Tar-Meneldur

Tar-Meneldur

Irk: İnsan
Dil: Adunaic, Sindarin ve Quenya
Cinsiyeti: Erkek
Soy: Numenorlu- Elros Hanedanı
Ebeveynleri: Babası Kral Tar-Elendil, annesinin adı bilinmiyor.
Kardeşleri: Silmariën ve Isilmë
Eşi ve Çocukları: Eşi Almarian; oğlu Anardil (Tar-Aldarion), kızları Ailinel ve Almiel
Doğum Tarihi: 2.Çağ 543
Hüküm Yılları: 2.Çağ 740 – 883
Ölüm Tarihi: 2.Çağ 942
İkamet Ettiği Yerler: Numenor
Diğer İsimler: Írimon, Elentirmo
Taşıdığı Ünvanlar: Numenor Kralı

Tar-Meneldur’un öyküsü

Numenor’un beşinci hükümdarı olan Tar-Meneldur, İkinci Çağın 543.Yılında doğmuştur. Silmarien ve Isilme adlarında iki büyük kız kardeşi daha vardır. Yani Tar-Elendil’in en küçük çocuğudur. Doğduğu zamanlarda Numenor’da kadınların hükümdar olması yasaktı, hem kız kardeşleri ülkeyi yönetecek olgunluğa sahip değildi, böylece Meneldur tahtın rakipsiz varisi oldu.

İsmine Dair

İlk doğduğunda ismi Irimon’dur (“Güzel Adam” anlamına gelir -“irima”, “sevecen, güzel”, “-on” son eki ise erlik belirtir), ama sonradan yıldızlara olan ilgisi ve onların hareketlerini takibi yüzünden “Göklerin Hizmetkârı” anlamına gelen “Meneldur (menel “gökler”, -(n)dur ise “hizmet etmek” anlamına gelir)” ismini aldı. (Tar ön eki ise, Numenor Kral ve Kraliçeleri için kullanılan bir sıfattır ve “Yüce” anlamına gelir, Meneldur, “Tar-Meneldur” olarak anılmaya, Saltanat Asasına sahip olduktan sonra başlamıştır). Ayrıca “Elentirmo” Yıldız Takipçisi (“elen”, “yıldız”, “-tir”, “izlemek”, “-mo” son eki ise erlik belirtir) olarak da anılır.(İsimler Quenya dilinden)

Kuzey bölgesi Forostar’ın yüksek kayalıklarında, astronomik çalışmalar için kullanılması üzere, uzun bir kule inşa ettirmiştir. Uzun süre burada kalmasına rağmen Saltanat Asasını aldıktan sonra Kuleden ayrıldı, ama kral olduktan sonra da göklere olan ilgisi devam etti. Daha çok fizikle ilgilenen Meneldur, zeki, kibar ve sabırlı bir insandır.

TarMeneldur Tar-Meneldur

Meneldur, Numenor Donanması’nın Kaptanı olan Veantur’un kızı Almarian ile evlenmişti. Bu evlilikten (Sonradan Aldarion olarak bilinecek olan) Anardil (Doğumu 700), Ailinel (Doğumu 712) ve Almiel (Doğumu 729) isimli üç çocukları oldu.

Oğlu Aldarion, büyükbabası (anne tarafından) Veantur gibi büyük bir gemici oldu. Meneldur ilk başta oğlunun bu hareketinden memnun oldu, ama daha sonra onun Deniz’e sevgisinin Numenor’a olan sevgisini gölgede bırakacağından korktu. Bu yüzden aslında istemese de 725’te, Veantur’a eşlik edip, onunla Orta-Dünya’ ya seyahat etmesine izin verdi. Aldarion iki yıl sonra döndüğünde Meneldur, onun artık tamamen denize kapıldığını fark etti.

740 yılına gelindiğinde, Meneldur babasından saltanat asasını aldı. İyi ve bilge bir kral olacaktı ve aynı sene Forostar’daki evinden ayrılıp, Kraliyet Şehri Armenelos’a yerleşti.

Kısa zaman sonra taç giydi. Aldarion babasını memnun etmek için başta evden ayrılmadı. Ama sonra Denizlere olan tutkusu yeniden başladı ve babasıyla da arası açıldı. Tar-Meneldur, gemi yapımı için ağaç kesimini sınırladı. Bu Aldarion’ı durduramadı, Aldarion Orta-Dünya’ da yeni kereste kaynakları buldu ve burada Lond Daer limanını kurdu.

Hükümdarlığında, Numenorlular Orta-Dünya’yı büyük bir merakla keşfetmeye başladılar. Lindon Elflerinin rehberliğinde, Eriador İnsanları ile iletişim tekrar kuruldu. Tar-Meneldur başta kâşifleri cesaretlendirdi, hatta oğluna bir Maceracılar Locası kurması için izin verdi. Sonradan bu Loca, Numenor’daki en önemli çalışmaların yapıldığı bir yer oldu. Aldarion Orta-Dünya’ ya birçok seyahat düzenledi, burada ilk Numenor yerleşim yerlerini oluşturdu, limanlar kurdu ama bunların hiçbiri kalıcı olamadı.

800 yılına girilmesiyle birlikte Aldarion da 100 yaşına bastı. Tar-Meneldur, geleneğe uygun olarak Aldarion’u halefi ilan etti. Ayrıca ona “Gemilerin ve Numenor Limanlarının Lordu” ünvanını verdi. Ama Aldarion’un bu uzun ve sık seyahatleri babasıyla arasını bozmaya başlayınca Tar-Meneldur, artık adada kalmasını ve ülkeyle ilgilenmesini istedi. Ama Aldarion babasının isteklerine uymayacak, Tar-Meneldur da oğlunun dik başlılığına katı kısıtlamalar getirecekti; yolculuklardan dönen gemilere dal koyma merasimlerini engellemek, gemi yapımı için ağaç kesimini artık tamamen durdurmak gibi.

