Yüzüklerin Efendisi Konseri Nisan’da İstanbul’da!

There’s No Farewell!

Yüzüklerin Efendisi

Uzun zamandır her Orta Dünya haberinin altına sevgili Gandalf’ımız Ian McKellen’in bu muhteşem sözlerini yazmaktan keyif alıyorum:

“There’s no farewell. I said goodbye to Middle-earth in 2001 and here we are!”

“Veda diye bir şey yok. Orta Dünya’ya 2001’de veda etmiştim ve işte yine buradayız!”

Ve işte yine buradayız.. 2016 yılının başlarında.. Biletix’ten kopup gelen inanılmaz bir haberler yeniden Orta Dünya’ya adımımızı atmaya hazırlanıyoruz.

Yüzüklerin Efendisi’nin nice ödüller görmüş, nice övgüler almış film müzikleri, muhteşem bir Orkestra ile Nisan ayının başında İstanbul’da bizleri bekliyor olacak. Howard Shore’un ilk film Yüzük Kardeşliği’nden en sevilen besteleri kulaklarımızın pasını silmeye hazırlanıyor. Dilerseniz sözü, konserin anlam ve önemini çok güzel bir biçimde açıklamış olan Biletix’e bırakalım.

Dev ekranın önünde 100 kişilik koro ekibi ve 86 kişilik senfoni orkestrası ile eşsiz bir müzik şöleni… *

Besteci Howard Shore, Akademi® ve Grammy® Ödüllü müziğiyle Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’nde J.R.R Tolkien’in edebi hayal gücüne hayat vermiştir. Shore’un müziği, Peter Jackson’ın filmini yüzyılların stilistik eğilimlerinden gelen ve eşsiz bir şekilde geliştirilmiş bir vizyon, mükemmel bir senfonik eser olarak ifade etmektedir.

Yüzüklerin Efendisi’nin müziği, film müziklerinin en karmaşık ve kapsamlı eserleri arasında sayılmaktadır. Bu eşsiz performans, filmin melodilerini oluşturmakta ve aynı zamanda tamamen yeni ve dramatik bir canlı konser deneyimi yaratarak müziğin hikâyenin ağırlığını taşımasına izin vermektedir.

Shore’un müzikleri sadece kardeşliğin nefes kesici duygularını, heyecan verici olaylar dizisini ve muhteşem yolculukları değil, aynı zamanda Tolkien’in Orta Dünyasının temellerini de yansıtmaktadır. Dünyanın dört bir yanından toplanarak bir araya getirilen stiller, enstrümanlar ve sanatçılar, Tolkien’in kültürlerinin her birinde eşsiz bir müzikal iz bırakmaktadır. Kırsalda yaşayan sade hobbitler, kulağa hoş gelen Kelt ezgilerine dayanmaktadır.

Mistik Elfler, ruhani Doğu renklerine sahiptir. Tolkien’in imha edici taş kesicileri olan Cüceler ise, paralel harmoniler ve kaba, gırtlaktan gelen sesleriyle erkek korolarla verilmektedir. Sanayileşmiş Ork orduları, Shore’un en sert ve vurmalı seslerinden payını almıştır, bunlar arasında Japon taiko davulları, metal zil levhaları ve piyano tellerine vurulan zincirler yer almaktadır; öte yandan, Orta Dünya’nın kusurlu ancak soylu mirasçısı İnsanların dünyası, şiddetli ve keskin seslere sahip nefeslilerle bizlere sunulmaktadır. Operasal bir biçimde bu müzikal dünyalar, bazen ortaya çıkacak bir güç için kuvvetlerini birleştirerek, bazen sert bir şekilde çarpışarak birbirine kaynaşıyor… Ve daima Tek Yüzüğün iradesine ve kendi temalarının meşum ailesine boyun eğiyor.

Bu müziğin engin kapsamı, senfoni orkestrasına ve İngilizce’nin yanı sıra Tolkien’in oluşturduğu Quenya, Sindarin, Khuzdul, Adûnaic ve Kara Lisan dillerinde şarkı söyleyen karışık koroya, erkekler korosuna, enstrümantal ve vokal soloculara ihtiyaç duyuyor. Orijinal halk şarkıları, diyatonik ilahilerle, polifoni düğümleriyle, kompleks tını gruplarıyla ve kaynaşan ahenksiz aleatorik pasajlarla yan yana duruyor. Belli bir amaca hizmet eden ve hünerli ellerin kaleminden çıkan bu şarkıların etki alanı ne kadar büyükse uygulaması da o kadar kontrollüdür; bu büyük yapı bünyesinde önemli derecede öz bir müzikal vizyon barındırmaktadır. Shore’un eseri, güçlü orkestral yapılar üzerine inşa edilmiş dünyevi, ayakları yere basan bir ton ve akıcı olan ama uçarı süsten arındırılmış bir his veriyor.

Orkestra: Filarmonia İstanbul
Koro: Rezonans Senfonik Koro
Orkestra Şefi: Ludwig Wicki

Bölüm Bir:
Prolog: One Ring To Rule Them All
The Shire
Bag End
Very Old Friends
Farewell Dear Bilbo
Keep It Secret, Keep It Safe
A Conspiracy Unmasked
Three is Company
Saruman the White
A Shortcut to Mushrooms
Strider
The Nazgûl
WeathertopThe Caverns of Isengard
Give Up the Halfling
Orthanc
Rivendell
The Sword That Was Broken
The Council of Elrond Assembles
The Great Eye

Bölüm İki:
The Pass of Caradhras
The Doors of Durin
Moria
Gollum
Balin’s Tomb
Khazad-dûm
Caras Galadhon
The Mirror of Galadriel
The Fighting Uruk-hai
Parth Galen
The Departure of Boromir
The Road Goes Ever On…

*Biletix

Etkinliğin tarihleri ve yeri ise şu şekilde:

2 Nisan 2016 Cumartesi – Lord of The Rings in Concert – The Fellowship of the Ring – Zorlu Performans Sanatları Merkezi – İstanbul

3 Nisan 2016 Pazar – Lord of The Rings in Concert – The Fellowship of the Ring – Zorlu Performans Sanatları Merkezi – İstanbul

Etkinliğin bilet fiyatları ise henüz açıklanmamış. Onu da heyecanla bekliyoruz sevgili Biletix.

İşte bu da böyle güzel bir haberimizdi. Ne diyorsunuz? Koşa koşa Orta Dünya’ya gitmeye, gözlerimiz dolu, kalbimiz yerinden çıkacak bir halde bu konseri izlemeye hazır mıyız?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: biletix.com

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

Gandalf emekli olmayı düşünmüyor

Gandalf Emekli Olmayı Düşünmüyor! (Sir Ian McKellen Çalışmaya Devam Etmek İstiyor!)

Gandalf emekli olmayı düşünmüyor: Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinin efsanevi oyuncusu Sir Ian McKellen, emekli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir