Tolkien Vakfı 26 Şubat’ta yaptığı güncellemeyle birlikte web sitesine daha önce hiçbir yerde görülmemiş çok sayıda içerik ekledi.
Modern fantazyanın babası olarak kabul edilen İngiliz dil bilimci ve yazar J.R.R. Tolkien, usta bir öykücü olmasının yanı sıra meydana getirdiği evreni tüm renkleriyle resmeden yaratıcı bir illüstratördü.
Söz ve imge arasındaki ilişkiye verdiği değerle de bilinen Tolkien’in hikayelerinde görülen etkili anlatım ve yaratıcı özen görsel çalışmalarında da mevcut. Yazarın bugüne dek çok sayıda illüstrasyonu yayımlanmış olsa da bu çalışmalar Orta Dünya’nın fazla gün ışığına çıkmamış kısımlarını oluşturuyor. Tolkien Vakfı’nın web sitesinde yayımladığı görseller ise yazarın daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış illüstrasyonlarını içeriyor. Yeni içeriklere el yazısı taslaklar ve mektuplar da dahil.
Tolkien’in Bilbo comes to the Huts of the Raft-elves (tr. Bilbo Salcı Elflerin Kulübelerine Varır) adlı illüstrasyonu. The Tolkien Estate Limited
Vakfın yenilenen web sitesi içeriklerine Tolkien’in kaligrafi çalışmalarıyla ilgili bir bölüm ve yazarın hayatındaki önemli olayları gösteren bir çizelge de ekledi. Yeni içerikler arasında yazar ile oğlu Christopher Tolkien’in ses ve görüntü kayıtları da bulunuyor.
Tolkien Vakfı’nın bu yenilik için seçtiği tarih Orta Dünya külliyatında da önemli bir yere sahip. 26 Şubat 3019 Orta Dünya takvimine göre Yüzük Kardeşliği’nin Amon Hen eteklerinde dağıldığı güne denk geliyor. Bu tarih aynı zamanda Frodo ile Sam’in Mordor’a olan ıssız ve dehşetli yolculuklarına çıkmalarının da yıl dönümü.
Oxford Üniversitesi’nin seçkin akademisyenlerinden biri olan John Ronald Reuel Tolkien, işten arta kalan zamanında öykü ve şiirler kaleme alır, resim yapar, kendi oluşturduğu dil ve alfabeler üzerine çalışırdı.
Yazarın en ünlü eserlerinden olan Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi, kurgusal Orta Dünya evreninde geçiyor. Yayımlandığı tarihten itibaren 100 milyondan fazla okura ulaşarak tüm zamanların en çok satan kitaplarından biri olan Yüzüklerin Efendisi, Peter Jackson’ın dünya çapında büyük övgü toplayan kazançlı film üçlemesiyle sinema dünyasına da kazandırıldı.
Orta Dünya’ya karakalem ve fırçayla da hayat veren Tolkien, sahip olduğu yaratıcı dehanın yazılı anlatımın ötesine ulaştığını ispat etmiş olsa da bu yeteneğine şaşırtıcı bir şekilde eleştirel yaklaşmış. 1937 yılında G.E. Selby’e yazdığı bir mektupta “[İllüstrasyonlar] korkarım benim elimden çıkma ve… oldukça kötüler,” diyor çalışmaları hakkında.
İllüstrasyonlar her ne kadar Tolkien tarafından yetersiz bulunsa da dünyanın dört bir yanında okurlarını büyülemekle kalmayıp pek çok sergiye konu olmaya devam ediyor.
Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi Twitter, Instagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.
YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.
Kaynaklar