Mumakil nedir?
Mumakil fillere benzeyen gri hayvanlardır (tekili: mumak). Mumakların gövdeleri ve dişleri çok iriydi. Ayrıca büyük gri kulakları vardı.Orta dünyada Haradlılar tarafından kullanılıyorlardı. Haradlılar Mumakil’in üzerine kuleler koyarlardı. Üstlerine binen askerler okları ile düşmanı temizlerlerdi. Haradlılar bu hayvanların dişleri arasına dikenli teller takarak verdikleri tahribatı arttırma yoluna gitmişlerdir.
Haradrimler bu hayvanları Pelennor Çayırları Savaşı’nda da kullanmışlardır. Bu savaşta Mumakil kuleleri çekmiş ayrıca yardıma gelen Rohan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirmiştir. Rohanlıların saldırısıyla dağılan Mordor kuvvetleri atların mumakların yanına gitmekten korktuğunu görünce mumakları toplanma yeri olarak kullanmışlardır.
Okçularını Mumakil’in gözlerini vurmak için yönetirken mumaklara çok yaklaşan Morthondlu Duilin ve kardeşi Derufin bu hayvanlar tarafından çiğnenerek ölmüştür.
Kitapta Samwise Gamgee’nin söylediği tekerleme:
Fare gibi gri
Ev kadar iri,
Burnum yılan gibi,
Titretirim yeri,
Dolanırken dağ bayır,
Ağaçlar yıkılır.
Boynuzlarım ağzımda,
Yelken kulaklarımla,
Güney’de gezerim.
Her şeyi ezerim
Sığmam yıllara,
Düşmem toprağa,
Asla ölmeyeceğim.
Füldür benim adım
Her şeyden büyüğüm
Uzundur boyum.
Rastlarsan bana
Unutmazsın asla.
Eğer rastlamazsan,
Sanırsın bunlar yalan;
Ama Füldür adım benim,
Hiç yalan söylemedim.
Bu hayvanların ilk olarak nasıl Harad ordusuna katıldıkları bilinmemektedir. Ancak o zamanın eşsiz yaratıklarındandır. Kendilerinden sonraki nesillerdeki mümaklar sadece basit birer kopya gibilerdir.
Mordor’a destek amaçlı birçok mumak gönderilmiş olsa da Ithilien Kolcuları bu yardımları sabote etmiş ve birçok mumak bu pusularda öldürülmüştür. Pelennor Çayırları Savaşı’nda da Harad mumaklarını kullanmıştır ve Gondor, Rohan ve Dunedain Kolcuları’nın ortak gücüyle Minas Tirith’e saldıran tüm Haradlılar ile beraber öldürülmüşlerdir. Kral Elessar Dönemi ve sonrasında herhangi bir savaş kaydı yoktur dolayısıyla bir daha savaşlarda kullanılıp kullanılmadıkları bilinmemektedir.
Kaynakça
1) Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü; Metis Yayınları
2) Yüzüklerin Efendisi İki Kule; Metis Yayınları
Eğer Orta Dünya hayranıysanız, bizi Twitter, Instagram ve Facebook üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Yüzüklerin Efendisi dizisiyle ilgili son haberleri takip etmek için portalımıza, Orta Dünya ile ilgili tartışmalara katılmak için de forumumuza mutlaka bir göz atın.