Rohan Kralları (19 Rohan Kralı)

Rohan Kralları

Birinci Soy

Eorl

Rohan

Doğum Tarihi: Üçüncü Çağ 2485

Tahta Geçiş Tarihi: 2510

Ölüm Tarihi: 2545

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Leod

Eşi ve Çocukları: Brego. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın ilk kralıdır. Halkının gözünde oldukça güçlü ve cesur bir kahramandır. Kızıl renkte bir teni ve altın sarısı saçları vardı. Rengi hiç değişmeyen saçları.

Eorl, Güneşin 3. Çağı’nın 2485. yılında dünyaya geldi. Babası Leod; Anduin Nehri’nin kuzeyinde yaşayan Eothoed adlı insan topluluğunun liderliğini yapıyordu. 2501 yılında, Eorl 16 yaşında iken, babası Mansbane adı takılan bir yabani atı evcilleştirmeye çalışırken öldü. Daha sonra Eorl bu atı evcilleştirerek ömür boyu kendine hizmet eden bir binek haline getirmeyi başarmıştır. Bu ata daha sonrada Eorl tarafından Felarof olarak değiştirildi.

Eorl, babasının yerine Eotheod’un liderliğini üstlenmişti. Bir çok süvarisi bulunuyordu ve artık onlara kalacakları geniş bir yurt gerekiyordu.
Tarihler 2510’un 25 Mart’ını gösterdiğinde – Eorl 25 yaşında iken- Gondorlu bir asker olan BorondirEorl’un yanına geldi. Yurtlarının ork ve doğuluların saldırısı altında olduğunu söyledi. Vekilharç Curunir, onu yardım çağırması için göndermişti. Eorl vekilharcın bu isteğine olumlu cevap verdi. Çünkü o, Gondor düşerse tüm Orta Dünya’nın düşeceğini biliyordu. Gondor; Orta Dünya’nın son güçlü savunma hatlarındandı. Eorl yaşlılar konseyini topladı ve savaş için hazırlıklara başlandı.

6 Nisan günü, Eorl yanında 7.000 Éored’i ve yüzlerce süvari okçusuyla Gondor’un yardımına koştu. Geride çok az asker bırakıldı, kadınları ve çocukları korumaları için. Yola çıkan Eorl ve askerleri Kuyutorman’daki Dol Guldur’un yakınlarından, Sauron’un saklandığı yerden, geçiyorlardı. Eorl, merkezden yayılan bir karanlık fark etti. Bu karanlığa karışmamak için atını Batı’ya sürdü. Bu sırada Lothlorien’den gelen beyaz bir sis bulutu sayesinde Dol Guldur Nehri’nden gizlenerek ve çok hızlı bir şekilde geçtiler.

“Durmak yok!” dedi Eorl.
“Buradan geçmekten başka şansımız yok. Önümüzde katılacağımız bir savaş ve bizim yardımımıza ihtiyaç duyan insanlar var. Buradan geçmek zorundayız.” diye devam etti sözüne.

Bu esnada Lorien’den, Altın Orman’dan bembeyaz sis bulutları ilerledi. Dol Guldur karanlığının içine doğru süzüldü bu sis. Bir anda ordunun iki tarafı da beyaz sis duvarlarıyla kaplanmıştı, karanlığın insanların yüreklerine inmesini engelleyen sis duvarları.Öyle ki Eorl ve ordusu görünmeden geçebilirdi artık.

Borondir güldü:

“Altın Orman’ın Hanımı bizim yanımızda anlaşılan.” dedi.

Eorl Felarof’un yelesini okşayarak devam etti:

“Belki öyle, fakat beni bu karanlıktan geçiren şey Felarof’un ta kendisi. Onun; içinde karanlık olan bir yere gideceğini sanmıyorum. Kalbi bu sis bulutları kadar hafif ve bir o kadar ışık dolu. Her neyse, hayatımda gizlenmeye ve hızlı olmaya hiç bu kadar ihtiyaç duymamıştım! dedi.”

Bitmemiş Öyküler

Eorl 15 Nisan sabahı Celebrant düzlüklerine vardığında Gondor; Balchoth ve gizemli dağlardan gelen orklar tarafından iki koldan saldırı altındaydı. Eorl ve süvarileri düşmana arkadan saldırdılar ve çoğunu katlettiler. Geri kalanını da Kireçışığı Nehri’ne doğru sürdüler. Kireçışığı Nehri’nin güneyi Calenardhon olarak bilinen Gondor kasabasının yanından geçiyordu ve Eorl süvarileriyle birlikte bu bölge temizlenene kadar düşmanı takip ettiler.

Celebrant düzlükleri savaşından sonra, Eorl Cirion’a Calenardhon’un güneydoğu sınırına Mering Nehri’ne kadar eşlik etti ve burada ayrıldılar. Cirion, Eorl’a 3 ay sonra tekrar burada buluşacaklarını ve Calenardhon’u Eorl’un korumasına bıraktığını söyledi.

Ağustos 2510’da Cirion, Eorl’u Halifirien’e götürdü. Calenardhon’u Eorl’a ve halkına yurt olarak vermeyi teklif etti. Teklife çok sevinen Eorl süvarilerinin yarısını orada bırakıp diğer yarısıyla birlikte geride kalanları almaya gitti. Ve Gondor’un her ihtiyacı olduğunda yardıma geleceklerine dair yemin etti, Eorl. Artık Gondor’un yeni müttefiklerinin, Rohan’ın tohumları atılmıştı. Eorl, yeni yurduna Mark ismini vermişti.( Daha sonra Riddermark olarak karşımıza çıkacak) Ama Gondorlular bu yurdu Rohan diye adlandırmıştı. (Roch= at, -and=yurt, ülke anlamı veren ek. Daha sonra Roch kelimesinden “c” harfi, -and ekinden ise “d” harfi düşmüştür.).

Kuzeyin Atlıları, Rohirrim, gelip daha önce Calenardhon diye anılan ve Gondor krallığının bir parçası olan bu yeşil toprakları yerleştiler. Bundan sonra Rohirrim, Kent’in Efendileri’ne savaşlarında yardım edecekti.

Yeni yurdunu inşa etmeye başlayan Eorl’un 2512 yılında Brego adlı bir çocuğu oldu. Yurdun başkenti için ise Meduseld uygun görüldü. Edoras şehri bu tepeye inşa edilecekti. Fakat Eorl, bunu göremeyecekti.

Yıllar 2545’i gösterdiğinde Doğudölleri Rohan’a saldırdı. Çatışmaların galibi Rohan oldu fakat Eorl bu çatışmalar esnasında ölmüştü. Eorl, atı Felarof ile birlikte Edoras dışındaki bir höyüğe gömülmüştü. Şimdi Rohan Kralı Brego olmuştu. Eorl oğlu Brego.

Eorl, Rohan halkının en büyük atası olmuştu. Kendilerine Eorlingas adını veriyorlardı. Eorloğulları. Ve Eorl’un ettiği yemin hiçbir zaman unutulmadı. Yüzük Savaşları esnasında Gondor zor durumdayken yardıma Rohan Kralı Theoden ve süvarileri koşmuştur. Eorl’un Yemini, Yüzük Savaşları’nın nihayetinde Rohan Kralı Eomer tarafından yenilenmiştir.

 

Brego

 

Doğum Tarihi: 2512

Tahta Geçiş Tarihi: 2545

Ölüm Tarihi: 2570

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Eorl

Eşi ve Çocukları: 3 erkek çocuk; Baldor, Aldor, Éofor. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın ikinci kralıdır. Eorl’un öz oğludur. 2512 yılında doğmuştur. Eorl, Doğulularla yapılan bir çatışmada ölünce Rohan tahtına oturmuştur. Bir yandan Calenardhon’danEotheod’u yönetmekte, bir yandan Dunland insanları ve Doğulularla savaşmakta, bir yandan da Edoras’ın Altın Konağı’nı tamamlamaktaydı. Ve Altın Konak 2569 yılında tamamlandı. Rohan’ın başkenti hazırdı.

Brego’nun 3 oğlu vardı:

1: Baldor: Brego Altın Konak’ı tamamlandıktan sonra verilen bir ziyafette onu en büyük oğlu olarak varisi ilan etti. Baldor, Dimhold Yolu’na girmek için kendisine yemin etti ve Ölülerin Yolu’na girdi. Bu olaydan sonra bir daha kendisini gören olmadı.
2: Aldor: Brego’nun ikinci oğlu. Brego’dan sonra Rohan’ın 3. Kralı oldu.
3: Éofor: Brego’nun en küçük oğlu. Kendisi Eomer’in babası olan Eomund’un uzak bir akrabasıdır.

Baldor’un ölümüyle Kral Brego tükendi. Acısı onun içini kemirdi ve 2570 yılında, 58 yaşında öldü. Yerini ortanca oğlu Aldor’a bıraktı.

 

Aldor

 

Doğum Tarihi: 2544

Tahta Geçiş Tarihi: 2570

Ölüm Tarihi: 2645

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Brego

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Frea; üç isimsiz kız çocuk. Eşi bilinmiyor.

Aldor, Rohan’ın 3. Kralıdır. Aynı zamanda Rohan tahtında en uzun süre kalan kişidir. Bu yüzden kendisine Yaşlı Aldor denilir.2570 yılında doğan Aldor, Brego’nun ikinci çocuğudur. Babası öldüğünde 26 yaşındaydı. Kendisi tahta geçtiği yıl ile varisi Frea’nın doğum yılı aynıdır.

Onun yönetimi esnasında, Rohirrim’in sayısı düzenlendi. Dunland insanları, Rohan Geçidi’nin doğu tarafına sürüldü. Dunharrow, askeri kamp ve sığınak olarak kullanılmaya başlanmıştır.Rohan halkı vadileri incelemeye başlamıştır.

Aldor’un çocuklarından en büyük üç tanesi kızdı. AldorRohan’ı 75 sene yönetmişti. 2645 yılında öldü. Öldüğünde 101 yaşındaydı. Ölmeden bir yıl önce torununun torununu gördü. Öldüğünde Rohan’ın yönetimi tek oğlu olan Frea’ya geçmiş oldu.

Frea

 

Doğum Tarihi: 2570

Tahta Geçiş Tarihi: 2645

Ölüm Tarihi: 2659

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Aldor

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Freawine. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın 4. Kralıdır. Yaşlı Aldor’un oğlu olarak dünyaya 2570 yılında gelmiştir. Frea, Aldor’un en küçük çocuğuydu fakat kendisinden büyük olanlar onun ablasıydı. Bu yüzden tahtın varisi o olmuştur. Frea, tahta geçtiğinde tam 75 yaşındaydı. Babasının 101 yaşına kadar hayatta kalması ve ölene kadar tahtın el değiştirmemesi nedeniyle Frea tahta çok geç oturmuştur. 2659 yılına kadar, ölene kadar, Rohan’ı 14 yıl boyu yönetmiştir. 89 yaşında ölen Frea’nın yerini oğlu Freawine alacaktır.

 

Freawine

 

Doğum Tarihi: 2594

Tahta Geçiş Tarihi: 2659

Ölüm Tarihi: 2680

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Frea

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Goldwine. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın 5. Kralıdır. 2594 yılında doğmuştur. Frea’nın oğludur. Dedesi Yaşlı Aldor’un yönetimi esnasında doğmuştur. Dedesi öldüğünde 51 yaşındaydı. Babası da 2659 yılında ölünce 65 yaşında Rohan’ın yönetimini elinde toplamıştır. Rohan’ı 21 yıl yönetmiştir. Ta ki 2680 yılında, 86 yaşında ölünceye kadar. Freawine öldükten sonra yerini oğlu Goldwine almıştır.

 

Goldwine

 

Doğum Tarihi: 2619

Tahta Geçiş Tarihi: 2680

Ölüm Tarihi: 2699

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Freawine

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Deor. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın 6. Kralıdır. 2619 yılında Freawine’ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Doğduğunda büyük-büyük babası AldorRohan Kralı idi. Goldwine 2680 yılında, 61 yaşında Rohan tahtına oturdu. Rohan, onun zamanında ekonomide altın çağını yaşadı ve zengin oldu. Fakat sınırdaki korumalar azaltıldığı için Aldor döneminde Rohan’dan sürülen Dunland insanları Rohan’ın kuzeyinden yavaşça gelmeye başlamışlardı.

Goldwine 2699 yılında 80 yaşındayken öldü. 19 yıl Rohan’ı yönetti. Öldükten sonra yerini oğlu Déor almıştır.

Deor

 

Doğum Tarihi: 2644

Tahta Geçiş Tarihi: 2699

Ölüm Tarihi: 2718

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Goldwine

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Gram. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın 7. Kralıdır. 2644 yılında doğmuştur. O doğduğunda da büyük-büyük-büyük babası Aldor, Rohan’ı yönetiyordu. Babası Goldwine 19 yıllık saltanatından sonra 80 yaşında ölünce taht, 55 yaşındaki oğlu Déor’a kaldı.

Atası Aldor tarafından kuzeye sürülen Dunlandlılar babası Goldwine döneminde yavaş yavaş Rohan’a girmeye başlamışlardı. Déor da onlarla savaşıyordu fakat bu ssavaşlar esnasında bir Gondor kalesi olan IsengardDunland insanlarının eline geçti. Déor o kaleyi zapt edemeyeceğini biliyordu. Bu yüzden Dunland insanlarının kuzeyde kendileri için bir tehdit olarak kalmasına göz yumdu.

Déor, 2718 yılında 74 yaşındayken, 19 yıllık sıkıntılı bir saltanattan sonra, öldü. Yerine oğlu Gram tahta geçti.

 

Gram

 

Doğum Tarihi: 2668

Tahta Geçiş Tarihi: 2718

Ölüm Tarihi: 2741

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Deor

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Helm Hammerhand; 1 kız çocuk, Hild. Eşi bilinmiyor.

2668 yılında doğmuştur. Rohan kralı Déor’un oğlu ve varisidir.

Gram, kral olduğunda 50 yaşındaydı(2718). Dunland insanlarıyla olan savaşlar, onun saltanatında da devam etti. Isengard kalesi bir süre Rohan baskısı altında kaldı. Gram, 2741 yılında, 73 yaşında öldü. Yerine oğlu Helm Tokmakel tahta geçti.

Helm Tokmakel

Rohan

Doğum Tarihi: 2691

Tahta Geçiş Tarihi: 2741

Ölüm Tarihi: 2759

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Gram

Eşi ve Çocukları: 2 erkek çocuk Haleth ve Hama; 1 isimsiz kız. Eşi bilinmiyor.

Rohan’ın dokuzuncu ve birinci soyunun son kralı. 2691 yılında doğdu. 2741 yılında babası ölünce, 50 yaşında tahta geçti. Babası döneminde Dunlandlılarla resmen savaşa girilmişti. Helm’in Haleth ve Hama adında iki oğlu bulunuyordu. İsmi bilinmeyen bir kızının da varlığı biliniyor.

Onun yönetimi esnasında, Freca adında zengin, güçlü ve kibirli bir toprak ağasıyla çatışmalara girdi. Freca, Rohir kanı taşıyordu damarlarında fakat soyunda Dunlandlılar da vardı. Bu yüzden Helm, onu önemsemedi ama tedbiri elden bırakmayıp incelemeye devam etti.

Helm, tahta geçtikten 13 yıl sonra ise kızının Wulf adında biri ile evlenmesine karşı çıktı. Wulf, Freca’nın oğluydu. Yani o da Dunland kanı taşıyordu. Freca, Helm’in evliliği reddetmesine sinirlendi ve Kral Helm’e hakaretler savuşturdu. Sonuç olarak Kral Helm’in demir elinin bir yumruk darbesiyle öldü. Bu olaydan sonra ona “Helm Tokmakel” denmeye başlandı.

Wulf, 4 yıl sonra 2758’de Rohan’a saldırdı ve Edoras’ı işgal etti. Kral’ın oğlu Haleth, Edoras kapılarının önünde savaşırken öldürüldü. Isen Geçitleri’nde de büyük bir yenilgi alan Kral ve halkı Gondorluların yaptığı Anglarond Kalesi’ne saklandılar. Daha sonra adı Miğfer Dibi olarak değişen Anglarond kalesi. Anglarond, Dunland ordusu tarafından 5 ay süren Uzun Kış süresince kuşatma altında kaldı. Anglarond, Rohan halkını koruyordu fakat yiyecekleri azalmıştı. Kralın oğlu Hama yiyecek bulmak için kaleden çıktı ve bir daha onu gören olmadı. İki oğlunu da kaybeden Helm, deliye dönmüştü.

Beyazlara bürünerek kaleden çıkıp, karşısına çıkar bütün Dunland insanlarını öldürmeyi planlıyordu Helm. Öyle de yaptı. Borusunu üfleyerek düşman kamplarına saldırdı. Dunlandlılar ondan korkuyordu. Çünkü onun, çıplak eliyle öldürdüğü insanları daha sonra yediğini düşünüyorlardı. 2759 yılının bir gününde Helm yine kaleden ayrılmıştı. Fakat bu sefer geri dönmedi. Ertesi günün şafağında onu donmuş olarak buldular. Uzun kış sona erdiğinde, Helm’in yeğeni Frealaf, Dunland işgalcilerini kalenin yakınından püskürttü.

Acı bir şekilde ölen Helm gömüldü. Böylece Rohan Krallığının ilk soyu sona ermiş oluyordu. Simblemyne çiçeği, onun mezarının üzerinde öyle çok bitti ki, Helm’in mezarının üstü karla örtülmüş gibi duruyordu.
Helm’in yerine yeğeni olan Frealaf Rohan tahtına geçti. Böylece Rohan Krallığı’nın ikinci soyu başlamış oldu.

 

İkinci Soy

 

Frealaf Hildeson

 

Doğum Tarihi: 2726

Tahta Geçiş Tarihi: 2759

Ölüm Tarihi: 2798

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Hild(Annesi)

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Brytta Leofa. Eşi bilinmiyor.
Rohan’ın onuncu, ikinci soyun ilk kralıdır. 2726 yılında Hild’in oğlu ve Helm’in yeğeni olarak dünyaya geldi. Hild, Helm’in kız kardeşiydi.Helm, Pırıltılı Mağaralar kuşatması sırasında ölünce, onun yerine tahta geçti.

Frealaf tahta geçtiğinde, o ve halkından kurtulanlar Dunharrow’a kaçtılar. Frealaf o kadar yiğitti ki Dunharrow’da fazla durmayıp bütün güçleriyle Edoras’a ilerledi. Edoras’ı tekrar ele geçirdi. Baskın sırasında Wulf ile dövüşen Frealaf , onu kolayca öldürdü.

Gondor vekilharcı Beregrond’un da yardımıyla Dunlandlılar Isen ve Adorn nehirlenin gerilerine sürüldü. Umbar korsanları, Isen ve Lefnui nehirlerinin ağızından sürüldü.

Frealaf ’ın taç giyme töreninde Saruman yoktu. Fakat Saruman ertesi yıl aniden ortaya çıkarak Frealaf ’a dostluk teklif etti ve onun yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti. Frealaf ’ın tavsiyesi üzerine; Gondor Vekilharcı Beren tarafından, Orthanc kulesinin anahtarları Saruman’a armağan edildi. Saruman’a, Dunlandlılara karşı dikkatli olmasını, Isengard’ı almak için geri döneceklerini belirtti.

Frealaf , 2798 yılında, 72 yaşındayken öldü. 39 yıl yönettiği Rohan’ın hükmü artık oğlu Brytta Leofa’da idi.

Brytta Leofa

 

Doğum Tarihi: 2752

Tahta Geçiş Tarihi: 2798

Ölüm Tarihi: 2842

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Frealaf Hildeson

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Walda. Eşi bilinmiyor.

2752 yılında doğmuştur. Babası Frealaf Hildeson 2798 yılında ölünce, 48 yaşında Rohan tahtına oturmuştur.
Yönetimi sırasında, Rohan’da halen savaş yaraları sarılıyordu. Dunland insanları batıya sürülmüştü fakat izleri hala duruyordu. Bu restorasyon devrinde Brytta elinden gelen cömertliği ve yardımseverliği göstermiştir. Bu cömertliğinin karşılığında kendisine “Leofa” unvanı verildi. Leofa, Rohirric dilinde “sevilen, aziz” anlamına geliyordu.

Ayrıca, yönetimi esnasında Dunlandlıların dışında oluşan yeni bir tehlikeyi fark etti. Cücelerle orklar arasında yapılan savaşta yenilen orkların büyük kısmı Rohan’ın güneyindeki Beyaz Dağlara kaçarak o civarda kendilerine sığınaklar kurmaya başlamışlardı.

Rohan halkı ve orklar arasında birçok savaş olmuştur, Beyaz Dağların eteklerinde. Kral Brytta, orklara karşı yaptığı başarılı savaşlar sayesinde halkının güvenini kazanmıştır. O öldüğünde orkların tamamen yok edilip, Rohan’dan sürüldüğüne inanılıyordu. Fakat bu işin bir kısmı oğlu Walda’nın üzerine düşen bir görev olacaktı.

Brytta, 2842 yılında, 90 yaşında öldü. 44 yıllık yönetiminin ardından oğlu Walda tahta geçti.

 

Walda

 

Doğum Tarihi: 2780

Tahta Geçiş Tarihi: 2842

Ölüm Tarihi: 2851

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Brytta Leofa

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Folca. Eşi bilinmiyor.

2780 yılında doğmuştur. 2842 yılında, 62 yaşında tahta geçmiştir.

Önceleri; babasının ordusuyla birlikte Rohan’ı orklardan korumak için savaşıyordu. Kendi taç giyme töreninde ise babasını aratmadığını bütün halkı anlamıştı. Çünkü o zamanlar bütün orklar Rohan’dan sürülmüştü. Ancak bazı orklar saklanmıştı. Ve o orklardan birisi, Dunharrow’da Walda’yı öldürdü. Walda’nın intikamı oğlu Folca’ya kalmıştı.
2851 yılında, 71 yaşında ölen Walda; 9 yıl süren saltanatıyla Rohan Krallığı’nın en kısa süre görev yapan kralı olmuştu.

 

Folca

 

Doğum Tarihi: 2804

Tahta Geçiş Tarihi: 2851

Ölüm Tarihi: 2864

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Walda

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Folcwine. Eşi bilinmiyor.

2804 yılında Walda’nın oğlu olarak doğdu. Folca, 2851 yılında babası bir orkpususunda öldürüldükten sonra kral oldu. Tahta geçtiğinde, 48 yaşındaydı.

Folca tahta geçtiğinde, Rohan Krallığı’nda bir ork bile kalmayıncaya kadar hayvan avlamamaya yemin etti. Ve babasının intikamını almaya başladı. 13 yıl boyu yaptığı savaşlar ve baskınlar sayesinde orkları Rohan topraklarından sürdü.

Folca 60 yaşında iken yeminini tuttuğu için artık avlanabileceğini düşündü. Ve Büyük Domuz’u avlamaya gitti. Domuzu başarıyla avladı fakat domuzun Folca’ya verdiği ölümcül yaralar nedeniyle Folca kısa süre sonra öldü. 3. Çağ’ın 2864. Yılıydı o öldüğünde. Yerine oğlu Folcwine geçecekti.

Kendisine avcı isminin verilmesinin nedeni, avcılık yetenekleri ve avcılıktaki başarılarıdır.

 

Folcwine

 

Doğum Tarihi: 2830

Tahta Geçiş Tarihi: 2864

Ölüm Tarihi: 2903

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Folca

Eşi ve Çocukları: 3 erkek çocuk Folcred, Fastred ve Fengel; 1 isimsiz kız çocuk. Eşi bilinmiyor.

2830 yılında Avcı Folca’nın oğlu olarak dünyaya geldi. 2864 yılında babasının avlanırken ölmesi üzerine, 34 yaşında tahta geçti. Yönetimi esnasında Adorn ve Isen Nehirleri arasında bulunan Batı Bataklığı’nı Dunland insanlarından aldı.

2885 yılında Kral Folcwine’a; Gondor’un güneyine ve İthilien’e büyük bir Haradrim ordusunun saldırdığı haberi geldi. Folcwine, Eorl’un yemininin gereğini yapması gerektiğini biliyordu. Gondor’un yardıma ihtiyacı olduğu an yardıma gitmelilerdi ve Folcwine bunu yaptı. Büyük bir Rohirrim birliğini Gondor Vekilharcı Turin II’nin yardımına gönderdi. Folcwine ordusunu büyük bir hızla hazırlamış ve göndermişti fakat başında kendisi yoktu. Rohan ordusunu oğulları olan Folcred ve Fastred’e emanet etti. Boros Geçitleri Savaşı’nın sonunda Rohan ve Gondor galip geldi fakat Folcwine’ın oğulları düştüler. Zaferden sonra Turin II, Folwine’a büyük bir hazine ve hediyeler yolladı.

Kral Folcwine, 2903 yılında, 83 yaşında öldü. 39 yıl yönettiği Rohan tahtı, en küçük oğlu Fengel’e kaldı.

 

Fengel

 

Doğum Tarihi: 2870

Tahta Geçiş Tarihi: 2903

Ölüm Tarihi: 2953

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Folcwine

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Thengel. Eşi bilinmiyor.

2870 yılında dünyaya geldi. Fengel; Folcwine’ın en küçük ve geriye kalan tek erkek çocuğuydu. Kendinden büyük 2 ağabeyi olmasına rağmen babası öldüğünde Rohan tahtına geçti. Çünkü ağabeyleri bir savaşta ölmüşlerdi. 2903 yılında, babası Folcwine da ölünce Edoras’ın Altın Tahtı onu bekliyordu.

Fengel’in dönemi uzun ve sıkıntılıydı. Başarıları, başarısızlıklarının çokluğu altında eziliyor; açgözlülüğünün ve ihtiraslarının gölgesinde Rohan’ı yönetiyordu. Aslında kendisi yönetmiyordu, komutanları bu görevi üstlenmişti. Ama Fengel, onların yaptıklarını da beğenmiyor, bütün komutanlarıyla tartışmaya giriyordu.

Bu süre zarfında Fengel’in tek oğlu olan Thengel büyümüştü. Babasının ihtiraslarına göz yummak zorunda kalan Thengel dayanamadı ve atını Gondor’a sürdü. Gondor’a yerleşip Vekilharç Turgon’un hizmetine girdi.

Fengel yine aynı şekilde ülkesini yönetmeye devam ediyordu. Rohan halkının krala olan bağı zayıflamış, askerler içinde huzursuzluklar ve isyanlar baş göstermeye başlamıştı. Ama bu karışıklıklar fazla uzun sürmeyecekti.

Ak Divan’ın toplanması, Kral Fengel dönemine denk gelir. Dol Guldur’a saldırı kararı alınmıştı Ak Divan’da. Alınan karar uygulandı ve Dol Guldur saldırısı başladı. Mordor’a kaçan Sauron, yine Mordor’u kötülüğün merkezi yapacaktı. Artık Rohan ve Gondor’u zor günler bekliyordu. Sauron’un nefreti Orta Dünya’ya yayılıyordu. Fakat Fengel bununla da ilgilenmedi. Çünkü Sauron’un düşüşünden 2 yıl sonra, 2953 yılında öldü. Rohan tahtına oğlu Thengel geçti.

 

Thengel

 

Doğum Tarihi: 2905

Tahta Geçiş Tarihi: 2953

Ölüm Tarihi: 2980

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Fengel

Eşi ve Çocukları: Eşi Morwen Steelshen. 1 erkek çocuk, Theoden; 4 kız çocuk, Theodwyn ve üç isimsiz kız.

Thengel, 3. Çağ’ın 2905. yılında doğdu. Dünyaya geldiğinde Rohan krallığı babası Fengel tarafından yönetiliyordu. Fengel; açgözlü ve kibirli birisiydi. Halkı tarafından pek sevilmezdi. Buna rağmen uzun bir süreç tahtta kalmayı başarmıştı. Uzun ama sıkıntılı bir taht süreci. Komutalarıyla sık sık tartışmalara giren Fengel; ölene kadar oburluğunu, açgözlülüğünü kendisine taht yapmıştı.

Ama büyüyen oğlu Thengel, babasının bu davranışlarını hazmedememiştir. Henüz genç yaşında annesini ve kardeşlerini de yanına alarak Rohan’dan ayrılmış, Gondor’ayerleşmiştir.Gondor’a gittiğindeyse MorwenSteelshen ile tanışmıştı. Evleneceği kadındı o. Ve ona ileride 5 çocuk verecek olan kadındı.

Thengel, konuşması ve karakteriyle Gondor’da kısa sürede kendine bir yer edindi. Sağlam ve düzgün kişiliği ile Vekilharç Turgon’un dikkatini çekti. Bir süre Vekilharç’ın hizmetinde bulundu. 38 yaşına geldiğinde ise kendisinden 17 yaş küçük olan Morwen ile evlendi. Morwen, asil bir soydan geliyordu. Numenor soyundan gelmeydi ve ataları arasında bir Dol Amroth Prensi bulunuyordu.

Thengel ile Morwen’in evliliğinden 5 çocuk doğdu. Böylece Thengel ailesini kurmuş oluyordu. Tarihler 2948’i gösterdiğinde Thengel’in ilk ve tek erkek çocuğu olan Theoden doğmuştu.

Thengel Gondor’da yaşamını sürdürürken, babası Fengel yaşlanmıştı ve artık ölüm ona çok yakındı. Thengel’in oğlu Theoden ise henüz 5 yaşına girmiş bulunuyordu. Ve tarih 3. Çağ’ın 2953. yılına geldiğinde Rohan bir kralını daha kaybetmişti. Evet, Fengel ölmüştü. Geriye sadece açgözlülüğünün ve hırsının ikamet ettiği bir konak ve ihtişamı azalan bir taht bırakmıştı. Thengel halen Gondor’daydı ve Fengel ölünce doğal olarak Rohan’ın yönetimi ona kalmıştı. Edoras’ın ve tüm yurdun yönetimini eline alması için Rohan’a çağrılan Thengel, çocuklarını da alarak Gondor’dan ayrıldı ve Rohan’a, kendi krallığına doğru yol almaya başladı.

Bu olaylar olurken; Ak Saruman, barınağı olan İsengard’ı güçlendirmeye başlamıştır. Tabii kimse, o zaman ki Saruman’ın ilerde büyük bir güçle Rohan’ı parçalamaya çalışacağını tahmin etmiyordu.

Thengel, Rohan’a ulaştı ve Rohan’ın 16. Kralı olarak Atçanyurt’u yönetmeye başladı. Fakat babası ona sağlıklı ve güvenilir bir taht bırakmamıştı. Rohan, bıçak altındaydı. Askeri konuda babasına hiç benzemeyen Thengel derhal at halkını düzene sokmaya ve yurdunu savunmaya koyuldu.
3. Çağ’ın 2963. yılında Thengel’in kızı Theodwyn doğmuştu. Theodwyn, Thengel’in son çocuğu idi. Daha sonraları Eomund ile evlenecek; Eomer ve Eowyn’i dünyaya getirecekti.

Thengel’in tahta geçtiği zamanlarda Rohan’da orklar cirit atıyordu. Thengel onlara direnebiliyordu fakat gerçekten zorlanıyordu. Rohan’ın geleceğinden şüpheliydi artık. Ama çok bariz bir yenilgi almadıkça, savaşçılarının bu toprakları emniyete alabileceğini biliyordu. Bu fikir altında bir çok başarı kazandı. Ayrıca; yanında savaşanlar sadece at halkından süvariler değildi.

Eowyn: “Aragorn, amcam Theoden garip bir şeyler anlattı. Büyükbabam Thengel ile savaşa gitmişsiniz. Ama karıştırıyor olmalı.”

Theoden yanılmıyordu bunu söylerken. Evet; Aragorn, Thorongil ismini kullanarak kolcularıyla birlikte Thengel’in yanına savaşmaya gelmişti. Ork istilasına karşı Atçanyurt’un savunulmasına yardım eden Thorongil; bir süre kralın hizmetinde at sürmüştür. Üçüncü Çağ’ın 2980. yılına gelindiğinde ise Thengel ölmüştü. Öldüğünde 75 yaşındaydı ve 27 yıldır Rohan’ı yönetiyordu. Thengel öldüğünde ise yerine oğlu Theoden geçmiştir.

 

Theoden

Rohan

Doğum Tarihi: 2948

Tahta Geçiş Tarihi: 2980

Ölüm Tarihi: 3019

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Thengel, Morwen

Eşi ve Çocukları: Eşi Elfhild. 1 erkek çocuk, Theodred

Rohan’ın 17. Kralı olan Theoden 2948 yılında, Thengel’in oğlu olarak Gondor’da dünyaya gelmiştir. Babasının etkisiyle; Rohirrim lisanından çok Westron dilini öğrenmiştir. Biri kendinden büyük olan 3 kız kardeşe sahiptir. Kardeşlerinden birisi de Eowyn ve Eomer’in annesi olan Theodwyn’dir.
2980 yılında babası Thengel’in ölmesi üzerine Theoden tahtın tek varisi olarak Rohan tahtına oturmuştur. Denir ki, tacı devraldığı gün, dağlardaki kötü kalpli yaratıklar silahlarını geride bırakarak birden ortadan yokolmuşlardır.

Rohan’ı yönetmeye başlayan Theoden, halkı tarafından çok sevildi. Hızlı ve isabetli kararlar veren Theoden, halkına umut veriyordu. Halka verdiği umut karşılıksız kalmadı ve kendi umudunu çoğaltan bir olay oldu. Oğlu ve varisi Theodred dünyaya geldi. Fakat Theodred doğarken, Theoden’in karısı ölmüştür. Bu olayın ardından Başkomutan Eomund’un da ölmesi üzerine Theoden, yeğenleri Eomer ve Eowyn’i yanına almıştır.

Isengard’ın yönetimini elinde bulunduran Saruman, hedefleri doğrultusunda ilk Rohan’a yönelmiştir. Henüz Rohan’ı mutlak bir güç ile kazanamayacağı için büyü güçleriyle Theoden’i etkisi altına almaya çalışmıştır. Bunun yolunu da Theoden’in yaveri Grima’yı etkisi altına alarak açmıştır. Saruman, kandırdığı Grima aracılığı ile Theoden’i yaşlandırıcı büyüler veriyor, Rohan’ı zayıf düşürmeye çalışıyordu. İstediği her şeyi Theoden’in bilinçsizliği sayesinde yaptıran Saruman hedefine gittikçe yaklaşıyordu.

