Yüzüğü Neden Kartallarla Götürmediler?

Yüzüğü Neden Kartallarla Götürmediler?

Bu yazımızda yüzüğü neden kartallarla götürmediler ve yüzüğü hemen yok etmediler sorusuna Orta Dünya’nın gerçeklerini kullanarak mantıklı bir cevap arayacağız.

“Yüzüğü neden kartallarla götürmediler teorisi” nedir?

Gandalf, Orthanc’tan kurtarıldığı sırada yüzüğü yok etmek için neden kartallarla anlaşmayalım diye düşündü. Orthanc’tan sonra önce kuzeye gidip kartallarla görüştü. Kartallar durumu kabul etti. Uçan Nazgul ile savaşırsak sayımız daha çok, hem sürpriz saldırı yapacağız oh ne güzel, haydi hemen uçalım dediler.

Ama bu plan o kadar gizli kalmalıydı ki Gandalf, Elrond da dahil hiç kimseye bundan bahsetmedi. Birisi öğrense işkence ile Sauron onu konuşturup planı öğrenebilirdi ya da bir şekilde planı duysa buna karşı savunmalarını arttırıp önlem alabilirdi. Rivendell’e ulaştığında Gandalf bu nedenle plandan kimseye bahsetmedi.

Sonraki aşamada Yüzük Kardeşliği Sisli Dağlar’ı aşıp kartalların dağdaki yuvasına gitmeliydi. Çünkü başka bir yerlerde buluşurlarsa kartalların görülmesi ve planlarının açığa çıkma riski vardı. Her şey bu plana göre gerçekleşirse Mordor’a uçarak gireceklerdi ve yüzüğü yok edeceklerdi.

Kartallar böyle bir şeyi kabul eder mi?

Yüzüğü neden kartallarla götürmediler?

Okuyunca güzel gibi duruyor ama kitaptaki gerçekler göz önüne alındığında birden fazla geçersiz noktası var bu işin. Hepsini açıklayacağım. Böyle bir şeyin gerçek olduğunu düşünen arkadaşlar da kendi görüşlerini belirtirse sevinirim.

Gandalf 18 Eylül’de günün erken saatlerinde Gwaihir tarafından kurtarılıyor. 19 Eylül’de Edoras’a varıyor. Şimdi, üstteki teorinin söylediğine göre arada kuzeye, kartalların yaşadığı yere gitmeleri lazım. Orthanc’tan Edoras’a uçuş bir gün alıyorsa, hangi arada kartal kuzeye uçup geri gelecek?

Hadi bu noktada, Gandalf’ı kurtaran kartal Gwaihir’di. Kartalların kralı olduğu için onunla yolda konuştu diyelim. Gwaihir tek başına tüm halkını ilgilendiren bir kararı verebilir miydi? Gwaihir durumu kabul etse bile evine dönüp diğer kartalları da başkalarını Mordor’a taşımaya ikna edilebilir miydi? Bu soruların cevabı bence hayır. Evet diyenler varsa kartallar nedir açıp okusun, neden bu sorunun cevabının hayır olacağını görsün.

Mordor’a ulaşmanın zorluğu

Rivendell’den kardeşliğin ayrılması 25 Aralık. 11 Ocak’ta Kızılboynuz Geçidi’nin önlerinde kamp yapıyorlar. Bu mesafeyi yaklaşık 17 günde aşmışlar. Moria madenlerinde Gandalf Balrog’u yense ve dışarı sağ olarak çıkmayı başarsalardı 15-16 Ocak gibi madenlerden kurtulacaklardı. Oradan kuzeye gitmeleri, Rivendell-Kızılboynuz kampı arası mesafeyi göz önüne alırsak 25 gün ile 1 ay arasını bulur. Yolda başlarına hiç kötü bir şey gelmeyeceğini, en iyi koşullarda hareket edeceklerini varsayıyoruz. Orklar ve Warglar tarafından pusuya düşürülmeyecekler, Saruman ya da Kuyutorman’dan gelen bir tehlike de olmayacak. 15 Şubat gibi bir tarihte kartallara ulaşacaklar.

Yüzüğü neden kartallarla götürmediler?

Kartalların bulunduğu yerden Kara Kapılar’a dümdüz bir halde uçmak, Gwaihir’in Orthanc’tan Edoras’a en az 18 saat gibi bir sürede gittiğini göz önüne alırsak ortalama 72 saat sürüyor. Ki bu dümdüz bir hat, yol boyunca Kuyutorman’dan ve Ölü Bataklıklar’dan geçmeleri gerekecek. Kartallar tek başlarına uçmuyorlar. Üstlerinde birilerini taşıyorlar. Bu kadar uzun süre boyunca ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar hızlarını sürekli aynı seviyede tutabileceklerini sanmıyorum. Bu nedenle yolculuğun sadece uçuş kısmı 72 saatten daha fazla süre içermeli.

Ayrıca, yolda kartalların ve özellikle de taşıdıkları insanların durup dinlenmesi, uyuması, yemek yemesi vs. gerekecek. Tüm bunları yere inmeden yapamazlar. Yere indikleri yerleri bu düz hat üstünde seçmeleri zor; çünkü bu hatta Sauron’un gözcülerini yerleştirebileceği pek çok nokta var. Gökten 5-6 tane dev kartal inip bir yerlere konsa, bu gözcülerin mutlaka durumdan haberi olur ve Sauron’a kartalların bir şey peşinde olduğu haberi ulaşır.

Bu sebeplerle yolculuk rotası dümdüz olamaz:

Ayrıca sürekli en yüksek hızlarıyla da uçamaz kartallar. Dolambaçlı bir rota kullanmaları ve pek çok yerde durup mola vermeleri gerekecek. Böyle bir rotayı bulduklarını ve bir hafta içinde Mordor’a yeterince yakın; ancak fark edilmeyecekleri bir yere ulaşmayı başardıklarını farz edelim. 15 Şubat’ta yola çıkardık, bir hafta sonra 22 Şubat’ta son kampı yaptırdık.

Kartallar Mordor’a Ulaşabilir mi?

Ertesi gün Mordor’un içine girecekler, yani 22-23 Şubat. Sauron ve Mordor’daki gözcüleri bunları fark etmeyecek mi? Öncelikle üstlerinde insan taşıdıkları için kartallar çok yüksekten ve çok hızlı uçamazlar. Elf de olsa Maia da olsa herkesin oksijen soluduğunu biliyoruz ve soluk almak için belli bir hava basıncı ihtiyacı olduğu belli. Yükseldikçe havadaki oksijen oranı ve hava sıcaklığı düşecek, hızlandıkça da yolcular daha fazla rüzgara maruz kalacak.

Okçuların atış menzili dışında kalarak çok kısa süre içerisinde Mordor’un dışından gelip fark edilmeden Kıyamet Dağı’na ulaşmaları çok zor. Hatta bence imkansız. Sauron ya da gözcüleri bu noktaya kadar fark etmedilerse bile, Mordor’a yaklaşan kartalları görecekler ve önlem almak için yaklaşık 8 saat gibi bir süreleri olacak. Ki bu süreyi, Mordor’un etrafını saran dağları geçtikleri anda fark edildikleri ihtimalini göz önünde tutarak veriyorum. Daha uzaktan fark edilirlerse bu süre daha da uzar. Uzaktan fark edilmemeleri pek mümkün değil; ancak hesaplamalar kolay olsun diye şimdilik böyle kabul edelim.

Kartallar Mordor’a Girerse Ne Olur?

Evet kartallarımız uçarak geldiler. Mordor’a da girdiler, her şey çok güzel. Peki Sauron aptal mı? Kartallar Mordor’a geliyorlar, bırakın insinler tavuk kanadı yaparız mı diyecek? Uçuş rotaları bir süre sonra anlaşılacak ve Kıyamet Dağı’na gittikleri belli olacak. 8 saatlik ön hazırlanma süresinin yarısında bunu anlasalar bile, toplanmış orkların dağa varmak ve konuşlanmak için 4 saat gibi bir süreleri var. (Bu noktada şunu da belirteliyim ki, nazgullerin uçan bineklerinden daha fazla varsa kartallar yolda bunlar tarafından oyalanabilir, daha da iyisi taşıdıkları yolcuları düşürmeleri sağlanabilir. Bu ihtimali de planın başarılı olması için uğraştığımızdan şimdilik yok sayıyorum.)

Şunu da eklemekte fayda var. Kara Kapılar’daki savaşta kartallar Mordor’un içinde rahat rahat gezebilmişti, içerisi nispeten boştu çünkü. Önce Gondor seferleri, sonra da Kara Kapılar’ın önüne yığılan orklar nedeniyle içeride çok fazla ork yoktu. Ama incelediğimiz plana göre kafile kısa sürede Mordor’a ulaşacak(22-23 Şubat gibi) ve henüz Gondor kuşatmaları başlamış değil. Kara Kapıların dışına binlerce ork da yığmıyor Sauron. Mordor’un içi kelimenin tam anlamıyla ork kaynıyor. Bu kadar ork dağın girişine hızla yönlendirilirse, ne kartalların ne de taşıdıkları kardeşlik üyelerinin bu kadar orku geçmesi mümkün değil. Arkadan sürekli destek geleceğini, hatta durum gerektirirse Sauron’un bile fiziksel ya da büyüsel olarak olaya müdahil olabileceğini de unutmayalım.

Önemli bir konu Yüzüğü Yok Edebilirler mi?

Kartalların Kıyamet Dağı’nın üstündeki açıklıktan yüzüğü aşağı bırakıp yok edebileceklerini düşünmüyorsunuz değil mi? Kartallar uçuyor, rüzgar esiyor. Tüm bunlar varken yüzüğü hoop diye aşağı atıyorlar. Frodo da adeta bir elf gibi hedef alıp o kadar mesafeden bunu tutturuyor. Mümkün değil. Dağın girişine gelip içeri yürümeleri lazım. Üstteki paragrafta da yazdım, dağın girişi önlem alınırsa çok rahatlıkla yüzlerce ork tarafından kapatılabilir.

Yani özetle kartalların gelip Mordor’a girmesi ve yüzüğün yok edilebilmesi mümkün değil.

“Yüzüğü neden kartallarla götürmediler” Teorisinin Diğer Açıkları

Gandalf’ın planı buysa Yüksek Geçit neden kullanılmadı? Tamam orası ork dolu ancak çok daha kısa süren bir yol. Kardeşlik yerine ufak bir elf gücü toplanıp Yüksek Geçit aşılabilirdi ve çok daha kısa sürede kartallara ulaşabilirlerdi. Hatta Yüksek Geçit’e bile gerek yok. Bir kartal gece gizlice batıya uçsa, Gandalf ve Frodo’yu alıp doğuya gitse daha kolay değil miydi? Sonra geri kalan kartalları toplarlardı.

Plandan kimsenin haberi olmaması gerektiği de pek gerçekçi değil. Elrond’un ya da Glorfindel’in bundan haberi olsa düşmana mı söyleyeceklerdi, işkenceyle mi konuşacaklardı? Yapmayın etmeyin. Rivendell’e gelen Gandalf en azından bu iki elf beyine bir şeyler söylerdi.

Yüzüğü neden kartallarla götürmediler sorusu neden çok soruluyor?

Bu kartallar neden uçmuyor, uçup hemen işi bitirseler ya, yüzüğü neden kartallarla götürmediler tarzı fikirlerden gına geldi artık. 9gag ve benzeri sitelerde sık sık bu konu hakkında görseller paylaşılıyor, insanlar üstünde yeterince düşünmedikleri için bu plan herkese mantıklı geliyor. Yukarıda anlattığım şeyleri okuduktan sonra bu planın ne kadar güvenilir olduğunu kendiniz değerlendirin.

Son olarak unutulmaması gereken bir şey daha var: Kartallar Mordor’a uçmuyor çünkü kartallar deus ex machina. En lazım oldukları anda gelen epik kurtarıcılar. Bunları ayakçı yapamazsınız, hikaye bunu kaldıramaz. Hatta böyle yaparsanız ortada bir hikaye olmaz. Yüzüklerin Efendisi bir yol öyküsüdür, Yüzüğün yok edilmesi değil yolda olan şeyler öykünün aslını oluşturur. Sonuç değil gidilen yol ve bu yolda yaşananlar önemlidir.

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Bonus: LEGO “Yüzüğü neden kartallarla götürmediler?”

Mutlaka Okuyun!

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri 4. Bölüm Detaylı İncelemesi (The Rings of Power 1. Sezon)

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri 4. bölümüyle beraber bu sezon dizide göreceğimiz ana karakterlerin tümü hikayeye …

3 yorum

  1. Güzel teoriler, anlatımınız için teşekkürler elinize ağzınıza sağlık fakat dediğiniz gibi bir çok risk barındırıyor olabilir ama gerçek hikayede fellowship in ya da bir iki hobbitin de yalınlayak mordora gideceği ve yüzüğü hüküm dağından fırlatacağı da hikayenin sonunu bilmesek bir o kadar saçma zaten. Teori çürüteceksek fellowship kurulduğunda da bu tarz olumsuz elli tane bahane söylerdik. Bu anlattığınız risklerin on katı daha çok risk ve ölümle burun buruna geliyorlar sonuçta.

  2. betüşebbap oldu kebap

    Yüzüklerin efendisi 2. Dünya savaşının tekrarından başka bir şey değildir.