Aldarion 806’da yine denizlere açılmak için Tar-Meneldur’dan izin istedi, gönülsüzce aldığı izinle seyahatine çıkan Aldarion 813’te geri döndü. Tar-Meneldur artık oğlunun, yurtları Numenor ve halkına yeterli ilgiyi göstermediği endişesini dile getirdi. Ve ona bir kadın bulup evlenmesini önerdi.

Aldarion’un 816’da bir başka seyahate çıkması, Tar-Meneldur’u öfkelendirdi. Aldarion seyahatinden döndüğünde (sanırım varis gemilerine özel bir uygulama bu) gemilerinin ön taraflarına Yeşil Dallar yerleştirilmesi geleneğini, karısı ve kızlarına yasakladı. Yeşil Dalı gemilere, Erendis adlı bir kadın (çünkü Aldarion’u seviyor) koydu. Aldarion da ona, 820’de Orta-Dünya’dan döndüğü zaman bir elmas getirdi. Tar-Meneldur ise kaygılıydı, çünkü oğlunun Erendis ile evlenme gibi bir niyeti olmadığından korkuyordu.

824’te Aldarion’un Numenor’dan çıkışını yasakladı, ama Aldarion bu yasağı umursamadı ve yeni deniz turuna çıktı. Bu Tar-Meneldur’ı taşıran olay oldu; oğlunu halefi ilan ederken verdiği ünvânı geri aldı, Maceracılar Locası ile tersaneleri kapattı ve gemi üretimi için kereste tedariğini de yasakladı. Aldarion 829’daki dönüşünde babasının yaptıklarını öğrenince hemen bir yolculuğa daha çıktı.

Tar-Meneldur, oğlunun bu 14 yıllık yokluğunda çok endişelendi. Aldarion 843’te Numenor’a döndü. Tar-Meneldur başta onu azarlasa da, sonra affetti ve “Ormanların Yöneticisi”ni de ekleyerek geri aldığı ünvanını iade etti. Aldarion 858’de Erendis ile nişanlandı ve Tar-Meneldur Erendis’e toprak ile Emerie’de bir ev verdi.

Ayrıca Tar-Meneldur, oğlunu, normalde üç sene sürecek nişanlılık dönemi içinde evlenmesi konusunda cesaretlendirdi ve bu, Aldarion’un Erendis’ le ilgilenmeye başlamasında önemli rol oynadı. Ama Aldarion’ın seyahatleri Eredis’i de rahatsız etmeye başladı, çünkü evlilik, Aldarion’un başka bir geziye çıkması üzerine 870e ertelendi. Tar-Meneldur ise oğlunun, geliniyle arasını düzeltmesi için uğraştı ve başarılı da oldu. Aldarion ile Erendis evlendi.

Tabii Aldarion’un gezintileri son bulmadı ve kısa süre sonra 877’de tekrar, babasının kutsaması olmadan Orta-Dünya’ya yelken açtı. Bu sefer iki yıl içinde döneceğine dair söz verse de, dönmesi beş yılı buldu. Uzun sürmüş bu yolculuk, Erendis’in Aldarion’a olan ümitlerini bitirdi, Erendis Kraliyet Sarayından ayrılıp kendi evine taşındı. 882’de Aldarion döndü ama Tar-Meneldur’un elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen Erendis’in kalbindeki yarayı iyileştiremedi.

Tar-Meneldur

Aldarion üç yıl gecikmesini, Orta-Dünya’da giderek büyüyen bir huzursuzlukla açıkladı. Ve Elf Kralı Gil-Galad’ın onun aracılığıyla yolladığı mektubu Tar-Meneldur’a getirdi. Mektupta Gil-Galad, Tar-Meneldur’u Morgoth’un, henüz kim olduğunu (aslında Sauron) bilmedikleri bir hizmetkârının artan gücünden bahsedip, onu uyarıyordu. Tar-Meneldur böylece, oğlunun aslında Gil-Galad’a istihbarat sağlayarak yardım etmek için, Eriador’un doğudan herhangi bir saldırıya karşı savunulması amacıyla, Lond Daer limanını kurduğunu anladı.

Tar-Meneldur, Numenor’daki barışı bozup, halkını savaşa hazırlamak ya da gölgenin yayılmasına kayıtsız kalmak arasında bir seçim yapamadı. Bu yüzden Saltanat Asasını, Orta-Dünya’yı daha iyi tanıyan ve problemlerini de iyi bilen oğluna bıraktı. Saltanat Meclisinin, Hallatan – Tar-Meneldur’ı bu kararından vazgeçirmeye çalışsa da – hariç bütün üyeleri bu kararı kabul etti. Böylece Aldarion 883 baharında, Numenor’un yeni kralı oldu.

Tar-Meneldur 143 yıl tahtta kaldı. Aldarion ise, Kral olduktan sonra da deniz seyahatlerine devam etti. Ama onun yokluğunda Saltanat Naipliği yapmak istemedi ve bu görevi Hyarastorni Lordu Hallatan’a bıraktı. 942’de ölen Tar-Meneldur, 399 sene yaşadı.


Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

 

Mutlaka Okuyun!

Yüzüklerin Efendisi Ekler Türkçe Çeviri

Kralların ve Hükümdarların Yıllıkları – Yüzüklerin Efendisi Ekler- Ek A (Türkçe Çeviri)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü kitabının sonunda Yüzüklerin Efendisi Ekler (ing. The Lord of the Rings: …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir