Künye:
Irk: Cüce
Dil: Khuzdul
Cinsiyeti: Erkek
Soy: Belegost Cüceleri
Doğum Tarihi: Bilinmiyor
Ölüm Tarihi: 1. Çağ 472 Yılında Nirnaeth Arnoediad sırasında
İkamet Ettiği Yerler: Belegost
Zırhı: Ejderha Miğferi
Azaghal Kimdir?
İlk Çağ’da Belegost Cüceleri’nin efendisidir. Azaghâl doğu Beleriand sınırında mavi dağlarda Belegost şehrini yönetti. Belegost Cüceleri ve komşuları Nogrod şehri büyük tanınmış ustalara sahipti.
Azaghal ve Ejder Miğferi
İlk Çağ’ın 260’ıncı yılında, Nogrodlu demirci Telchar’ın kendisi için yaptığı Ejder Miğferi’ni aldı. Ejder Miğferi, Ejderha Glaurung’un Angband Kuşatması sırasında ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra yapılmıştır. Miğfer’in üzerindeki siper, takan kişiyi Ejder’in ateşinden ve büyüleyici bakışlarından korumaktadır.
Azaghal Cüce Yolu boyunca Doğu Beleriand’da seyahat ederken orklar tarafından saldırıya uğradı. Fakat Maedhros onu kurtardı. Bunun üzerine Azaghal minnetini göstermek için Ejder Miğferi’ni Maedhros’a verdi.
472 yılında Melkor ile mücadele etmek için Maedhros tarafından kurulan birlik savaşa yürüdü. Birliğin içinde Edain ve Doğululardan da adamlar vardı. Dor-lomin’in askerleri Huor tarafından, Brethil Ormanı askerleri ise Haldir tarafından götürüldü. Belegost Cüceleri ve Nogrodlular da Azaghal’ın önderliğinde savaşa katıldılar. Aynı zamanda Belegost demircileri Maedhros’un Birliğine muazzam bir silah yardımı yapacaktı. Çünkü cüceler ve Maedhros arasında öteden beri bir dostluk vardı.
Azaghal Sayısız Gözyaşı Savaşında
Doğuluların reisi Bor ve onun oğulları Borlad, Borlach, ve Borthand, Maedhros ile müttefik oldular. Doğuluların başka bir reisi Ulfang ve oğulları Ulfast, Ulwarth, ve Uldor ise Caranthir ile müttefik oldular ancak onlar gizlice Melkor’a hizmet ediyorlardı.
Maedhros, Melkor’a saldırmak için ordusunu ikiye ayırdı. Plana göre bir kısım doğudan diğer kısım ise batıdan saldıracaktı. Doğu ordusunu Maedhros komuta ediyordu ve ordu Cüceler ile Doğulular’dan oluşuyordu. Batı ordusu ise Fingon ve Maglor tarafından komuta ediliyordu. Bu orduyu oluşturanlar ise Dor-lomin ve Brethil adamları ile Hithlum, Mithrim ve Falas elfleriydi.
Maedhros’ın planı şöyledir: Doğu ordusu önden saldırıp düşman ordularını ortaya çekerek batı ordusuna sinyal verecektir ve gizlenen batı ordusu da arkadan saldıracaktır. Böylece düşman ordusu iki ordu arasında kalacaktı.
Ancak işler yolunda gitmedi. Ulfang’ın oğlu Uldor Angband’a ani saldırının yanlış olduğunu söyleyerek doğu ordusunun ilerlemesini durdurdu. Fingon ve batı ordusu sabırla doğu ordusunu ve gelecek sinyali beklediler, ama hiçbiri gelmedi.
Sayısız Gözyaşı Savaşı yazortası gününden dört gün sonra başladı. Melkor’un ordusu Angband’ın gizli kapılarından çıktı. Böylece Fingon’un ordusu geriye çekildi ama büyük kayıplar verdiler ve diğer taraftan Melkor Glaurung’un liderliğinde birçok ejder, balrog ve kurtlar yolladı.
Böylelikle Glaurung Maedhros ve Maglor’un ordularını güneye doğru sürdü. Aynı zamanda Ulfang’ın oğulları Melkor’un tarafına geçtiler ve arkadan doğu ordusuna saldırdılar. Uldor’un kuvvetleri de doğu ordusuna saldırdı. Böylece doğu ordusu üç taraftan kuşatıldı.
Hain Uldor, Maglor tarafından öldürüldü. Maedhros ve erkek kardeşleri geriye kalan elf, cüce ve diğer kuvvetleri toplayarak Dolmed Dağına doğru çekildiler.
Azaghal’ın Ölümü
Glaurung tarafından getirilen ejderler cücelere saldırdılar ama cüceler ejderlerin ateşine dayanmak için maskeleri takmışlardı ve sava meydanında ejderhalara (özellikle Glaurung’a) en çok direnci onlar gösterebildi.
Azaghal ve cüceler Glaurung’un etrafını sarıp baltaları ile ona saldırdılar. Glaurung Azaghal’i ölümcül bir şekilde yaraladı ancak ölmeden önce son vuruşunu yapmayı başardı. Korkunç bir yara alan Glaurung hayatta kaldı ama ejderler ve Melkor’un yaratıkları onu izleyerek geri çekilmek zorunda kaldılar.
Böylece Azaghal öldü ve cüceler için mücadele sona erdi. Belegost Cüceleri kederle efendilerinin vücudunu savaş alanından taşıdılar ve geri çekildiler.
Azaghal’ın Glaurung’u yaralayışına çok sonraları Turin şöyle değinmiştir:
“O meydanda, cüceler ona direnmişler ve Belegostlu Azaghâl onu öyle derin yaralamış ki, Angband’a kaçmak zorunda kalmış. Ama burada, Azaghâl’ın bıçağından daha keskin ve daha uzun bir diken var.”
Azaghal İsminin Anlamı
Anlamı bilinmez. Muhtemelen Adunaic dilindeki bir kelime olan “azgara” dan gelir. Bunun anlamı da “savaş açmak”tır.
Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi Twitter, Instagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.