Afetlere Karşı Hazırlık! Bir Deprem Çantasında Neler Olmalı?
Dünyanın çeşitli yerlerinde kasırgalar, hortumlar, depremler, tsunamiler, tipiler oluyor. Bu hazırlığı abartılı bulsak da ülkemizde en azından depremlerin oldukça yaygın olduğunu biliyoruz bu yüzden bu yazımızda deprem temelli gideceğiz. Peki hangimiz deprem için önceden bir hazırlık yaptı? Hangimizin odasının köşesinde 1-2 gün hayatta kalmasını sağlayacak eşyaların bulunduğu bir çantası var ya da hangimizin evlerinde büyük eşyalar monteli? Maalesef depremlere karşı hazırlık yapmayıp depremden sonra kayıplarımıza dövünüyoruz. Sırasıyla depreme hazırlık, deprem sırasında yapılması gereken şey ve deprem olduktan sonra ne yapılması gerektiğiyle ilgili hem kendinizi, hem çevrenizdekileri bilinçlendirmemiz gerekli. Biz de “Depreme Karşı Hazırlık! Deprem Çantasında Neler Olmalı?” yazımızla sizleri bilinçlendirmek için elimizden geleni yapacağız, okumaksa size düşer, tabii depremden sonraki kayıplarınızla dövünmek istemiyorsanız.
Depreme Hazırlık
1- Çevrenizde bu konuyu ailenizle, arkadaşlarınızla konuşup olası durumda nerede buluşacağınız, deprem sırasında ne yapmanız gerektiği ile ilgili sohbetler etmelisiniz. Şu anda bizim de yaptığımız gibi bu hem size hem çevrenize yeni bilgiler katar, hem de önceden bir hazırlık yapmış olursunuz. Mesela işe deprem sonrası nerede buluşmanız gerektiğiyle ilgili başlayabilirsiniz. Malum deprem sırasında ya da sonrasında bunu kararlaştıracak vaktiniz olmayabilir…
2- Yatağınız camların kırılacağı ya da dolabın düşeceği yerlerden uzak olmalı. Ağır eşyalar üst raflarda olmamalı ve büyük eşyalarınızı duvara montelemelisiniz. Ayrıca bu ağır eşyaların koridorları tıkamayacağı şekilde de ayarlanması tavsiye edilir.
3- Deprem çantası hazırlamalısınız. Peki iyi bir deprem çantasında neler olmalı?
Deprem Çantasında Neler Olmalı?
a. Sağlığınız için acil durumda uygulayabileceğiniz, basitçe kullanabileceğiniz şekilde ayarlanmış bir ilk yardım çantası olmalı. Bu ilk yardım çantasının içinde asit giderici, lateks eldiven, yara bandı, olası bir kanamayı durdurmak için sargı bezi, bandaj mutlaka bulunmalıdır.
b. Deprem olduğunda hava illa güzel olacak değil ya? Sıcak kalmanızı sağlayacak katlanabilir ve dışı parlak bir acil durum battaniyesi olmalı ya da en azından kazak.
c. Haberleri almak için radyo, pil, aydınlatma için el feneri, kurtarma ekiplerinin duyması için düdük, koruyucu gözlük ve bir miktar para olabilir. Sürekli kullandığınız ilaç varsa bunu da eklemeyi unutmayın.
d. Aç kalmamanız için oda sıcaklığında bozulmayacak türde son tüketim tarihi uzun olan birkaç yiyecek ve su bulundurmanız da iyi olacaktır.
Deprem Anında
1- Mutlaka sakin olmalısınız. Nefesinizi kontrol etmelisiniz. Önce kendi sağlığınızı garantiye alıp sonra yardıma gitmelisiniz. Aksi takdirde ne yardıma koştuğunuz yerde yardımcı olabilirsiniz, ne de kendi sağlığınızı koruyabilirsiniz.
2- Başınızı ve boynunuzu korumak önceliğiniz olmalı. Eğilip, kapandıktan sonra ellerinizi birbirine kenetleyip boynunuzla başınızı koruyacak şekilde yerleştirmelisiniz.
3- Bulunduğunuz konum camlardan ve düşebilecek ağır eşyalardan uzak olmalı, evinizin kolonunun yanına eğilmek de mantıklı olacaktır. Depremde en sağlam duracak yerler evinizin kolonlarıdır. Yatağın yanındaysanız yanına, okuldaysanız sıranızın yanına eğilebilirsiniz. Açık havadaysanız binalardan ve elektrik tellerinden uzaklaşmak önceliğiniz olmalı. Boş bir arazi, bahçe gibi yerlere gitmeye çalışın. Evin içindeyseniz merdivenlerden inmeye ya da asansöre binip binadan çıkmaya sakın çalışmayın. Bulunduğunuz yerde sağlam bir yere çömelmeniz en mantıklısı olacaktır. Merdivenler dayanıksızdır, asansörlerden bahsetmeme bile gerek yok galiba…
Depremden Sonra
1- Artçı depremlerin olma olasılığına karşı hazırlıklı olmaya devam etmelisiniz.
2- Aile bireylerinize ulaşmaya çalışın, eğer biliyorsanız ilk yardım yapmalısınız. Eğer biliyorsanız kısmı önemli, çünkü yanlış ilk yardım yardımdan öte kişinin ölümüne neden olabilir. Eğer edebileceğiniz yardım yeterli olmayacaksa yetkililerden yardım istemelisiniz.
3- Muhtemelen ilk üç gün evinize (eğer sağlamsa) giremeyeceksiniz, bu yüzden baştaki battaniye tavsiyesini unutmayın. Yiyecek ve içecek önceliğiniz olmalı. (Eğer “Deprem Çantasında Neler Olmalı?” gibi konuları önceden okuduysanız ve buna göre hazırlandıysanız bu bir problem olmayacaktır…)
4- Deprem sonrası sokaklarda aşırı bir kargaşa varsa, durup çevrenizi izlemelisiniz. Demek istediğim şey, o panik havasından kurtulup yapmanız gereken şeyleri kafanızda düşünecek soğukkanlılığa ulaşana kadar elinizden geleni yapmalısınız. Çevrenizi izleyip neyin olup bittiğini incelemelisiniz. Olabilecek tehlikeli durumlara karşı önlem almalı ya da yardıma ihtiyaç varsa gitmeli ya da duruma göre hareket edebilecek bilinçe ulaşmalısınız. Unutmayın panik anında sadece deprem değil, insanlar da tehlikeli olabilir.
Umarız bunları uygulayabileceğiniz anlara maruz kalmazsınız. Ancak buları okuyup önceden önlem almaktan da zarar gelmez. Bilinçlenmeye ve bilinçlendirmeye devam edelim!
Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi Twitter, Instagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.
Kaynak:
‘Kıyamet Sonraya Kalsın’, Popular Science, 63, 28-29
Size göre deprem çantasında neler olmalı? Önerilerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın!