Rammas Echor

Rammas Echor

Rammas Echor

Rammas Echor, Minas Tirith’in etrafını çevreleyen koruyucu duvardır. Şehirden sonra Pelennor Çayırları ve daha sonra da Rammas Echor vardır. Duvar 30 mil uzunluğundaydı. Mindolluin Dağları’nın eteğinden başlayarak, geniş bir kıvrımla Anduin’in kıyılarına doğru uzanır, ardından dağa geri dönerdi.

Duvarın kuzeydoğu bölümü şehre en uzak bölümüdür ve şehir ile arasında 12 mil vardır. En yakın bölümü ise güneydoğu bölümüdür ve şehir ile arasında 3 mil vardır.

Ithilien Düşman’ın gölgesi altına düştükten sonra büyük bir emekle inşa ettikleri dış sura Rammas Echor diyordu Gondorlu İnsanlar. Sur dağın eteğinden 10 fersah kadar ilerliyor, sonra Pelennor Çayırları’nı da çevreleyerek geri dönüyordu. Pelennor Çayırları: Uzun yamaçlardaki zarif, bereketli kasaba toprakları ve Anduin’in derin düzlüklerine inen teraslar. Şehir’in Büyük Cümlekapısı’ndan en uzak noktada, kuzeydoğuda, sur dört fersah kadar uzanıyordu ve tam orada çatık kaşlı bir tepeden nehrin yanındaki uzun düzlüklere bakıyordu; burada sur yüksek ve sağlam yapılmıştı, çünkü tam o noktada, surlarla çevrilmiş bir geçit üzerinde yol, Osgiliath köprüleri ve geçitlerinden gelerek her zaman meydan savaşına hazır olan kuleler arasındaki korunaklı bir kapıdan geçiyordu.

En yakın yerinde, yani güneydoğuya bakan kısmında, sur Şehir’den bir fersah kadar ötedeydi. Burada, Güney Ithilien’deki Emyn Arnen dağlarında geniş bir dirsek çizerek giden Anduin ani bir şekilde batıya dönüyor ve dış sur hemen nehrin kıyısından başlıyordu; surun tam altında güney tımarlarından gelen tekneler için iskeleler bulunuyordu.

Rammas Echor’un inşa tarihi belli değildir. Yukarıda da yazdığı gibi Ithilien Düşman’ın gölgesi altına düştükten sonra inşa edilmiştir. Bu da Nazgul Lordu’nun 2002’de Minas Ithil’i ele geçirmesi, 2901’de Uruklar’ın Ithilien’e saldırması ya da Ithilien’in son sakinlerinin 2954’te kaçması olarak ele alınabilir.

Ama Tolkien’in bitmemiş indeksine göre Rammas Echor 2984’te vekilharç II.Denethor’un döneminde yapılmıştır. Yine de surun ne zaman inşa edildiği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Rammas Echor

Gandalf ve Pippin 9 Mart’ta Rammas Echor’un kuzey kapısına geldiler. Onlara bir bekçi olan Ingold içeri aldı. 12 Mart’ta, Nazgul Lordu tarafından yönetilen Mordor kuvvetleri Anduin’i geçtiler. Faramir, geçit kalelerine sığındı ama sayıları çok azdı. Sauron’un kuvvetleri, birçok noktada Rammas Echor’da delikler açtılar ve 13 Mart’ta Pelennor çayırları istila edildi. Minas Tirith kuşatıldı.

Böylece Şehir sonunda kuşatılmış, düşmandan bir halkayla çevrelenmişti. Rammas yıkılmış, Pelennor Düşman’a bırakılmıştı. Surların dışından gelen son sözler Cümlekapısı kapanmadan önce kuzey yolundan kaçıp gelen adamlar tarafından getirilmişti. Bunlar, Anorien ve Rohan’dan gelen yolun kasaba topraklarına vardığı noktaya koruyan muhafızlardan kalanlardı. Beş gün önce daha güneşin hala doğduğu ve sabahın insanların içine umut kattığı zamanlarda Gandalf ile Pippin’i içeri alan Ingold çekiyordu başlarını.

Rammas Echor

Ama Düşman Rammas Echor’u yok etmeyi en sona bıraktı. 15 Mart’ın şafağında Rohan süvarileri kuzey kapısının bulunduğu yerden geçtiler ve Pelennor Çayırları Savaşı başladı. Savaştan sonra duvar şöyle hatırlandı:

Şimdi gözyaşları gibi, parlayan gümüş gibi akan su,
O gün kıpkızıl gürlüyordu:
Günbatımıyla alevlenmişti kana boyalı köpükler;
İşaret kuleleri gibi yanıyordu dağlar akşam vakti;
Rammas Echor’a al al düşüyordu çiğ.

Kaynakça

Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü; Metis Yayınları

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

aragorn

Aragorn

Aragorn (Künye): Irk: İnsan Dil: Sindarin, Westron Cinsiyeti: Erkek Soy: Dunedain- Elendil Hanedanı Ebeveynleri: Arathorn ve Gilraen Eşi ve Çocukları: Arwen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir