Percival, Polonya’lı bir folk müzik grubudur. Kuruluşu ile 2005’ten bu yana aktif olan grup dört üyeden oluşmakta: Katarzyna Bromirska, Joanna Lacher, Christina Bogdanova, Mikolaj Rybacki. Oldukça enstürman kullanımı ile de öne çıkan grupta çalgılar: ud, lyra, davul, tambur, gusli, keman, sopilka şeklinde. Başta kadın üyeler olmak üzere her grup üyesinin vokal olarak katkı yapmasının yanı sıra Mikolaj Rybacki ud ve telli enstürmanlar, Katarzyna Bromirska lyra ve Joanna Lacher ile Christina Bogdanova vurmali enstürmanlar ile ilgileniyor. Polonya çıkışlı bu grup isminden de anlaşılacağı üzere Percival Schuttenbach adlı grupla da bazı üyelerinin o grupta da bulunmasından dolayı ilişkilendirilir.
Grubun kurulumunda etken olan şey ise Wolin’de yapılan XI. Slav ve Viking Festivali’nde yer alan Mikolaj Rybacki’nin enstürman ve grup arkadaşı vokaller ile bir grup kurması. 2006 yılı grubun esas olştuğu yıl da denilebilir. Bu yıl gruba Joanna Lacher girer. İlerleyen zamanlarda üye gelimi devam eder ve 2010 yılında Christina Bogdanova katılır. Oldukça başarılı ilerleyen grup tarihsel festivallerde çalmakta. Zaten müziklerine de bunu yansıtan grup Slav tarihi, İskandinav kültürünü ve tarih ile mitolojik öğeleri sevmekte. Özellikle de Wolin ve Baltık Denizi onlar için ayrı bir yer tutmakta.
Hala giyim, müzik tarzı, özellikle dil olarak da bunu gösteren grup kendileri için: ”Percival tarih ve arkeoloji hayranlığımız ile oluştu. Biz Slav tarihimiz ve Baltık Denizi alanında yaşayan halkımızın gelenekleri ile ilgili bilgi yaymak istiyoruz” diyorlar. Grup kurumunu bu şekilde tanımlarken ”Biz tarihin güzelliğini ve önemini göstermek istiyoruz” diyerek bir ekleme de yapıyorlar.
Lehçe şarkıları, Slav tarzı, İskandinav havası, tarih öğeleri, Kelt kültürü ilgileri, fantastik ve mitoloji sever yapıları ile özgün olan grubun Polonya’daki Wolin Adası’nda yaşamış olan Viking ve Slavlar ile ilgili öğelere özellikle ilgisi var. Müzikleri ile kulaklara iyi gelmesinin yanında Balkan havasını, İskandinav mitolojileri, öğelerini, Slav kültürünü hissettiren grubun özellikle de Slav ve Balkan dillerini içeren farklı diller kullanılmış diskografisi de bir hayli güzel:
Eiforr
2007 yılında çıkan bu ilk albüm 16 şarkıdan oluşuyor. RedBaaron Stüdyolarında kaydedilen albümün mix ve mastering’ini Mikolaj Rybacki almış. Fotoğraflar ise Zuzanna Rybacka eseri. Katarzyna Bromirska, Joanna Lacher, Mikołaj Rybacki’nin imzası bulunan albümün şarkı listesi:
Saga
The Feast
Au Majho
Medieval Song
Jare
Caldemeyn
The Moonrise
Mikligardr
Drioma
East Dance
Allan’s Song
Lazare
Oj Dziwczyno
Staroża
Celtic Dance
Eiforr
Oj Dido
2008 çıkımlı albüm içinde 15 şarkı barındırıyor. Yükselişe geçilen ve aynı grup üyelerinin aynı stüdyoda yapımını paylaştığı albümün bir nevi galası 1 Temmuz 2008’de Wolin’deki XIV. Slav ve Viking Festivalinde yapıldı. Grup üyelerinin şu tanımı yaptığı albümün şarkı listesi: ”Burada sevinci üzüntüyü, kutlamayı mücadeleyi, oldukça gündelik işlerle mistik tanrılarla teması bulabilirsiniz. Kuzey’in deniz seslerini ve Vikingler’in gemi seslerini duyabilirsiniz.”
Slysze
Tam Pod Borem
Chumak
Postrzyzyny
Dziewczyna Swarozyca
Virum Denze
Sargon
Miesiac
Ievan
Goscie
Jomsborg
Sokół
Pasla
Slysze
Oj Dido
Slava!
Gruba bir isim daha eklenmesinin ardından oluşan 13 şarkılık, 2012 yılında yayınlanmış bir albüm. Yapımında Christina Bogdanova’nun da yer almasının yanında masterin için Tomasz “Teka” Kucharski ile çalışılmış. Zuzanna Rybacka’nin de katkısının yanında yapımcı isminde Mikołaj Rybacki yer alıyor. Albümde değişik temaların yanında Güney Slav kültürü ağırlıklı işleniyor denilebilir. Oldukça farklı dil yapısıyla, değişik dillerde yazılmış şarkılarıyla da dikkat çeken şarkı listesi:
Gusta
Delberino
Karanfilče
Vrsuta
Lazare
Korita Ivanova
Ne Orji, Ne Sejaj
Naranča
Žali Zare
Ljubav Se Ne Trži
Šta To Radiš
Karanfile
Dve nevesti
Slavny Tur – Live in Wrocław
2014 çıkışlı albümün mastering’inde Marek Dziedzic ismi görülüyor. Uniq Sound Stüdyoları’nın kullanıldığı albümde fotoğraflar Marcin Somerlik’e ait ve Zuzanna Chańska’in yapım katkıları var. Slavny Tur 2014’e özel yapılmıştır. 15 şarkılık liste:
Słyszę/Sargon (Intro)
Jadą Konie
Gusta Mi Magla
Del Berino
Cziorna Galoczka
Sowa
Dziewczyna Swarożyca
Blagoslavi
Postrzyżyny
Primorkinja
Ludasim, Pajtasim
Naranca
Karanfilce
Pasla
Slayer/Stefanismus
Slava II – Songs of East Slavs
2014 yılında çıkan 16 şarkılık bir albüm Slava II Songs Of East Slavs. Adından da anlaşıldığı gibi ilk Slava albümüne diğer albümlere oranla tema olarak daha fazla benzeyen bu albümde Zuzanna Chańska’nın yapımda ismi var. Fotoğraflar Katarzyna Kaczmareki ile Marcin Somerlik’e ait. Kayıt yapımında Percival & Keyff.MS sorumluyken mix ve mastering çalışmaları için Marek Dziedzic var. Genel kayıt Aralık 2013 zamanlarında unIQ Sound Stüdyoları’nda yapılmış. Şarkı listesi:
Матрëшка / Matrieshka
Маpічко Чичер і / Marichko Chycheri
Ярило / Jarilo
Клик весна / Klik Vesna
Блoгослови Матe / Blagoslavi Mate
Чёрна галочка / Cherna Galochka
Ой ти місяцю / Oj Ty Misjatsu
Rosa
Медуница / Medunitsa
Тому коса / Tomu Kosa
Листочку червений / Lystochku Chervenyj
А ты мыла / A Ty Myla
Зозуля / Zozulja
Конь / Kon
На Ивана / Na Ivana
Ой y лиси / Oj U Lisi
Grubun aldığı bazı ödüller yanı sıra 2015 yılında çıkan Witcher 3: Wild Hunt oyunu için soundtrack olmaları ile de bilinirler. 2013 çalışması olan bu projede dikkat çeken yanlardan birisi de Polonya’lı yazar Andrzej Sapkowski’nin Witcher romanlarından bir cüce olan Percival Schhuttenbach’in grubun isim ilhamı olması. Özellikle e-book’da Andrzej Sapkowski’nin Sezon Burz’uyle dikkat çekerken Equinoz adlı bir proje ile hip-hop sound’unda da çalışma ile anılmıştır.