Irk: İnsan
Cinsiyeti: Kadın
Soy: Kara Numenorlu
Doğum Tarihi: Bilinmiyor (muhtemelen 3.Çağ’ın başları)
Ölüm Tarihi: Bilinmiyor
İkamet Ettiği Yerler: Pelargir, Osgiliath
Taşıdığı Ünvanlar: Gondor Kraliçesi
Beruthiel’in Öyküsü
Tarannon; Üçüncü Çağ’ın 654’üncü yılında, Gondor’da Orta-Dünya’ya gözlerini açmıştır. Babası, Gondor’un on birinci kralı olan Siriondil, kardeşi ise Tarciryan’dır. Babası krallığı Tarannon’a teslim etmeden önce (1) ordulara komutanlık etmiştir.Bu komutanlığı sırasında Gondor’un sınırlarını Belfalas Körfezi’ne kadar genişletmiştir.
Hem bu yüzden hem de denizlerde kazandığı zaferlerden dolayı Tarannon, kral olduktan sonra kendine Falastur (Kıyı Efendisi) demiştir ve Gondor’un dört Gemi Kralı’nın(2) ilkidir.830 ile 913 yılları arasında Gondor’a hükmetmiştir. Denize olan ilgisi ve sevgisi yüzünden, ihtişamlı başkent Osgiliath’ı bırakıp, Gondor’un en büyük limanı olan Pelargir’e yerleşmiştir.
Beruthiel’in ne zaman doğduğuna dair hiç bir kayıt yoktur. Adı ilk olarak Bitmemiş Öyküler’de geçer. Beruthiel isminin kesin olmamakla beraber “kraliçe” anlamına gelen “bereth” ve Elfçe’nin dişilik takısı olan “-iel” den Berethiel olduğu; fakat tehditkar tavırları nedeni ile ufak bir kelime oyunu ile “reth” olan kısım, “nefret” anlamına gelen “ruth” ile değiştirildiği söylenir; ancak daha önce söylenildiği gibi bu tez kesin değildir ve Patrick Wynne adlı biri tarafından ortaya atılmıştır.
Beruthiel’in ne zaman doğduğuna dair kesin bir kayıt bulunmasa da doğduğu yerin Harad olduğu ve bir Kara Numenor’lu soyundan geldiği kesin olarak bilinmektedir. Tarannon ile Beruthiel nasıl ve nerede tanıştı bilinmez ama mutsuz ve ayrı geçen evliliklerinden anlıyoruz ki aralarında yeşillenen bir aşk olmamıştır.(3) Öyle ki; Tarannon, Gondor Kralları arasında çocuğu olmayan ilk kral olarak da bilinir. Evliliğin politik nedenlerle gerçekleştiği söylenir.
Evlilikleri birbirinden ayrı geçmiştir; çünkü Beruthiel, Deniz’den ve O’nun sesinden nefret etmektedir. Taronnon ise tam tersi olarak Deniz’e aşıktır. Bu yüzdendir ki Tarannon; Beruthiel’i görkemli payitaht Osgiliath’a göndermiştir. Tarannon’un bu fiili Beruthiel’i yine memnun etmez; çünkü Beruthiel renklerden ve süslerden de nefret etmektedir. Sadece siyah ve gümüş renk giyinir. Güzel görünen her şeye olan nefreti yüzünden kendi bahçesindeki ağaçları bile tahrip eder.
Beruthiel, Osgiliath’ta evinde oturmak yerine, ortalıkta dolanıp, casusluk yapmayı tercih eder. Bu casusluk eylemini gerçekleştirirken en büyük desteği ise kedilerinden alır.
Biri beyaz, dokuzu siyah on tane kediye sahiptir. Siyah kediler casusluk yaparken, beyaz olanı diğer kedileri denetler. Bu kedilerin yollarını bulma konusunda uzman olduğunu; Yüzük Kardeşliği kitabının 375’inci sayfasında, Aragorn, Gandalf hakkında konuşurken görüyoruz;
“Korkmayın! Gerçi hiçbiri bu kadar karanlık değildi, ama O’nunla çok yolculuk yaptım ben; Ayrıkvadi’de benim gördüklerimden çok daha büyük kahramanlıkların hikayeleri anlatılır hep. Bulunacak bir yol varsa mutlaka bulur. Tüm korkularımıza rağmen bizi buraya soktu ama tekrar çıkmamızı sağlayacaktır-kendisi için bedeli ne olursa olsun hem de. Zifiri karanlık bir gecede evinin yolunu bulma konusunda Kraliçe Beruthiel’in kedileri bile O’nunla boy ölçüşemez.”
Aragorn’un bu konuşması pek çoğunuzun bildiği üzere Moria’da geçer ve yine pek çoğunuzun bildiği gibi Gandalf, Kardeşlik’i oradan çıkartmak için canını ortaya koyar.
Beruthiel bu kedilere işkence etmesine rağmen Osgiliath’taki en iyi arkadaşları onlardır. Onlarla sohbet eder, akıllarını okur ve öğrendikleri her şeyi bilirdi. Bu kediler sayesinde Gondor’un pek çok sırrını öğrenir. İnsanların özel hayatına balıklama atlayıp, onlara şantaj yapacak kadar ileri gider. İnsanlar kedileri her gördüklerinde onlara lanet edip, onlardan kaçmaya çalışırlar. Kedilere zarar vermeye de Kraliçe’nin tehditkar tavırları yüzünden cesaret edemezler.
Başkent’teki bu karışıklık en sonunda Pelargir’deki Tarannon’a ulaşır. En sonunda Tarannon, Beruthiel’i kedileriyle beraber, nefret ettiği Deniz’e sürgüne gönderir. Beruthiel, Pelargir’den bindirildiği gemiyle güneye yollanır. Denir ki; hilalli bir gecede, pruvasında kedi olan bir gemi ile Umbar’dan güneye doğru giderken görülmüş. Kesin olmamakla beraber tekrar Kara Numenor’lu akrabalarının yanına döndüğü söylenir.
Notlar:
(1): Gondor adetlerince kral ölmeden önce tahtı varisine bırakıp inzivaya çekilirdi. Bu adete sonuna kadar sadık kalınsa da Gondor’un 33. Kral’ı Earnil ile 34. Kral’ı Elessar arasında bu adet vuku bulmadı zira Earnur hiç varis bırakmadan ortadan kaybolunca 976 yıl sonra Elessar, Elendil’in hayatta kalan son varisi olmanın verdiği hakla önce iğne olup olmadığını kontrol etti, güvenli olduğunu görünce de Gondor tahtına oturdu.
(2):Diğer “Gemi Kralları” ise sırasıyla
2)Tarannon’un yeğeni 1.Earnil
3)Earnil’in oğlu Ciryandil
4)Ciryandil’in oğlu, babasının intikamını almak amacıyla Harad’ı fethedip, Gondor’a altın çağını yaşatan I.Hyarmendacil(bu ad Güney Fatihi anlamına gelir)
(3): Numenor tarihini hatırlarsak Numenor halkı “Sadıklar” ve “Kral’ın Adamları” olarak ikiye ayrılmıştı.Kara Numenorlu olan kesim aynı zamanda Kara Numenorlular olarak da bilinir.Numenor’un Yıkılması’ndan çok önce bunların bir kısmı, Numenor Limanları olan Pelargir ve Umbar’a yerleştiler. Beruthiel işte onların soyundan gelmektedir. Tarannon ise Kara Numenorlular tarafından ezilen ve sindirilmeye çalışılan “Sadıklar” soyundan gelmektedir. Dolayısıyla aralarında sevgi olmaması doğaldır. Hatta her şeye karşı olan nefreti de belki böylece açıklanabilir.
Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi Twitter, Instagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.