Witch King’in Ölümü Nasıl Oldu? Kehanet Ne Anlatıyor?

Merhaba Orta Dünya Hayranları! Bugün sizlere, Orta Dünya hakkında en çok yanlış anlaşılmaya sebep olan konulardan birini anlatacağım; Witch King’in ölümü! 

Witch King'in Ölümü Nasıl Oldu? Kehanet Ne Anlatıyor?

Witch King’in ölümü, gerçekten de yanlış anlaşılmaya çok müsait bir konu. Birkaç farklı şekilde savunuluyor bu konu. Öncelikle  kitapta ilgili kısma bakıp, sonra bu teorileri hep beraber değerlendirelim:

Witch King’in ölümü ve öncesi kitapta nasıl anlatılıyor?

Sonra aklına düşmüş karanlığın arasından Saklımiğfer’in sesini duyduğunu sandı; ama o anda ses bir tuhaf gelmişti, tanıdığı başka bir sesi çağrıştırıyordu.
“Yıkıl karşımdan leş kargalarının başı, iğrenç yaratık! Ölüleri rahat bırak!”
Soğuk bir ses cevap verdi: “Nazgûl ile avının arasına girme! Yoksa seni sıran geldiğinde öldürmem. Alır, bütün karanlıkların gerisinde etlerinin yenip bitirileceği, kuruyarak büzüşen aklının Kapaksız Göz önünde çıplak bırakılacağı feryat evlerine taşırım.”
Bir kılıç sakırdadı kınından çekilirken. “Ne istersen onu yap; ama buna engel olacağım eğer elimden gelirse.”
“Engel olmak mı? Seni ahmak seni. Hiçbir ölümlü adam bana engel olamaz!

Sonra Merry, o saatte duyduğu seslerin en garibini duydu. Sanki Saklımiğfer gülüyordu; berrak sesi çeliğin şakırtısı gibiydi. “Ama adam değilim ki ben! Karşında bir kadın var! Eomund’un kızı Eowyn’im ben. Sen benim ile beyim, hısmım arasında duruyorsun. Yıkıl, eğer ölümsüz değilsen! Yoksa canlı da olsan, kara bir ölmemiş de olsan biçerim seni, eğer ona dokunursan.”
Kanatlı yaratık kıza doğru bir çığlık attı ama Yüzüktayfı hiç cevap vermedi; sessizdi, sanki ani bir kuşku duyarmış gibi.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta Cadı Kral’ın bir kuşku ile sessiz kalması. Buraya daha sonra tekrar değineceğim.

Witch King'in Ölümü Nasıl Oldu? Kehanet Ne Anlatıyor?

Bir de orijinal dilde bakalım nasıl geçiyor:

“Hinder me? Thou fool. No living man may hinder me!”

Then Merry heard of all sounds in that hour the strangest. It seemed that Dernhelm laughed, and the clear voice was like ring of steel. “But no living man am I! You look upon a woman. Eowyn I am, Eomund’s daughter.”

Şimdi Witch King’in ölümü ile ilgili yapılan teorilere bakalım:

Teori 1: Orijinalde “Man” ile kast edilen erkek değil, insan ırkı

Aslında en zayıf iddia bu. Yukarıda verdiğim kısımda direkt erkek olarak çevrilmiş ve Eowyn de ben erkek değilim, kadınım diye cevaplamış. Bu teoriyi savunanlar yanlış çevrildiğini söyleyebilirler fakat çeviride bir hata yok. Nedenlerine bakalım:

  • İlk olarak, Yüzüklerin Efendisi serisi çok büyük titizlikle, özenle çevrilen bir kitap. Böyle büyük bir hata olmasına pek ihtimal yok bu nedenle. Zaten az önce orijinal dilinde nasıl yazıldığını da okuduk. Bu açıdan bir eksiklik yok.
  • Eğer “man” ile kast edilen erkek değil de, insan olsaydı, Eowyn insanken, neden insan değilim dedi? Çok absürt bir durum olurdu Eowyn’in “ben insan değilim” demiş olması.
  • Son olarak, bir de Glorfindel’in Witch King’in ölümü hakkında yapmış olduğu bir kehanet var. Bu kehanet de “man” ile kast edilenin erkek olduğunu açıkça ortaya koyuyor zaten. O zaman bir sonraki teoride bu kehanetten bahsedelim:

Teori 2: Witch King’i hiçbir erkek öldüremez

Witch King'in Ölümü Nasıl Oldu? Kehanet Ne Anlatıyor?

Witch King’in ölümü hakkındaki en yaygın yanlış anlaşılma bu konu. Glorfindel Güneş’in Üçüncü Çağı’nın 1975 yılında şöyle bir kehanette bulunmuştur: “Onun felaketi uzakta olsa da, bir erkeğin elinden olmayacak düşüşü.”

Bu kehanet nedeniyle Witch King’i hiçbir erkeğin öldüremeyeceğini düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Ama bu da Witch King’in ölümü hakkındaki yanlış teorilerden biri. Bu kehanette asıl anlatılan, Witch King’i hiçbir erkeğin öldüremeyeceği değil; öldürenin bir erkek olmayacağıdır.

Buradan aslında sonuç ortaya çıkıyor; ama detaylarıyla, daha açıklayıcı bir şekilde Witch King’in ölümünün doğru halini anlatalım:

Witch King’in ölümü neden ve nasıl oldu?

Witch King'in ölümü nasıl oldu? Kehanet ne anlatıyor?

Yukarıda söylediğim gibi; kehanet, onu bir erkek öldüremez değil, bir erkek öldürmeyecek şeklinde yorumlamamız gerekiyor. Bu durum aslında biraz kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Öldüren bir erkek olmayacaksa hiçbir erkek öldüremez önermesi de doğru oluyor aslında. Ama olmuyor da. Bunu şöyle açıklayabilirim:

Nazgul, yani tüm Yüzüktayfları aslında çok çok iyi savaşçılar değil. Asıl güçleri, etraflarına yaydıkları yoğun korku. Bu korkuya boyun eğmeyen, güçlü iradeli kişiler Yüzüktayflarına karşı koyabilirler. İçlerinde bir tek Witch King diğerlerine göre daha güçlü. Ama güçlü ve iradeli savaşçılar onu da yenebilir. Örneğin Gandalf, Aragorn, Glorfindel gibi kişiler Witch King’i birebir dövüşte yenebilirler. Fakat, kehanet ve Witch King’in kaderi gereği kendisini yenebilecek kişilerle hiçbir zaman karşı karşıya gelmeyecekti. Bu nedenle Minas Tirith’te Cümle Kapısı’nda Gandalf ile karşı karşıya geldiğinde Rohirrim tam o an gelmiş ve Witch King savaş meydanına geri dönmüştü.

Yani aslında bir erkek de Witch King’i öldürebilirdi fakat kehanet gereği hiçbir erkek öldürmeyecekti. Bu nedenle “hiçbir ölümlü adam bana engel olamaz” diyor fakat karşısında duranın bir kadın olduğunu görünce bir anlık kuşkuya kapılıyor. Kendisini bir erkeğin öldürmeyeceğini biliyor ve savaş alanında karşısında duran bir kadın görüyor. Bu da kuşkulanmasına sebep oluyor.

Sonuç olarak; Witch King’in ölümü bir erkeğin elinden olmayacaktı ve Eowyn onu öldürmüş oldu.

Ek bilgi:

Witch King'in ölümü nasıl oldu? Kehanet ne anlatıyor?

Witch King’in ölümünde Merry’nin payını da unutmamak gerekiyor. Höyük Yaylaları’nda aldığı bıçak sayesinde Eowyn Witch King’i öldürebiliyor. O bıçaklar çok uzun zaman önce Arnor döneminde Witch King’e karşı koyulması için yapılan bıçaklardır. Merry’nin yapmış olduğu darbe ile Witch King’in büyü gücü kırılıyor ve Eowyn o şekilde öldürebiliyor.

Yıkıntı içinden Kara Süvari uzun boyuyla doğruldu, tehdit edercesine, kızın üzerinde yükseldi. Kulakları zehrin kendisiymişçesine ısıran bir nefret haykırışıyla topuzunu indirdi. Kızın kalkanı bin parçaya bölündü, kolu da kırılmıştı; tökezlenip dizleri üzerine düştü. Kara Süvari üzerine bir bulut gibi eğildi, gözleri pırıldıyordu; topuzunu öldürmek için kaldırdı.
Fakat aniden o da can acısından bağırarak ileriye doğru tökezledi; darbesi boşa gitti ve yere savruldu. Merry’nin kılıcı onu arkadan vurmuştu, kara pelerinini yırtıp zırhlı yeleğinin altına girerek o koca dizinin arkasındaki kirişi parçalamıştı.

Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi TwitterInstagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!

Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.

YouTube ve Twitch kanallarımıza da bekleriz.

Mutlaka Okuyun!

Güç Yüzükleri

Güç Yüzükleri, Silmarillerle birlikte Orta Dünya üzerinde yaratılmış en kudretli ve güzel eserlerdir hiç kuşkusuz. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir