Köşe Yazısı

Üyelerimizin güncelerinde yazdığı köşe yazıları bu kategoride yer almaktadır.

  • Çıkarım Yapma Sanatı

    Dahi dedektifimiz Sherlock’un hepimizi büyüleyen çıkarım yapma sanatı kavramını açıklayan yazımı beğenilerinize sunuyorum. Keyifli okumalar. Çıkarım Y…

  • Orta Dünya Oyunları

    Bayadır günce girmiyorum. Şöyle bir gurur duyduğum orijinal Orta Dünya oyunları listemi ve ufak tefek yorumlarımı yazayım dedim. Bugün nihayet WitN…

  • İhtilal Sonrası Fransa

    Paris 14 Temmuz 1789 Halk, kalın duvarlı ve mazgallı sekiz kuleden oluşan Bastille’i alıyor. Kale V. Charles zamanında  şehrin savunması için ya…

  • Martin Freeman neden Bilbo rolüne seçildi?

    The Two Towers filminin extended versiyonuyla gelen bonus DVD’lerde Gollum için ayrılmış başlı başına bir bölüm vardır, Peter Jackson o bölümde …

  • OrtaDunyaCom Orta Dünya t24 Söyleşi

    OrtaDunyaCom Söyleşisi Yayınlandı. Orta Dünya’ya adanmış bir Türk ekip!

    Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’nin Londra’daki Dünya Prömiyerinde Orta Dünya topluluğumuzu temsil etme ve ilk iki bölümü erkenden izleme fırsatım …

OrtaDunyaCom Söyleşisi Yayınlandı. Orta Dünya’ya adanmış bir Türk ekip!

OrtaDunyaCom Orta Dünya t24 Söyleşi

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’nin Londra’daki Dünya Prömiyerinde Orta Dünya topluluğumuzu temsil etme ve ilk iki bölümü erkenden izleme fırsatım olmuştu. 2005 yılından beri yalnızca bir arkadaş grubu oluşturma ve bunu olabildiğince temiz tutma amacı ile başladığım maceranın sonunda genç ve dünya ile entegre olabilen bir topluluk halini aldık. Bu ifadeyi …

Devamını oku

Priscilla Tolkien 92 Yaşında Hayata Veda Etti

Priscilla Tolkien

J.R.R. Tolkien’in kızı Priscilla Tolkien kısa süren bir hastalık sonucu 92 yaşında hayata veda etti. Priscilla, kardeşi Christopher’ın 2020’deki vefatının ardından Tolkien’in hayatta kalan tek çocuğuydu. Priscilla Tolkien’in vefat ilanı, mezunu olduğu Oxford Üniversitesi’nin Lady Margaret Hall koleji tarafından duyuruldu. Priscilla Mary Anne Reuel Tolkien, J.R.R. Tolkien ve Edith Tolkien’in …

Devamını oku

Orta Dünya’da Cinsellik ve Tabu

Edebiyat ve Kültür Tarihinde Cinsellik ve Tabu’nun Gelişimi Orta Dünya’da cinsellik ve tabu kavramlarını ele alabilmemiz için öncelikle edebiyat tarihinde ve kültürde bu olguların gelişimine göz atmamız gerekir. Edebiyat tarihinin perspektifinden insanın kültürel gelişimine baktığımızda, edebiyat eserlerinin özellikle cinselliğin tarihine dair oldukça doyurucu bilgiler verdiğini de fark ederiz. Eğer en …

Devamını oku

Depreme Karşı Hazırlık! Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Afetlere Karşı Hazırlık! Bir Deprem Çantasında Neler Olmalı? Dünyanın çeşitli yerlerinde kasırgalar, hortumlar, depremler, tsunamiler, tipiler oluyor. Bu hazırlığı abartılı bulsak da ülkemizde en azından depremlerin oldukça yaygın olduğunu biliyoruz bu yüzden bu yazımızda deprem temelli gideceğiz. Peki hangimiz deprem için önceden bir hazırlık yaptı? Hangimizin odasının köşesinde 1-2 gün …

Devamını oku

Yüzük Kardeşliği: Enneagram Kişilik Tipi Sınıflandırılması

Yüzük Kardeşliği: Enneagram Kişilik Tipi Sınıflandırılması başlığı altındaki bu yazı Ufuk Koşar tarafından Typelish.com’da yayınlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. Yazar Ufuk Koşar’dan ve Typelish.com sitesinden alınan izinler ile OrtaDunya.com’da yayınlanmaktadır. Yüzüklerin Efendisi üçlemesini defalarca izlediğini, okuduğunu ve ilgili içerikleri sık sık takip ettiğini ifade eden Ufuk Koşar’a, Yüzük Kardeşliği: Enneagram Kişilik …

Devamını oku

Fantastik Kurgu ve Bilim-Kurgu Hâlâ Küçümseniyor Mu?

Yıllardır birçok fantastik kurgu ve bilim-kurgu okuyucusunun karşılaştığı bir durumdur küçümsenme meselesi. Son zamanlarda Yapı Kredi Yayınları’nın bilim-kurgu ve fantastik kurgu türlerinde çalışmaları değerlendirmeye almaması kararı bu tartışmayı yeniden hararetlendirdi. İşin ilginç kısmı ise bu durumun satış rakamları ile ilgili olmaması. Çünkü zaten bilindiği üzere YKY Harry Potter serisi üzerinden neredeyse elli baskı …

Devamını oku

Batman Olabilmenin Maliyeti Nedir?

Her süper kahramanın bir origin’i dediğimiz, ortaya çıkışı, güçlerini kazanış hikâyesi vardır. Kimi radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılır, kimi süper asker serumuyla güçlerini kazanır, kimi bir yıldızın radyasyonuyla beslenir vs. Ama kimisi de vardır ki tüm gücünü, başarısına ve yıllar süren çalışmasına borçludur. Elbette bu sadece çalışmak ile olacak bir …

Devamını oku

İhtilal Sonrası Fransa

Paris 14 Temmuz 1789 Halk, kalın duvarlı ve mazgallı sekiz kuleden oluşan Bastille’i alıyor. Kale V. Charles zamanında  şehrin savunması için yaptırılmış daha sonra hapishane ve cephanelik haline getirilmiştir. Vali Launay komutasındaki 33 İsviçreli ve 70 malulden oluşan zayıf bir garnizon tarafından korunuyordu. Ayaklanmacılar ele geçirdikleri 32.000 tüfekle Bastille’i silahtan …

Devamını oku

Erteleme İle Başa Çıkma Yöntemleri

” Her insan herhangi bir miktarda işi yapabilir; yeter ki bu şimdi yapılması gereken bir iş olmasın.” -Robert Benchley Hemen işe başlamak yerine kaytarmayı seçip, asıl yapmanız gerekeni yapmamak için diğer onlarca işini bitirip, teslim tarihi geldiğinde her şeyi ertelediğiniz için kendinizi kötü mü hissediyorsunuz?  O zaman bu yazı hayatınızda bir …

Devamını oku

Çıkarım Yapma Sanatı

Dahi dedektifimiz Sherlock’un hepimizi büyüleyen çıkarım yapma sanatı kavramını açıklayan yazımı beğenilerinize sunuyorum. Keyifli okumalar. Çıkarım Yapma Sanatı Nedir? “Çıkarım yapma sanatı uzun ve sabırlı çalışmalar sonucunda elde edilir. Bu süreç öyle uzundur ki bir faninin bu konuda mükemmelliğe ulaşmasına ömrü yetmez.” SH Çıkarım yapma sanatı gözlem ve detaylardan yola …

Devamını oku