 Milyon Basamaklı Asal Sayı Bulundu! Bilinen en büyük asal sayı artık  274,207,281 – 1 Central Missouri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Curtis Cooper tarafından, 2013 yılında hesaplanan son en büyük asal sayıdan 5 milyon basamak daha fazla olan asal sayı bulundu. Mersenne asal sayılarının bulunması için kurulan Great Internet Mersenne Prime …

Devamını oku

Diğer Gezegenlerde Yağmur Ne Olarak Yağıyor?

Bildiğimiz üzere Dünya’da gökyüzünden su yağıyor. Peki diğer gezegenlerde durumlar nasıl? Diğer gezegenlerde yağmur ne olarak yağıyor? VENÜS Halk arasında “Çoban Yıldızı” olarak da bilinen Venüs, Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir. Sıcaklığın Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’den bile fazla olmasının nedeni ise sera etkisidir. Bildiğiniz üzere sera etkisi, atmosfere girip, …

Devamını oku

Gezegen Patlatmak İçin Ne Kadar Enerji Gerekir?

Gezegen patlatmak, tıpkı Ölüm Yıldızı gibi! Evet, ciddi ciddi gezegen patlatmak. Tıpkı Star Wars’ta olduğu gibi. Hani Ölüm Yıldızı’yla patlattıkları var ya. Aldeeran’ı hatta, Leia Organa’nın prensesi olduğu yer. Hatırladınız sanırsam, peki sizce o patlama için ne kadar  enerji kullanmışlardır? Ölüm Yıldızı’ndan kaç Joule’lük enerji çıkmıştır? Hep birlikte öğrenenelim. Sizin …

Devamını oku

Evren Ne Kadar Büyük?

“Eğer evreni Dünya diye düşünürsek, Güneş bu ölçekte bir hidrojen atomunun 1/15 ‘i kadar yer kaplardı. Güneş Sistemimiz ise bir kum tanesinden büyük olmazdı.” Evren ne kadar büyük? Gerçekten büyük bir evrende yaşıyoruz ve bu sefer size Dünya’nın evrendeki konumunu anlatmaya çalışacağım. Bir sürü astronomik sayılar vermek yerine bunu resimlerle daha …

Devamını oku

Uzay Fotoğrafları Nasıl Çekiliyor?

“Aklımın almadığı tek şey, bu evrenin aklımıza nasıl sığabilmiş olmasıdır.”  -Albert Einstein Bu konuda daha önce aklınıza geldiğini düşündüğüm; Uzay fotoğrafları nasıl çekiliyor? Galaksimizin içinde olduğumuz halde ve galaksimizin dışarısına fotoğraf çeken bir şey yollayamadığımız halde galaksimizin fotoğraflarını nasıl elde ediyoruz? NASA’nın paylaştığı fotoğraflar neden genelde siyah beyaz? Pekiii, uzay …

Devamını oku