Bu olaylar olurken; saflar belirlenmiş, Rohan askerleri tekrar Dunland ve Isengard güçleri ile savaşmaya başlamıştır. Bu savaşlardan birisi de Isen Sığlıkları Muharebesi’dir. Bu savaşta Rohan güçlerini yöneten, Theoden’in tek oğlu ve varisi olan Theodred’dir. Dunland insanları Saruman’dan aldıkları emir üzerine savaş başlar başalamazTheodred’in olduğu merkeze hücum etmişlerdir. Theodred, Saruman’ın niyetini anlamıştır lakin bunun için önlem alıncaya kadar Dunland baltalarına teslim olmuştur.

Theodred’in ölümü üzerine Theoden’in birinci dereceden akrabası kalmamıştır. Bunun üzerine Theoden, yeğeni Eomer’i varisi ilan etmiştir.
Theoden’in bilinçsizliğinden faydalanan Saruman, hazırlıklarını yoğunlaştırmış, Rohan halkını yok etmeleri için hazırladığı ordusunu bayağı güçlendirmişti. Bu sırada Gandalf, Aragorn, Legolas ve GimliEdoras’a gelmiştir. Gandalf, Saruman’ınTheoden üzerindeki etkisini kırmayı başarmış, Theoden’i eski iradesine kavuşturmuştur.

Saruman’ın yakın zamanda saldıracağı haberini alan Theoden, halkını Miğfer Dibi’ne yönlendirmiştir. Miğfer Dibi’ne varmalarından kısa zaman sonra Saruman’ın güçleri de savaş alanına gelmişti. Sayıca çok fazla Isengard güçleri Rohan’ın büyük kısmını yok etmek için Miğfer Dibi’ne hücum etti. Şafak vakti, kale düşeceği zaman doğudan bir boru sesi duyuldu. Gelen Erkenbrand ve askerleriydi. IsenSığlıkları’nda dağılan askeri birlikleri toparlayan Erkenbrand, Miğfer Dibi’ne gelmişti. Kalenin surları dışında yaşanan çatışmalara huornlar da dolaylı olarak katılmıştı. Erkenbrand kuvvetlerinden kaçan Isengard güçleri, orman sandıkları huorn topluluğunun içine girmiş ve yok olmuşlardır.

Saruman’ın kaybetmesi sayesinde Rohan’ın üzerinden büyük bir yük kalkmıştı. Lakin asıl düşman Gondor’a hareket etmekteydi. Eorl’un Yemini doğrultusunda hareket eden Theoden, Gondor’a yardım etmek için atını sürdü. Emrindeki süvarilerin yarısıyla beraber.
Pelennor Düzlüklerine varan Theoden, burada birçok yiğitlikler gösterdi. Savaş esnasında atının bir Güneyli okuna hedef olup tökezlemesi üzerine yuvarlandı ve atının altında kaldı. Tam bu esnada Angmar’ın Cadı Kralı ile karşılaştı. Bineğini Theoden’in yaralı bedenine doğru süren Cadı Kral bir engel ile karşılaşmıştı: Eowyn.

Kralı ile Cadı Kral’ın arasında duran Eowyn, Cadı Kral’a meydan okumuştur. Eowyn’i öldürmek için harekete geçen Cadı Kral, kısa bir mücadeleden sonra Eowyn’e gürzü ile vurmuş, onun kalkan tutan kolunu yaralamıştı. Tam bu sırada Merry Cadı Kral’a saldırdı ve Eowyn’in yardımıyla onu öldürdü.

Bu olaydan sonra Merry ve Eowyn ile vedalaşan Theoden, 3019 yılında, Pellenor Çayırları’nda Orta Dünya’ya gözlerini yumdu.
Theoden’in yerine yeğeni Eomer Rohan tahtına oturmuştur. Böylece Rohan Krallığı’nın ikinci soyu sona ermiş, üçüncü soyu başlamıştır.

Theoden ile ilgili ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.thewhitetree.org/forum/viewtopic.php?t=9600

 

Üçüncü Soy

Eomer

Rohan

Doğum Tarihi: 2991

Tahta Geçiş Tarihi: 3019

Ölüm Tarihi: Dördüncü Çağ 63

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric ve Westron

Ebeveynleri: Eomund, Theodwyn

Eşi ve Çocukları: 1 erkek çocuk, Elfwine. Eşi, Dol Amrothlu Lothíriel

Eorl’un soyundan gelen ve Rohan ordularının komutanlığını yapan Eomund’un oğludur. Annesi ise RohanlıTheoden’in kız kardeşidir. Üçüncü Çağ’ın 2991. yılında doğan Eomer’inEowyn isimli bir kız kardeşi vardır.

Babası Eomund’un ölümünden sonra Theoden ;Eomer’i ve Eowyn’i himayesi altına almış, onları çocukları gibi büyütmüştür.

26 yaşındayken Rohirrim’in 3. Komutanı oldu. Theoden’in oğlu ve Rohan Prensi olan Theodred ile iyi geçiniyordu. Fakat bu iyi ilişki birilerinin hoşuna gitmiyordu. Saruman; bu iki akrabayı ayırmak için Grima’yı kullandı. Bir çok girişime rağmen Eomer ve Theodred’in arası açılmadı. Fakat Isen Sığlıkları Savaşı’nda zor durumda kalan Theodred çok ağır yaralar aldı. Bu yaralar nedeniyle ölen Theodred ile birlikte Rohan Krallığı’nın ikinci soyu da sona ermiş oluyordu. Bu olayın üzerineRohan Kralı Theoden, yeğeni Eomer’i varisi ilan etti.

Bir süre daha kralın yanında kalan Eomer, Saruman’ınTheoden üzerindeki etkisinden dolayı ülkeyi savunma görevini üstlendi. Rohan sınırlarını kolaçan etmek için yola düşen Eomer; yolda Aragorn, Legolas ve Gimli’ye rastladı. Bu olaydan sonra Aragorn, Legolas ve Gimli; yanlarında Gandalf ile birlikte Edoras’a geldi. GandalfTheoden’in üzerindeki büyüyü kaldırdı ve Rohan’ı savunması için onu uyardı. Theoden’in verdiği karar üzerine Rohan halkı Miğfer Dibi’ne sığındı. Eomer de kralını takip etti.

Zaferle sonuçlanan Miğfer Dibi Savaşı sonucunda Eomer de diğer komutanlar gibi Rohan ordularını toplamaya çalışmıştır. Bu toparlanma sürecinde Gondor’dan gelen ulaklar, Gondor’un zor durumda olduğunu, Rohan’ı bir dost olarak yardıma beklediklerini söylemişlerdir. Eorl’un yemini doğrultusunda hareket eden Theoden; ordusu ile birlikte Pelennor Düzlükleri’ne at sürmüştür.

Eomer savaş esnasında bir çok yiğitlikler göstermiş, orduyu ustaca kumanda etmiştir. Fakat Kral Theoden’in düşmesi üzerine orduda ufak dağılmalar olmuştur. Bu sırada ordunun komutasını tamamen eline alan Eomer, orada kral olmuştur.

Bu esnada; Minas Tirith ile Rohirrim’in arasına orklar girmiş, şehir savunmasız hale gelmişti. Eomer ümitsiz değildi ama şansı giderek azalıyordu. Atını cesurca süren Eomer; limana doğru baktığında gemiler gördü. Gemilerde Umbar korsanlarının olduğunu sanan Eomer, şaşkınlıkla gemilere doğru baktı. Şaşırmıştı, çünkü gemiden açılan sancak korsan sancağı değildi. Bu Elendil’in sancağı idi. Aragorn, tam zamanında gelmişti. Kolcularıyla birlikte savaş alanına inen Aragorn, Eomer’in de yardımıyla orkları şehirden sürmüş, bir çoğunu da öldürmüştür. Savaşın bu anlarında, Aragorn’un yerineDunedain’e liderlik yapan Halbarad ölmüştür.

Savaştan sonra Minas Tirith’de kalan Eomer, alınan kararlar doğrultusunda Aragorn ile hareket etti. Ordusuyla beraber Kara Kapılara yürüdü. Frodo’nun verdiği mücadelede başarılı olması ve gölgenin kaybetmesi üzerine tekrar Minas Tirith’e döndü. Sonrasında ise Theoden’innaaşı ile birlikte Rohan’a döndü.

Altın Taht’a oturan Eomer’in döneminde Rohan’da büyük bolluklar yaşandı. Gölgenin terk ettiği Rohan’a büyük bir huzur hakim oldu. Bu nedenle halk ona “Eadig” ismini verdi. “Eadig”, “kutsanmış” anlamına geliyordu.

Tahta geçtikten sonra; Dol Amrothlu Imrahil’in torunu olan Lothíriel ile evlendi. Bu evlilikten ise Elfwine isminde bir erkek çocuk dünyaya geldi. Rohan için mutlu ve huzurlu yıllar başlamıştı artık.

Dördüncü Çağ’ın 63. yılına gelindiğinde ise Eomer ölmüştü. Rohan halkı büyük bir yasa boğuldu. Fakat Eomer onlara huzurlu bir yurt ve kendisi kadar sevilen bir varis bırakmıştı. Babasının ölümün üzerine, Eomer’in oğlu Elfwine Rohan Tahtı’na geçmiştir.

Eomer ile ilgili ayrıntılı bilgi için bkz. http://www.thewhitetree.org/e107bb/viewtopic.php?t=5382

Elfwine

 

Doğum Tarihi: Dördüncü Çağ 8

Tahta Geçiş Tarihi: 63

Ölüm Tarihi: 108

Kullandığı Dil/Diller: Rohirric

Ebeveynleri: Eomer, Lothíriel

Eşi ve Çocukları: Bilinmiyor.
Elfwine; Theoden’in oğlu Theodred’in ölümü üzerine varis olan Eomer’in oğludur. Theoden’in ölümü üzerine tahta geçen Eomer; Yüzük Savaşları’ndan sonra Lothíriel ile evlenmiştir. Dördüncü Çağ’ın başlarında ise bu evlilikten Elfwine doğmuştur. Elfwine Rohan 19. Kralı olmakla beraber, Rohan Tahtı’nın üçüncü soyunun ikinci kralıdır.

Eomer’in cenazesine katılmak için Rohan’a gelen Meriadoc Brandybuck ve Peregrin Took; Elfwine’ın taç giyme töreninde de bulunmuşlardır.

Elfwine’nın anne tarafından Imrahil’e çok benzediği söylenir. Annesinin Dol Amrothlu, babasının ise Rohan Kralı olması, Elfwine’ın ömrü boyunca huzurlu bir hüküm geçirmesini sağlamıştır. Elfwine da tıpkı babası gibi halkın gözünde çok iyi bir kraldır. Babasının döneminde yaşanan bolluk, Elfwine’ın döneminde de devam etmiştir.

İsminin anlamı “Elf Dostu”dur. Aragorn’un en büyük atalarından birisi olan Elendil’in isminin anlamı ile aynıdır. Ayrıca Elfwine ismi ilk defa bir Rohan Kralı’na verilmemiştir. Tolkien’in diğer çalışmalarından birinde bir denizcinin ismi de Elfwine’dır.

Dördüncü Çağ’ın 108. yılında Elfwine ölmüştür. Yerine kimin geçtiği, herhangi bir varisi olup olmadığı bilinmiyor.


Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

 

Mutlaka Okuyun!

Philippa Boyens ile The War of the Rohirrim (Rohirrim’in Savaşı) Röportajı

TheOneRing, The War of the Rohirrim (Rohirrim’in Savaşı) animasyon filminin yapımcılarından Philippa Boyens ile gerçekleştirdikleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir