Tolkien’in Notlarını İçeren Yeni Orta Dünya Haritası Bulundu!

Yeni Orta Dünya Haritası
Haritanın sağ-üst köşesi. Fotoğraf: Blackwell’s Rare Books

Blackwell’s Rare Books adlı sahafta gerçekleşen olay şu an tüm dünyanın dilinde. Pauline Baynes’in bizzat kendisinin Yüzüklerin Efendisi kitabının içinde, J.R.R Tolkien tarafından açıklamaları bulunan bir Orta Dünya haritası bulundu.

Yeni Orta Dünya Haritası
Pauline Baynes

Pauline Baynes, tanınmış kitapların tanınmış bir illüstratörü. Kendisi Farmer Giles of Ham, The Adventures of Tom Bombadil, Smith of Wootton Major de dahil olmak üzere daha birçok eserde Tolkien ile birlikte çalışmıştır. 1969 yılında Christopher Tolkien’in çizdiği haritadan esinlenerek kendisi de A Map of Middle-earth adlı bir poster-harita çizmiştir. Ve çoğu Yüzüklerin Efendisi basımında bu harita kullanılmıştır.

Bu yeni bulunan Orta Dünya haritasında, Tolkien’in haritayla ilgili gözlemleri bulunuyor. Yazar; Hobbiton’un Oxford ile aynı enlemde bulunduğunu ve İtalya’da bir şehir olan Ravenna’nın, kurgudaki ünlü şehir Minas Tirith’in arkasındaki ilham kaynağı olduğunu belirtiyor.
Harita, ünlü illüstratör Pauline Baynes’in Yüzüklerin Efendisi kitabının içinde yırtılmış halde bulundu. Baynes’in Tolkien için çizdiği kendi renkli Orta Dünya haritasını hazırlarken, bu haritayı kitabın başka bir kopyasından koparıp aldığı tahmin ediliyor. 1970 yılında Allen & Unwin tarafından yayımlanacak olan kopyasında bizzat Tolkien’in yeşil mürekkep ve kalemle harita üzerinde notlarını aldığı, daha sonra Baynes’in çalışırken kendi notlarını bu haritanın üzerine eklediği görülüyor.

Şu an Oxford’da Blackwell sahafı tarafından sergilenen harita “son 20 yılın Tolkien ile ilgili oldukça önemli ve belki de en iyi belgesi” olarak adlandırılmış ve £60,000’dan satışa sunulmuş durumda.

Harita, Tolkien’in yaratıcı görüşünü bir kez daha gözler önüne seriyor: Yer isimlerini düzeltmiş, yenilerini eklemiş ve Baynes’e haritanın çeşitli özellikleri hakkında öneriler sunmuş. Hobbiton’u ise “Oxford ile aynı enlemde bulunuyor” olarak not etmiş.

Yeni Orta Dünya Haritası

Yazar aynı zamanda Belgrad, Kıbrıs ve Kudüs’ü de diğer referans noktaları olarak göstermiş. Blackwell’in düşüncesine göre de, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin üçüncü kitabında önemli bir yere sahip olan Minas Tirith ise Ravenna şehrinden esinlenilerek kurgulanmış.

Blackwell’den Sian Wainwright konuyla ilgili şöyle diyor:

“Harita, Tolkien’in detaylara nasıl kafayı taktığını açıkça gösteriyor. Başka kimse bu kadar riske girmezdi. Oldukça uğraş vermiş, ama sonucunu çok güzel bir şekilde görmüş.”

Tolkien ve ünlü illüstratör Baynes’in mektuplaşmaları ve Baynes’in yayınlanmamış günlük yazıları da bize ikili arasındaki zorlu ilişki hakkında daha fazla bilgi veriyor. 21 Ağustos 1969’da Baynes, Tolkien ve karısını Bournemouth’da ziyaret etmesini “harita hakkında konuşmak zorunda olduğum için gittim – kendisi iş birliği yapma konusunda sıkıntılı” olarak not etmiş.

Yazar daha sonra “bu kadar ertelediği” için özür diliyor ve sonrası bir yemekte “ilk isimlerle hitap ediliyor ve harita tatlı bir sonuca bağlanıyor.”

Blackwell’s Rare Books sahafının ‘ilk basım uzmanı’ Henry Gott haritanın “Tolkien âlimleri için önemli ve heyecanlandırıcı bir keşif” olduğunu, Tolkien’in yaratıcı görüşünün haritalara nasıl aktarıldığını ve haritanın bunu açıkça ispat ettiğini belirtiyor.

“Bu hafta sergiye çıkmadan önce, bu harita yalnızca özel ellerde bulunmuştu. Özellikle Pauline Baynes’in ellerinde. Önemli olan konulardan biri, Tolkien’in bu harita üzerinde ne kadar etkisi olduğudur: Tolkien’in tüm önerileri Baynes’in görüşüyle bu haritada yansıtılmıştır.” diyor Gott. “Bu haritanın ikisinin işbirliğiyle yapıldığı, elimizdeki bu kanıt olmadan asla bilinemezdi. Haritanın asıl önemi, size yapılış sürecini göstermesidir.”

2008’de, 85 yaşında ölen; Narnia kitapları da dâhil olmak üzere birçok fantastik kurgunun orijinal çizimlerini yapan Baynes’in çalışmaları, halihazırda Blackwell sahafında bulunuyor ve satışa sunuluyor.

Tolkien’in Notlarını İçeren Yeni Orta Dünya Haritası

Yeni Orta Dünya Haritası
Haritanın sağ-orta kısmı. Fotoğraf: Blackwell’s Rare Books
Yeni Orta Dünya Haritası
Haritanın sol-orta kısmı. Fotoğraf: Blackwell’s Rare Books
Yeni Orta Dünya Haritası
Haritanın sol-üst köşesi. Fotoğraf: Blackwell’s Rare Books

 

Bu harita ise, şuan Oxford’da Baynes’in diğer eserleriyle birlikte sergide bulunuyor ve £60,000’dan satışa sunulmuş durumda.

Orta Dünya’nın hiç eskimeyecek olmasının en yeni kanıtı değil midir bu harita sizce de? Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

“There’s no farewell. I said goodbye to Middle-earth in 2001 and here we are!” -Ian McKellen
Kaynak: tolkiensociety.org theguardian.com blackwell.co.uk

 

Mutlaka Okuyun!

Gandalf emekli olmayı düşünmüyor

Gandalf Emekli Olmayı Düşünmüyor! (Sir Ian McKellen Çalışmaya Devam Etmek İstiyor!)

Gandalf emekli olmayı düşünmüyor: Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinin efsanevi oyuncusu Sir Ian McKellen, emekli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir